Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου




Προς: Την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης





Κύρια Υπουργέ,

Από 1 Ιουνίου 2010 οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας στα ελάχιστα κέντρα θεώρησης συνταγών που υπάρχουν σήμερα για τη θεώρηση συνταγών η αξία των οποίων ξεπερνά τα 150 ευρώ.

Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 32 του νόμου 3846 (ΦΕΚ 66 Α’/11-5-2010) …. «συνταγές φαρμάκων ασφαλισμένων ασφαλιστικών οργανισμών, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 150 ευρώ, δεν εκτελούνται από τον φαρμακοποιό, εφόσον δεν είναι θεωρημένες από το αρμόδιο όργανο του φορέα. Συνταγές που δεν έχουν θεώρηση, σύμφωνα με τα ανωτέρω, στερούν το δικαίωμα είσπραξης της αξίας τους από τον ασφαλιστικό οργανισμό.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας θεωρεί ότι ο παραπάνω νόμος δεν μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή αφού,

1.Στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) δεν υπάρχει ελεγκτής ιατρός

2.Στον ΟΓΑ υπάρχει ένας ελεγκτής ιατρός ο οποίος είναι επιφορτισμένος με πολλαπλά καθήκοντα και δεν μπορεί να βρίσκεται καθημερινά στο γραφείο του για να θεωρεί τις συνταγές.

3.Στον ΥΠΑΔ (Δημόσιο) ο ελεγκτής ιατρός μπορεί να θεωρεί μόνο δυο φορές την εβδομάδα.

4.Δεν είναι δυνατόν συνταγές που εκδίδονται τις απογευματινές ώρες όπως επίσης τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες να θεωρούνται πριν να εκτελεστούν.

Διερωτάται κανείς αν έχει το δικαίωμα η πολιτεία με τη θέσπιση νόμων να βάζει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Θα έπρεπε πριν νομοθετήσει να είχε δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν την εφαρμογή των νόμων. Αυτό για να συμβεί θα πρέπει στο κάθε ασφαλιστικό ταμείο να υπάρχει ελεγκτής ιατρός όλο το 24ωρο, διότι συνταγές ιατρών δεν εκδίδονται μόνον κατά τις εργάσιμες ώρες των δημοσίων υπηρεσιών αλλά καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Πιερίας τονίζει με επιστολή του πως αν δεν βρεθεί τρόπος να τακτοποιηθεί το θέμα της θεώρησης των συνταγών δεν θα μπορούν να εκτελέσουν καμία συνταγή η αξία της οποίας ξεπερνά τα 150 ευρώ και την ευθύνη θα πρέπει να αναλάβει η ίδια η πολιτεία.



Ερωτάται η Αρμόδια Υπουργός

-Προτίθεται να προχωρήσει σε στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη των ασφαλισμένων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία;

2.Προτίθεται να δημιουργήσει επιπλέον κέντρα θεώρησης για κάλυψη σε 24ωρη βάση των ασφαλισμένων;



Ο Ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Κουκοδήμος