Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Με συνέντευξη τύπου κι ένα 11σέλιδο report, με τίτλο «Όλη η Αλήθεια για το Ψ.Ν.Π.Ο», απάντησε χθες ο πρώην Διοικητής στο νέο Διοικητή και στα όσα ο δεύτερος καταλόγισε στις προηγούμενες διοικήσεις σε συνέντευξη τύπου (και σε 16σέλιδο report του) πριν από 10 μέρες.




Ο διατελέσας επί πολλά χρόνια Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου Κώστας Δημητριάδης, έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή σε θρασύτητα και δόλο επίθεση» στο πρόσωπό του και στο έργο του, ενώ, παρουσιάζοντας έναν εκτενή απολογισμό όσων σημαντικών για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση συντελέστηκαν επί των θητειών του, χρέωσε στο νέο Διοικητή άγνοια των διαδικασιών διοίκησης μιας τέτοιας υπηρεσίας και στρεβλή (από πηγές «παραγκωνισμένων, λόγω της τεμπελιάς τους και της απροθυμίας τους υπαλλήλων») ενημέρωση για την κατάσταση που παρέλαβε.



«Ο νέος Διοικητής, μιλάει για χρέη, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και ‘πάρτυ’», είπε ο κ. Δημητριάδης, «και ίσως κάποιοι θαμπώθηκαν από τα νούμερα και πίστεψαν, αυτά όμως καταδεικνύουν τις διαθέσεις μίας Διοίκησης, που δεν γνωρίζει τον Φορέα που κλήθηκε να υπηρετήσει».

Ο ίδιος πάντως, εμφάνισε πολύ πιο «εκθαμβωτικά» νούμερα, από αυτά των 140.000 ευρώ που δήλωσε πως σκοπεύει να εξοικονομήσει ο νέος Διοικητής από τον δραστικό περιορισμό των «πλασματικών» υπερωριών και κάποιων ακόμη δεκάδων χιλιάδων ίσως ευρώ από τους περιορισμούς στη χρήση μαγειρικού λαδιού και στις προμήθειες ψωμιού.

Όπως, η απορρόφηση 4 εκ. ευρώ από την Ε.Ε (στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος Υγεία Πρόνοια 2000-2006) για τη λειτουργία 6 νέων δομών, ή 1,1 εκ. ευρώ για 12 εκπαιδευτικά προγράμματα (για τη δια βίου εκπαίδευση του προσωπικού) από το πιστοποιημένο Κέντρο Κατάρτισης του ΨΝΠΟ, ή το κόστος (που δεν παρουσιάστηκε), για μια σειρά άλλες δραστηριότητες προβολής, από τηλεοπτικές εκπομπές, μέχρι παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, εντύπων και εκδηλώσεων.

Όσο για το έλλειμμα, που εμφάνισε ο νυν Διοικητής να υπάρχει στο Ψυχιατρείο, ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε πως ο ίδιος την ημέρα της αποχώρησής του από τη διοίκηση του Ψ.Ν.Π.Ο, παρέδωσα έναν υγιή οργανισμό, με ταμειακό υπόλοιπο 1.170.667,71 ευρώ, με εξοφλημένους όλους τους προμηθευτές, πως τα στοιχεία του κ. Κοσμαδάκη είναι διαστρεβλωμένα και πως, εν πάση περιπτώσει, οποιαδήποτε περεταίρω διευκρίνιση μπορεί να δώσει ο τέως (επίσης «γαλάζιος») Διοικητής που τον διαδέχθηκε το καλοκαίρι του 2009 και παρέδωσε στον σημερινό.



Ο πρώην Διοικητής υπερασπίστηκε σθεναρά και το προσωπικό («για οποιαδήποτε διοικητική παράλειψη δε φταίει κανένας υπάλληλος», είπε, «κανείς δεν αυθαιρετούσε»), ενώ για τις υπερωρίες διαβεβαίωσε πως «ούτε μια πλασματική υπερωρία δεν υπήρξε, αντίθετα οι υπάλληλοι έπαιρναν συγκριτικά πολύ λιγότερα από αυτά που προσέφεραν».

«Κατασπατάληση ανθρώπινων πόρων», είπε ο κ. Δημητριάδης ρίχνοντας το μπαλάκι στην πλευρά του κ. Κοσμαδάκη, «είναι ο ορισμός ιδιαιτέρων γραμματέων και Γραφείων Τύπου, μόνο και μόνο για να βγάζουν φωτογραφίες τον Διοικητή, όταν επισκέπτεται μία Δομή, σαν να πρόκειται για είδηση».

«Προσφέραμε Δομές χρήσιμες, που απαντούσαν σε διαπιστωμένες ανάγκες του κόσμου, μέσα στην πόλη και δεν κάναμε μαγειρεία και βιολογικό καθαρισμό στα βουνά, ούτε διώξαμε τους πιο λειτουργικούς και με καλή ασφάλιση ενοίκους, στα ΝΠΙΔ», υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος σε πρακτικές ΠΑΣΟΚικών Διοικήσεων, την περίοδο που ξεκινούσε ήδη η εγκατάλειψη των παλιών εγκαταστάσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στην Πέτρα.

Βγαίνοντας «από τα αριστερά» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα του Ψυχιατρείου. «Ζητούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να απαντήσει δημοσίως, αν η πολιτική της νέας κυβέρνησης είναι η κατάργηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και η επιστροφή των ενοίκων στο άσυλο, αν ο νέος Διοικητής-ως εκπρόσωπός της σε θέματα ψυχικής υγείας στο Νομό-εκφράζει, με τις απόψεις του για συμμάζεμα και συγχώνευση δομών, την επίσημη θέση του Υπουργείου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης κι αν η εξοικονόμηση πόρων, περιλαμβάνει εκτός από τη συγχώνευση των οργανισμών υγείας, τη συρρίκνωση και τη σταδιακή κατάργηση Δομών και Υπηρεσιών», τόνισε ο πρώην Διοικητής.