Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

"Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλάζει ..."



τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε εμείς οι ίδιοι την εθνική μας ταυτότητα, αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι μας βλέπουν».

Με τα λόγια αυτά -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, χαιρέτισε το επετειακό, 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφο Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει τον ιωβηλαίο του, προσκαλώντας κοινό και δημιουργούς σε μια περιπλάνηση στο συναρπαστικό τοπίο της 7ης Τέχνης.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, από τη διευθύντριά του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, η οποία μετέφερε και το χαιρετισμό του υπουργού, που δεν παρέστη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Για δέκα ημέρες, από τις 13 έως τις 22 Νοεμβρίου, το Φεστιβάλ θα μεταμορφώσει τις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας -την ιστορική δηλαδή έδρα του-, αλλά και τις αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, την αίθουσα του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τους εκθεσιακούς χώρους των Αποθηκών του Λιμανιού, σε έναν τόπο ανακάλυψης των πρωτοποριακών κινηματογραφικών τάσεων, αλλά και ένα σημείο συνδιαλλαγής, διάδρασης και επικοινωνίας.
Με κεντρικό σύνθημα, το ερώτημα «Why Cinema Now?», η διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαφορετική πρόταση, που θα τροφοδοτήσει τη σκέψη και θα προκαλέσει το διάλογο, που θα εξερευνήσει το νόημα και την αξία, τα όρια και τις προοπτικές του κινηματογράφου στις μέρες μας.
Το ελληνικό τμήμα του Φεστιβάλ φιλοξενεί οκτώ ταινίες ελληνικής παραγωγής -δημιουργίες των Περικλή Χούρσογλου, Σταύρου Ιωάννου, Σταύρου Καπλανίδη, Κυριάκου Κατζουράκη, Ερρίκου Ανδρέου, Βασίλη Νεμέα, Σοφίας Παπαχρήστου και Δημήτρη Κολλάτου-, αν και τα περισσότερα βλέμματα έχουν συγκεντρώσει οι ταινίες που λείπουν, παρά εκείνες που θα προβληθούν.