Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

Ολο και περισσότεροι πολίτες αρνούνται να καταβάλουν αυξήσεις και τέλη, ακόμη και δόσεις τραπεζικών δανείων... Διαστάσεις παίρνει μία νέα στάση ζωής, η οποία λαμβάνει κινηματική μορφή, δανειζόμενη τον τίτλο από το περίφημο έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».

Σε ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας αναφέρεται ότι οι Ελληνες αντιδρούν και «δεν πληρώνουν»... διόδια, εισιτήρια, βενζίνη, ακριβά τσιγάρα, πολυτελή εστιατόρια, περιορίζουν τις εξόδους τους σε νυχτερινά κέντρα και συναυλίες, τα μπάνια σε ιδιωτικές πλαζ με τσουχτερές εισόδους, καταθέτουν τα χρήματα της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να αποφύγουν να πληρώσουν την ΕΡΤ, αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες....

Οπως αναφέρεται, η πτώση σε καφετέριες και γνωστές αλυσίδες delivery κινείται σε ποσοστό 20% με 30%, οι πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία και στα δισκοπωλεία υποχώρησαν κατά περίπου 20%, περικοπές γίνονται στα θεάματα, με τους διοργανωτές να φέρνουν λιγότερα συγκροτήματα από το εξωτερικό και οι συναυλίες να περιορίζονται.

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ παρατήρησε πτώση στα έσοδά της κατά 3%. Σε αυτό συνέβαλε και η ανταλλαγή των εισιτηρίων.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο έχει ρίξει την αγορά των καυσίμων σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 35%, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Η Τροχαία εκτιμά ότι η μείωση των αυτοκινήτων εντός Αθήνας αγγίζει το 5%. Στα διόδια των εθνικών οδών παρατηρείται μείωση διέλευσης κατά 20% και από τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου κατά 10%.

Επίσης, οι αυξήσεις στην τιμή των τσιγάρων οδήγησε αρκετούς να το κόψουν ή να το περιορίσουν και άλλους να επιλέξουν φθηνότερη μάρκα από αυτήν που μέχρι τώρα κάπνιζαν. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων, οι πωλήσεις στα ακριβά είδη καπνού μειώθηκαν κατά 15% το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Ακόμη, οι πολίτες πίνουν λιγότερο... Το εισαγόμενο ουίσκι, που καλύπτει το 40% της κατανάλωσης, σύμφωνα με κλαδική έρευνα της ICAP, μετά και την τελευταία φορολόγηση σημειώνει επιπλέον πτώση στις πωλήσεις που εκτιμάται γύρω στο 8%.

Παράλληλα, η εφημερίδα παρουσιάζει σε άλλο ρεπορτάζ της πενήντα τρόπους για να κάνουν οι πολίτες οικονομία.