Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009
ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ: Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΔΑ
Τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού, να ενισχύσει τον καταδυτικό τουρισμό, εξέφρασε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος από το βήμα του συνεδρίου, που διοργανώνει η εφημερίδα Απογευματινή, με θέμα τον καταδυτικό τουρισμό.
Η ιδιαίτερη καθαρότητα των ελληνικών θαλασσών και ο τεράστιος πλούτος του βυθού, αποτελούν πόλο έλξης για όσους αναζητούν τη μαγεία της υποβρύχιας εξερεύνησης. Με περισσότερα από 2000 νησιά, 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμών, απίθανη ηλιοφάνεια και ζεστό μεσογειακό κλίμα ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί για την Ελλάδα μία σημαντική μορφή ειδικού τουρισμού που συνεχώς αναπτύσσεται.
Ο καταδυτικός τουρισμός έχει φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ και στην χώρα μας αποκτά φίλους την τελευταία εικοσαετία.
Με μάσκα επιτρέπεται παντού η ελεύθερη κατάδυση, αλλά η κατάδυση με τη χρήση φιαλών ατμοσφαιρικού αέρα (80% άζωτο + 20% οξυγόνο) απαγορεύεται σε περιοχές με υποθαλάσσιες αρχαιότητες.
Στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες σχολές καταδύσεων, που υπόκεινται σε ειδική άδεια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Όλοι οι αυτοδύτες υποχρεούνται να συμφωνούν και να τηρούν τους κανονισμούς και τους περιορισμούς του νόμου 5351/32 περί αρχαιοτήτων. Υποβρύχιες δραστηριότητες με καταδυτικό εξοπλισμό επιτρέπονται από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.
Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται:
- το ψάρεμα με εξοπλισμό αυτόνομης κατάδυσης (το ψαροντούφεκο με μπουκάλες).
- η φωτογράφηση, η αφαίρεση ή η μεταφορά αρχαιοτήτων. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαίων πρέπει αμέσως να το αναφέρετε στην πλησιέστερη αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού (ή στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων), λιμενική ή αστυνομική αρχή.
- η χρήση και κατοχή (πάνω σε πλοίο) ειδικού εξοπλισμού ανεύρεσης αρχαιοτήτων.
Καταδύσεις μπορεί να κάνει κάποιος σε όλες τις Ελληνικές θάλασσες αλλά για σημεία ειδικού ενδιαφέροντος ( αρχαιολογικής σημασίας ή σπήλαια) χρειάζεται ειδική άδεια από τις τοπικές αρχές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μπορεί κάποιος να απολαύσει καταδύσεις στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος»