Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Ο Προεστώς του Χωριού» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη

8 & 9 Ιουλίου 2009

Υπαίθριο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών



Tο κωμειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, «Ο Προεστώς του Χωριού», που γράφτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και καταγράφει με τρόπο γλαφυρό και ξεκαρδιστικό ήθη και συμπεριφορές των ανθρώπων του λαού της ελληνικής υπαίθρου, παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.



Η παράσταση που θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα θα κάνει πρεμιέρα στις 8 Ιουλίου, στο υπαίθριο θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.



Το κωμειδύλλιο (ηθογραφική κωμωδία με κάποια δραματικά στοιχεία), εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1889. «Η τύχη της Μαρούλας» του Δημητρίου Κορομηλά, εγκαινίασε αυτό το νέο θεατρικό είδος που ενθουσίασε το αθηναϊκό κοινό της εποχής καθώς μιλούσε για επίκαιρα λαϊκά θέματα, χρησιμοποιώντας μουσική και τραγούδια. Ο Σπυρίδων Περεσιάδης είναι ο τελευταίος χρονολογικά εκπρόσωπός του αν και τα περισσότερα έργα του, ήταν «πατριωτικά δράματα» και δραματικά ειδύλλια με τα οποία ασχολήθηκε συστηματικά. Είναι ο συγγραφέας της θρυλικής «Γκόλφως», που αποτελεί και το πιο δημοφιλές έργο του.