Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

H "χρυσή εποχή" της ευτυχίας

δεν είναι τα νιάτα ή η μέση ηλικία αλλά τα γηρατειά. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα προχωρημένης ηλικίας προσαρμόζονται καλύτερα στον χρόνο που τους έχει απομείνει και έχουν μάθει να αποφεύγουν καταστάσεις που τους κάνουν να αισθάνονται λυπημένοι ή αγχωμένοι.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έκαναν ανασκόπηση παλαιότερων μελετών, οι οποίες εξέταζαν πόσο μεταβάλλεται η συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων με την πάροδο της ηλικίας. Διαπίστωσαν ότι η πνευματική και ψυχική ευημερία βελτιωνόταν όσο περνούσαν τα χρόνια, με εξαίρεση τα άτομα που έπασχαν από νοσήματα που σχετίζονται με την άνοια.

Το γιατί συμβαίνει αυτό επιχείρησε να εξετάσει η δρ. Laura Carstensen, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Στη μελέτη που έκανε, στην οποία συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 18 έως και 90 ετών, ζήτησε από τους εθελοντές να καταγράφουν καθημερινά τα συναισθήματά τους.

"Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αποφεύγουν κατάστασεις που τους κάνουν δυστυχισμένους"

Susan Turk Charles, ψυχολόγος

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες συγκριτικά με τους νεώτερους εθελοντές να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα ενώ είχαν την ικανότητα να προσαρμόζονταν ευκολότερα στην κριτική που δέχονταν. Επίσης, μπορούσαν να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους.

Μάλιστα, η επικεφαλής της μελέτης συμβουλεύει τους νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν από τώρα να προετοιμάζουν τα γηρατειά τους: να κάνουν την καθημερινή τους ζωή περισσότερο υγιεινή και να "επενδύσουν" ελεύθερο χρόνο μακριά από τον χώρο εργασία τους και το σπίτι.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η δρ. Susan Turk Charles, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αναφέρει: "Βασιζόμενοι στη μελέτη της δρ. Carstensten, ξέρουμε ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας γνωρίζουν πολύ καλά πως ο χρόνος που τους έχει απομείνει είναι μικρός και για αυτό τον λόγο προσπαθούν να προσαρμοστούν καλύτερα. Έτσι, αποφεύγουν καταστάσεις που τους κάνουν δυστυχισμένους. Επίσης, είχαν περισσότερο χρόνο να μάθουν και να καταλάβουν τις προθέσεις των άλλων ανθρώπων, γεγονός που τους βοηθά να αποφεύγουν στρεσογόνες καταστάσεις".
Ο Andrew Harrop από το βρετανικό ίδρυμα Age Concern and Help the Aged, δηλώνει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται το γήρας. "Πολλοί νέοι άνθρωποι συνδέουν τα γηρατειά με ασθένειες, σωματική αδυναμία, μειωμένη κινητικότητα και μεγαλύτερη εξάρτηση από τους άλλους. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αυτή η εικόνα απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν μια υγιεινή και δραστήρια ζωή, γεμάτη εμπειρίες και γνώση. Η μελέτη του πανεπιστημίου του Στάνφροντ είναι μια από τις πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η προχωρημένη ηλικία μπορεί να αποτελεί μια σημαντική θετική εμπειρία".



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, BBC