Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΟΥΤΕ 2 ΑΛΛΑ 11

Ο Γουίλιαμ Τζέφερσον, πρώην μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που συνελήφθη με 90.000 δολάρια σε μετρητά στο ψυγείο του, κρίθηκε χθες Τετάρτη ένοχος πολλαπλών κατηγοριών δωροληψίας και ξεπλύματος χρήματος.

Το πρώην μέλος της βουλής των αντιπροσώπων από τη Λουϊζιάνα, που είχε κατηγορηθεί το 2007 για αποδοχή εκατομμυρίων δολαρίων από εταιρίες με αντάλλαγμα την προώθηση επιχειρηματικών συμφωνιών στην Αφρική, κρίθηκε ένοχος για τις 11 από τις 16 συνολικά κατηγορίες που αντιμετώπιζε για δωροληψία, συμμετοχή σε παράνομο κύκλωμα και ξέπλυμα χρήματος.

Κατά την έρευνα στην κατοικία του πράκτορες του FBI ανακάλυψαν τα 90.000 δολάρια τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο και κρυμμένα στο ψυγείο.

Ο Τζέφερσον αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 150 ετών και επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 456.000 δολαρίων, ενώ ενδέχεται να κληθεί να παραδώσει μετοχές.

Στην διάρκεια της δίκης σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αλεξάνδρεια, στη Βιρτζίνια, εισαγγελείς είπαν πως ο Τζέφερσον ζήτησε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ως μίζες προκειμένου να διαμεσολαβήσει για το κλείσιμο επιχειρηματικών συμφωνιών, κυρίως στην Αφρική.

Σ' αυτές περιλαμβάνονται τηλεπικοινωνιακές συμφωνίες στη Νιγηρία και στην Γκάνα, παραχωρήσεις εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Ισημερινή Γουινέα και την Δημοκρατία του Κονγκό, κ.λπ.

"[Η απόφαση] στέλνει σαφές μήνυμα ότι κανείς δημόσιος λειτουργός --κι οπωσδήποτε κανένα μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ-- δεν μπορεί να πουλά το αξίωμά του, να το προδίδει", δήλωσε η Ντέινα Μπέντε, εισαγγελέας στη Βιρτζίνια. "Αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό".

Η ανακοίνωση της ποινής του Τζέφερσον αναμένεται την 30ή Οκτωβρίου.

Ο πολιτικός μπορεί να ασκήσει έφεση. Δεν έχει προφυλακιστεί.

Μέλος του Κογκρέσου από το 1991 αδιαλλείπτως, ο 62χρονος Τζέφερσον, που ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα, έχασε στις εκλογές της περασμένης χρονιάς. Στην περιφέρειά του ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της Νέας Ορλεάνης.