Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Οι αισιόδοξες γυναίκες ζουν περισσότερο






















και με λιγότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με τις απαισιόδοξες, αναφέρουν ερευνητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα "Γιατί είναι τόσο σημαντικό να είναι κάποιος αισιόδοξος". Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η αισιοδοξία μας βοηθά να αντιδρούμε στις αντιξοότητες, λειτουργεί σαν ένας προστατευτικός παράγοντας της ψυχοσωματικής υγείας και αυξάνει τη διάρκεια της ζωής.

Πιο συγκεκριμένα ισχυρίζονται ότι οι αισιόδοξες γυναίκες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακές νόσους και να πεθάνουν, ενώ αντίθετα, όσες είναι απαισιόδοξες έχουν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς.

Η έρευνα διεξήχθη από την καθηγήτρια του αμερικανικού πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, Χίλαρι Τιντλ και δημοσιεύθηκε στο Journal Circulation.

"Η πλειονότητα των ενδείξεων δείχνει ότι τα αρνητικά αισθήματα είναι επικίνδυνα για την υγεία".

Χίλαρι Τιντλ επικεφαλής έρευνας Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες που είναι αισιόδοξες είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε ασθένεια. Αντίθετα οι γυναίκες που είναι κυνικές, έχουν εχθρική διάθεση απέναντι σε τρίτους ή δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στη χρονική περίοδο των 8 χρόνων.
Μια πιθανή εξήγηση για αυτό είναι ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι διαχειρίζονται τις αντιξοότητες με καλύτερο τρόπο και πιθανώς, για παράδειγμα, ενδιαφέρονται περισσότερο για τους εαυτούς τους όταν αρρωσταίνουν. Άλλωστε, η μελέτη έδειξε ότι οι αισιόδοξες γυναίκες ασκούνταν περισσότερο και είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος από τις απαισιόδοξες ή τις συνομήλικες εθελόντριες.

Εκπρόσωπος τύπου του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος αναφέρει: "Γνωρίζουμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα έχουν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση συγκεκριμένων χημικών ουσιών στο σώμα, τα οποία ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο για νόσους της καρδιάς. Δεν ξέρουμε ακόμη με ακρίβεια πώς και γιατί συμβαίνει αυτό. Η αισιόδοξη ή απαισιόδοξη στάση ζωής μπορεί να συνδέεται με συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως με το κάπνισμα ή την κακή διατροφή, παράγοντες που πιθανώς επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς".
"Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να εξηγήσουμε με ποιόν τρόπο και γιατί οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία", σχολιάζει η εκπρόσωπος τύπου του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ