Καμία πλασματική υπερωρία!
*Άφησε αιχμές για τον κ. Κοσμαδάκη για την «αξιοκρατική» επιλογή του στη διοίκηση του ΨΝΠΟ
* Δήλωσε ότι θέλει χρίσμα για να είναι υποψήφιος δήμαρχος Δίου – Ολύμπου και επιτέθηκε εναντίον του ανεξάρτητου υποψηφίου Γ. Παπαθανασίου
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο τ. διοικητής του ΨΝΠΟ, Κώστας Δημητριάδης, προκειμένου να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχθηκε από το νέο διοικητή του ΨΝΠΟ, Μανόλη Κοσμαδάκη, για «ψεύτικες υπερωρίες» που δίνονταν σε τουλάχιστον 73 υπαλλήλους και για πολλά χρόνια, οι οποίοι «έπαιρναν 2.500 πλασματικές υπερωρίες το μήνα, ύψους 140.000 ευρώ το χρόνο».
Για τις υπερωρίες
Απαντώντας στις κατηγορίες του νέου διοικητή του ΨΝΠΟ για «πλασματικές υπερωρίες αργομισθίας», ο κ. Δημητριάδης, μεταξύ των άλλων που είπε, υποστήριξε: «Η διαδικασία προκειμένου να πληρωθούν κάποιοι υπάλληλοι υπερωρία είναι η εξής: Στην αρχή κάθε έτους προϋπολογίζονται οι υπερωρίες που απαιτούνται για κάθε κατηγορία προσωπικού. Το ποσό αυτό, ελαφρώς κουτσουρεμένο εγκρίνεται από το ΥΥΚΑ. Ευθύνη της Διοίκησης είναι η κατανομή του ποσού αυτού, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των προϊσταμένων, την προσφορά και τη συμμετοχή του καθενός, στην επίτευξη των στόχων. Οι καταστάσεις αυτές προσυπογράφονται από τον Διοικητικό Δ/ντη και τον Διοικητή και αφού ελεγχθούν από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποστέλλονται στο υπουργείο Οικονομικών, μαζί με τις υπερωρίες του Νοσηλευτικού προσωπικού και τις εφημερίες του ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού, για την τελική τους έγκριση και πληρωμή. Έτσι τουλάχιστον ίσχυε μέχρι την ημέρα της αποχώρησής μου.
Εκφράζουμε την απορία μας, πώς χαρακτηρίζει πλασματικές τις υπερωρίες που πλήρωνα εγώ μέχρι πέρυσι, τέτοια εποχή; Πού ήταν αυτός τότε;
Όποιος εργάζεται αμείβεται. Από πότε η απροθυμία μίας κυβέρνησης να πληρώσει τα δεδουλευμένα των υπαλλήλων χαρακτηρίζεται σαν «αργομισθία, πλασματικές υπερωρίες, κλεμμένα που πρέπει να επιστραφούν;»
Δεν υπήρξε ούτε μία πλασματική υπερωρία, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες ορισμένων να αποδείξουν το αντίθετο. Αντίθετα έπαιρναν πολύ λιγότερα, συγκριτικά με αυτά που προσέφεραν, καθώς υπήρχε πάντα δουλειά.
Ζήτησα με αίτησή μου από το Ψ.Ν.Π.Ο. να μου δώσουν στοιχεία για να σας τα παραθέσω, με τα εγκεκριμένα ποσά υπερωριών και εφημεριών για τα έτη 2004 έως και 2009 και συγκριτικά στοιχεία με προηγούμενες Διοικήσεις, τα αντίστοιχα ποσά τον Μάιο του 2010, το σύνολο των υπαλλήλων που αμειβόταν υπερωριακά κατά κατηγορία και τις επιστροφές στο υπουργείο.
Επίσης αντίγραφα μισθοδοτικών καταστάσεων υπερωριών (για τα ίδια έτη και τον μήνα Μάιο 2010), στα οποία να φαίνονται οι σφραγίδες και οι υπογραφές των αρμοδίων για έγκριση, καθώς και τον προγραμματισμό - προτάσεις προϊσταμένων. Μου αρνήθηκαν την παροχή των στοιχείων, διότι όπως αναφέρει στην απάντησή του: Α. Δεν αναφέρω το λόγο για τον οποίο τα ζητώ. Β. Διερωτάται αν είναι αναγκαία και πρόσφορα για την υπεράσπιση κάποιων δικαιωμάτων μου. Γ. Επισημαίνει ότι κάποια εμπίπτουν και στις διατάξεις περί απορρήτου. Τι φαρισαϊσμός.
Για τις υπερωρίες Μαρτίου 2010 δεν είναι αρμόδιος (ο κ. Κοσμαδάκης), καθώς δεν είχε αναλάβει καθήκοντα στο Ψ.Ν.Π.Ο. Αρμόδια ήταν μόνο η πρώην Αναπληρώτρια Διοικήτρια κα Μαρία Τσαρούχα. Με την πληροφόρηση ποιου άραγε ενεργεί και με ποιο δικαίωμα τις αμφισβητεί αφού δεν ήταν καν εκεί; Και για τους μήνες ακόμη που ήταν στη θέση του, πώς γνωρίζει πόσοι και ποιοι υπάλληλοι εργάσθηκαν υπερωριακά, αφού δεν επισκέφθηκε όλες τις Δομές, δεν έκανε την καταγραφή των αναγκών και δεν διαπίστωσε πως λειτουργεί το Δίκτυο;
Η κατασπατάληση ανθρώπινων πόρων είναι ο ορισμός ιδιαιτέρων γραμματέων και Γραφείων Τύπου, μόνο και μόνο για να βγάζουν φωτογραφίες τον Διοικητή, όταν επισκέπτεται μία Δομή, σαν να πρόκειται για είδηση».
Πάγια τακτική;
Για το θέμα αυτό η «Ημερήσια» ανέφερε ότι στελέχη του ΨΝΠΟ, που σίγουρα δεν ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ, σε ερώτημα που τους τέθηκε για τις πλασματικές υπερωρίες, απάντησαν ότι αυτά συμβαίνουν από τη δεκαετία του ’80, από τότε που ο τότε υπουργός υγείας, Γιώργος Γεννηματάς, εφάρμοσε αυτό το σύστημα των πλασματικών υπερωριών για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους γιατροί και νοσηλευτές. Και η «Ημερήσια» ρώτησε τον κ. Δημητριάδη αν είναι έτσι τα πράγματα.
Η απάντηση που έδωσε ο κ. Δημητριάδης ήταν η εξής: «Η σύλληψη της ιδέας για το εθνικό σύστημα υγείας φυσικά και ανήκει στο Γιώργο το Γεννηματά, τον αείμνηστο, και ήταν πάρα πολύ σωστή. Απλώς, οι ανάγκες του 1980 με τις ανάγκες του 2010 έχουν τεράστια διαφορά. Και επίσης, όπως είχε κατατεθεί τότε αυτός ο νόμος, έτσι ισχύει και μέχρι σήμερα. Δεν έχουν μπει οι πινελιές που χρειαζόταν ώστε να επικαιροποιηθεί.
Νομίζω και πιστεύω στο δημόσιο χαρακτήρα του εθνικού συστήματος υγείας αλλά όσον αφορά τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες, ναι όντως υπάρχει αλήθεια σ’ αυτό, ήταν ένας τρόπος ενίσχυσης του εισοδήματος των γιατρών, γιατί, αν δείτε, ο βασικός μισθός τους είναι λιγότερος, είναι ελάχιστος, το εισόδημά τους αυξάνεται με τις εφημερίες. Επίσης είναι ένας τρόπος να ικανοποιήσουν οι διοικήσεις αυτούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Χρειάστηκε τεράστια δουλειά, με ποιον τρόπο θα μπορούσε»…
Ερώτηση δημοσιογράφου: Δηλαδή λέτε ότι ήταν πλασματικές οι υπερωρίες;
Κ.Δημητριάδης: «Όχι, σε καμιά περίπτωση δεν είπα κάτι τέτοιο. Χρειαζόταν να δουλέψουν υπερωριακά οι υπάλληλοι, δεν έβγαινε η δουλειά έτσι από μόνη της».
Κομματικές επιλογές στις διοικήσεις του ΨΝΠΟ
Ο κ. Δημητριάδης, επίσης, σχολίασε κάποιες φράσεις που ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Κοσμαδάκης περί «ανοιχτής διακυβέρνησης» και επιλογής του στη θέση του διοικητή του ΨΝΠΟ.
«Όσον αφορά αυτά που αναφέρει στο 16σελιδο του, έχετε ακούσει όλοι για το φιάσκο της «πρωτόγνωρης διαδικασίας ανοιχτής διακυβέρνησης».
Υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας, όσοι υποστηρίζουν ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία της ανοιχτής διακυβέρνησης και η επιλογή των Διοικητών των Νοσοκομείων –και όχι μόνο- έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια. Κάποιοι γνωρίζουν ποιων τα βιογραφικά πρώτευσαν.
Αλλά ούτε ένας Διοικητής ή αναπληρωτής Διοικητής, σε όλη την Ελλάδα, δεν παρέμεινε στη θέση του. Κανενός οι ικανότητες και η εμπειρία δεν υπερτερούσαν των προσόντων εκείνων που επέλεξε το γραφείο του πρωθυπουργού; Όλοι γνωρίζουν πάντως, ποιο είναι το επιπλέον προσόν και καταδεικνύεται σήμερα ο λόγος που επέβαλε την επιλογή τους.
Προφανέστατα για να ρίξει τις ευθύνες των μέτρων που λαμβάνονται σήμερα στους προηγούμενους. Ατύχησαν όμως. Διάλεξαν το αποδοτικότερο Νοσοκομείο της Ελλάδας».
Πάντως, για το ίδιο θέμα, δημοσιογράφος απευθυνόμενος στον κ. Δημητριάδη, παρατήρησε ότι κατηγορεί μεν τη διαδικασία open.gov ως κομματική αλλά κατηγορεί και τον κ. Κοσμαδάκη ότι αποτέλεσε κομματική επιλογή του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν λέει ότι και ο ίδιος ο Κώστας Δημητριάδης αποτέλεσε κομματική επιλογή της ΝΔ.
Επίθεση εναντίον του Γ.Παπαθανασίου
Επιπλέον, μια από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Δημητριάδης ήταν και το αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Δίου – Ολύμπου. Ο τ. διοικητής του ΨΝΠΟ δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι, μαζί με άλλους, υποψήφιος για υποψήφιος δήμαρχος Δίου διεκδικώντας το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας.
Επιτέθηκε δε στην υποψηφιότητα του Γιώργου Παπαθανασίου λέγοντας: «Πιστεύω ότι πρέπει να δοθούν χρίσματα ή στηρίξεις, γιατί πιστεύω ότι τα κόμματα είναι φυτώρια από τα οποία πρέπει να αναδεικνύονται οι άξιοι και οι ικανοί και όχι όταν παίρνεις το χρίσμα, είσαι κομματικοποιημένος και όταν δεν το παίρνεις, είσαι ανεξάρτητος.
Πόσο ανεξάρτητος μπορεί να είναι ο Παπαθανασίου; Τρεις φορές δήμαρχος με το ΠΑΣΟΚ, μια φορά υποψήφιος νομάρχης του ΠΑΣΟΚ, τώρα λέει θα κατεβεί ανεξάρτητος. Τι ανεξάρτητος; Έτσι είναι οι ανεξάρτητοι»;
Για το ίδιο θέμα, σε άλλη ερώτηση που τέθηκε στον κ. Δημητριάδη για το αν θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σε περίπτωση που δεν πάρει το χρίσμα εκείνος αλλά το πάρει άλλος, εκείνος απάντησε μεταξύ άλλων ότι θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος εάν και εφόσον το θέλει ο υποψήφιος δήμαρχος που θα πάρει το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία.
Η συνέντευξη τύπου
Τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Δημητριάδης έχοντας δίπλα του την τ. υποδιοικήτρια του ΨΝΠΟ, Μαρία Τσαρούχα, έχουν ως εξής:
«Στην πρόσφατη συνέντευξη του ο νέος Διοικητής, μιλάει για χρέη, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και «πάρτι» όπως πιστεύει ο ίδιος. Αποσκοπεί στην ισοπέδωση και απαξίωση ενός επιτυχημένου έργου και όχι στην επέκταση και αναβάθμισή του. Η καταστροφολογία και η λασπολογία, μαρτυρούν μόνο ένα πράγμα, την απουσία οράματος για την επόμενη ημέρα.
Στις κινήσεις αυτές εντυπωσιασμού της νέας Διοίκησης παραθέτουμε, για άλλη μία φορά, τον απολογισμό του έργου μας.
Την ημέρα της αποχώρησής μου από τη διοίκηση του Ψ.Ν.Π.Ο, παρέδωσα έναν υγιή οργανισμό, με ταμειακό υπόλοιπο 1.170.667,71 ευρώ, με εξοφλημένους όλους τους προμηθευτές. Επιπλέον το Ψ.Ν.Π.Ο δεν μπήκε ποτέ στη ρύθμιση χρεών, όπως τα υπόλοιπα Νοσοκομεία, γιατί απλώς δεν χρωστούσε σε κανέναν.
Απαιτήσεις από τα ταμεία
Αναφορικά με τις απαιτήσεις του Ψ.Ν.Π.Ο από τα Ασφαλιστικά ταμεία, το 2007 κατορθώσαμε με παρέμβαση του τότε υφυπουργού υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλου να λάβουμε το ποσό των 3.000.000 από τα 4.000.000 που μας χρωστούσε τότε ο ΟΓΑ. Ενημερώνουμε τον νέο Διοικητή, που ακόμη δεν έχει ενημερωθεί, ότι οι απαιτήσεις από τα ταμεία δεν εισπράττονται με εντάλματα (όπως αναφέρει στο report σελ 9). Κερδίζονται μέσα από συνεχή διεκδίκηση.
Το Ψ.Ν.Π.Ο είναι από τα πρώτα και ελάχιστα Νοσοκομεία της χώρας, που εφαρμόζει το Διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα, καθώς και την Αναλυτική Λογιστική. Έχουμε κάνει προσαρμογή των οικονομικών καταστάσεων 2007 και 2008 σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και διενεργήθηκαν ο έλεγχοι από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές. Δείτε τους ισολογισμούς για να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει ούτε μία παρατήρησή τους.
Τα οικονομικά στοιχεία
Τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία, όπως προκύπτουν από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς είναι:
Ταμειακό διαθέσιμο 2008 1.170.667,71
Υποχρεώσεις προς τρίτους 479.205,46
Απαιτήσεις από ασφαλιστικά ταμεία 1.751.694,27
Πλεόνασμα 1.272.488,81
Ταμειακό υπόλοιπο και πλεόνασμα 2.443.156,52
Στους ελέγχους των Επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών, που διενεργήθηκαν στο Ψ.Ν.Π.Ο κατά τη διάρκεια της θητείας μας, συνομολογήθηκε η άριστη λειτουργία και η τήρηση όλων των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών. Και τότε οι προσπάθειες υπονομευτικής αμφισβήτησης της προσφοράς και του έργου που συντελέσθηκε στο Ψ.Ν.Π.Ο και των καταγγελτικών διαθέσεων έπεσαν στο κενό.
Όσον αφορά τη διάθεση μίας οδοντιατρικής καρέκλας, εγκαταλελειμμένης εδώ και χρόνια στις παλιές εγκαταστάσεις του Ψ.Ν.Π.Ο και παλιάς τεχνολογίας, ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο Νόμος».
Ενημέρωση
Εγώ ο ίδιος, επισκέφθηκα (τον κ. Κοσμαδάκη) στο γραφείο του, χωρίς να έχω υποχρέωση, ή να μου ζητηθεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να τον ενημερώσω, για τις αγωνίες των εργαζομένων, την επόμενη ημέρα του Δικτύου, τι παραλάβαμε και τι ουσιαστικά παραδίδουμε μετά από πέντε χρόνια Διοίκησης. Δεν διατύπωσε ούτε μία διαφωνία, απορία ή δυσαρέσκεια. Το αντίθετο μάλιστα. Τι μεσολάβησε; Προφανώς η ομολογούμενη ενημέρωση από τους γνωστούς σε όλους πλέον παραγκωνισμένους υπαλλήλους, λόγω της δικής τους τεμπελιάς και απροθυμίας, που βρήκαν ευκαιρία και πρόσφορο έδαφος να εκδικηθούν τον φορέα που υπηρετούν και τους ίδιους τους συναδέλφους τους.
Συνεργασία με εργαζόμενους
Εμείς από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, συνεργαστήκαμε με όλους τους εργαζόμενους.
Ήδη οι εργαζόμενοι του ΨΝΠΟ (μετά τη συνέντευξη Κοσμαδάκη) αντέδρασαν, με ανακοίνωσή τους στον Τύπο, καταδικάζοντας την «πρόωρη καταγγελτική διάθεση του νέου Διοικητή, την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων, τη στοχοποίηση υπαλλήλων και την πολιτική της συρρίκνωσης του Δικτύου». Στη συνέλευσή τους έμαθα πως υποστήριξε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του και πως απομονώθηκαν εκφράσεις του.
Μακάρι να κατάλαβε το λάθος του και να αλλάξει πορεία πλεύσης. Θα είμαι ο πρώτος που θα χαρεί. Χρειάζεται όμως γενναιότητα κάτι τέτοιο. Τη διαθέτει;
Η όλη κατάσταση μου θυμίζει την παροιμία, «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».
«Δεν ξανασχολούμαι μαζί του»
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ"
Τον κάλεσα ήδη τέσσερις φορές και αυτή είναι η πέμπτη να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο να μιλήσουμε για τα πεπραγμένα στο ΨΝΠΟ. Δεν ξανασχολούμαι μαζί του. Έχω κι άλλα πράγματα να κάνω.
Αυτά μπορέσαμε να κάνουμε εμείς και τόσο προσφέραμε στον τόπο μας. Ας κάνουν κι αυτοί το 1/10 και εμείς θα τους συγχαρούμε. Ας χτίσουν αν μπορούν, πάνω σε ότι βρήκαν. Και όχι να καταστρέφουν ότι παρέλαβαν.