Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.

ΚΕΡΔΙΣΕ 13.500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνεται ο Δήμος Λιτοχώρου κερδίζοντας επίσημα από το Ελληνικό Δημόσιο 13.500 στρέμματα, τα οποία διεκδικήθηκαν επί Δημαρχίας Νικολάου Κουκουτάτσιου, μέσω του Δικηγόρου του Δήμου Κωνσταντίνου Καραμήτρου, καταθέτοντας αγωγή το 1980 κατά του Δημοσίου, και η οποία στη συνέχεια ξεχάστηκε για πολλά χρόνια.
Η απόφαση της ηγεσίας της Μονής Αγίου Διονυσίου, το 1997, να διεκδικήσει 4.250 στρέμματα τα οποία κέρδισε το 2002 ήταν η αιτία να ενεργοποιηθεί από τους νομικούς του Δήμου η ξεχασμένη αγωγή του 1980, διότι μεταξύ των 4.250 στρεμμάτων τα 1860 στρέμματα ήταν τμήμα των 13.500 στρεμμάτων, που κέρδισε ο Δήμος. Τα 1860 στρέμματα εξαιρέθηκαν από τον Άρειο Πάγο και θα επανεξεταστούν εκ νέου από το Εφετείο Θεσσαλονίκης, μεταξύ του Δήμου και της Ιεράς Μονής, που υποστηρίζει ότι είναι πατριαρχική και σταυροπηγιακή η Μονή και δε χρειάζεται τη συγκατάθεση και υπογραφή του φυσικού της προϊσταμένου, Μητροπολίτου κ.κ. Αγαθόνικου, αρκεί η απόφαση του ηγουμενοσυμβουλίου.
Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την τελευταία απόφασή της, επιστρέφει στο Εφετείο Θεσσαλονίκης να επαναδικαστούν τα 1860 στρέμματα, δίνοντας μια ευκαιρία στην ηγεσία της Μονής να προσπαθήσει να αποσπάσει τη συγκατάθεση και υπογραφή του κ. Αγαθόνικου, για να θεωρηθεί ως νόμιμη η διεκδίκησή της.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Στις επιστολές που είδαν το φως της δημοσιότητας ο κύριος Αγαθόνικος συστήνει και συμβουλεύει τον πατέρα Μάξιμο, να αποτραβηχθεί από την επίδικη έκταση των ιδιωτών και του Δήμου Λιτοχώρου και να πρυτανεύσει η ειρήνη, η λογική και η δικαιοσύνη.
Είμαστε βέβαιοι ότι η ηγεσία της Μονής δε θα κάνει πίσω με τίποτα, διεκδικώντας, με οποιοδήποτε τρόπο, την επίδικη έκταση ακόμα και σήμερα που λιγόστεψαν σημαντικά οι προστάτες της.
Γνωρίζοντας τον ακέραιο χαρακτήρα και την διαδρομή του Μητροπολίτη κ.κ. Αγαθόνικου στην
Πιερία, είμαστε βέβαιοι ότι δε θα βάλει την υπογραφή του στα κατάπτυστα κείμενα διεκδίκησης του κ. Μάξιμου Κυρίτση, οδηγώντας την περιοχή σε καινούριες περιπέτειες και προβλήματα.
Τα 13.500 στρέμματα, που κέρδισε ο Δήμος Λιτοχώρου έχουν την εξής όριογραμμή:
Επεκτείνεται ανατολικά του οικισμού Αγία Μαρίνα- Παλαιά Σφαγεία- ρέμα Κλέφτης- Τομ Πηγάδι-, ακολουθεί βόρεια προς παλαιά Σιδηροδρομική Γραμμή- Φυλάκιο (Γρίτσα)- Παλαιόπορος- Πέλλα ακολουθεί δυτικά Καναπίτσα- Λεκάνες- ρέμα Μανουσιάκη- Κούτρες- Όρνια- Μαυρωτά γεφύρι και καταλήγει στο Δημοτικό Πάρκο (Κατούνια). Τα 13.500 στρέμματα αποτελούν το 12 κτήμα του Δήμου Λιτοχώρου από τα 15 κτήματα που αναφέρονται στο κτηματολόγιό του από το 1940. Το κτηματολόγιο τοπογραφήθηκε, συντάχθηκε και κατατέθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Λιτοχώρου, αείμνηστο Ευάγγελο Μπιτσικάρη, και αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία επίσημα. Στο Δημοτικό κτηματολόγιο στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι θετικές αποφάσεις του Εφετείου Θεσσαλονίκης το 2006, αναγνωρίζοντας την ισχυρότητα και εγκυρότητά του.
Ο Δήμος Λιτοχώρου είναι υποχρεωμένος να διεκδικήσει χωρίς χρονοτριβή τα τρία πιο σημαντικά κτήματα, τα οποία είναι μείζονος σημασίας για την παραπέρα ανάπτυξη της πόλης μας. Το κτήμα Νο 11, που αναφέρεται σε 2.520 στρέμματα στην περιοχή «Τσαρούχα», είναι επίδικη έκταση, όπως επίσης και το κτήμα Νο 10 με έκταση 260 στρέμματα που βρίσκεται στην περιοχή Γρίτσα Μπαλκόνι και Αγρογή, καθώς και το Νο 15 κτήμα με έκταση 1104 στρέμματα στην περιοχή Καψούρα Βαρικού, παραθαλάσσια προς Γρίτσα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα υπόλοιπα κτήματα πρέπει να εγκαταλειφθούν.
Επίσης, ο Δήμος θα πρέπει άμεσα να διεκδικήσει από το Κράτος χρηματική αποζημίωση για τη διέλευση της Εθνικής Οδού και του Σιδηροδρόμου μέσα από τις Δημοτικές του εκτάσεις.
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Αιγινίου, με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά με το Δήμο Λιτοχώρου, αποζημιώθηκε από το Κράτος με ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό.
Με τη σκέψη μας πάντα στις υπόλοιπες καταπατημένες Δημοτικές και ιδιωτικές εκτάσεις από την ηγεσία της Ιεράς Μονής, καλούμε όλους τους Λιτοχωρίτες ακόμη και αυτούς τους λίγους που είναι εγκλωβισμένοι στην πλευρά του Ηγούμενου, πιστεύοντας ότι ο γέροντάς τους πράττει το σωστό, το τίμιο και το ηθικό, να συζητήσουν μαζί μας, να ακούσουν και την άλλη άποψη που ίσως τους βοηθήσει να βγάλουν καλύτερα συμπεράσματα, προσκομίζοντάς τους επίσημα έγγραφα- τίτλους της Μονής, υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα, συμβολαιογραφικές πράξεις, αυτά που επιμελώς αποκρύπτει η ηγεσία της Ιεράς Μονής.
Η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα έχει την απόλυτη στήριξη του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου όπως και του προηγούμενου με ομόφωνες αποφάσεις. Συνεχίζοντας τον ανιδιοτελή και δίκαιο αγώνα υπέρ του Λιτοχώρου, σε συνεργασία πάντα με το Δήμο, καλεί όλη την τοπική κοινωνία σε συστράτευση – αντίσταση έναντι σε κάθε είδους καταπατητές. Είμαστε βέβαιοι για την τελική δικαίωσή μας. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, αλλά και στις επόμενες γενιές, κάνοντάς τους να αισθάνονται υπερήφανοι για μας.

Δημοτική Επιτροπή Αγώνα, Νοέμβριος 2009