Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Κατασκευαστική Α.Ε. Δήμου Κατερίνης - Ελαφίνας

Σάββας Χιονίδης: Η πορεία και ο ρόλος της θα κριθεί από την ποιότητα των έργων της



Γιάννης Αμοιρίδης: Ούτε τα 21.000 ευρώ του νομικού συμβούλου δεν θα μπορεί να καλύψει



Το έργο της Κατασκευαστικής, οι δαπάνες και τα έσοδά της, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από την ΕΠΤΑ στο φύλλο της Δευτέρας, απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του. Το θέμα έφερε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Αμοιρίδης, επικαλούμενος το σχετικό δημοσίευμα.

Φουριόζος επανεμφανίστηκε στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Αμοιρίδης. Ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης και βουλευτής Πιερίας, ζήτησε από το δήμαρχο να ενημερώσει το σώμα για τις δαπάνες και τα έσοδα της Κατασκευαστικής Ανώνυμης Εταιρίας Δήμου Κατερίνης-Ελαφίνας, επικαλούμενος τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΠΤΑ και σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι το μετοχικό κεφάλαιο (300.000 ευρώ) έχει ουσιαστικά αναλωθεί κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της εταιρίας σε μισθούς (προέδρου, αντιπροέδρου, νομικού συμβούλου και υπαλλήλων), καθώς και για την αγορά δύο φορτηγών και ενός φορτωτή. «Από το τζίρο, ο οποίος δεν ξεπερνάει τα 150.000 ευρώ –τόσα μπορεί να αναθέσει ο δήμος- ακόμη κι αν το κέρδος είναι 20% προκύπτει ότι ούτε τον μισθό του νομικού συμβούλου, ο οποίος αμείβεται με 21.000 ευρώ, δεν μπορεί να καλύψει η εταιρία», υποστήριξε ο κ. Αμοιρίδης, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

«Η κατασκευαστική ζόρισε πάρα πολύ κόσμο» απάντησε ο δήμαρχος Κατερίνης, ο οποίος έδωσε εντολή να ετοιμάσουν οι συνεργάτες του τα στοιχεία σχετικά με το ποιες εργολαβίες «χτύπησε» η Κατασκευαστική, ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα (κάτι που ελπίζουμε ότι θα γίνει σήμερα). Ο κ. Χιονίδης, απέδωσε την κριτική που δέχεται η συγκεκριμένη Ανώνυμη Εταιρία του Δήμου Κατερίνης, στο γεγονός ότι ενόχλησε συμφέροντα (προφανώς εργολαβικά). «Μήπως ενοχλεί κάποιους που βρίζουν τη διοίκηση;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος, υποστηρίζοντας πως από τη δράση της εταιρίας ο δήμος Κατερίνης ωφελήθηκε κατά 6 εκατομμύρια ευρώ, αφού «κάθε εβδομάδα συμμετείχε σε τρεις δημοπρασίες έργων».


«Ζορίστηκαν (οι εργολάβοι) επειδή η Κατασκευαστική δίνει έκπτωση 45%», συμπλήρωσε ο δήμαρχος, ο οποίος πάντως διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν έγινε για να «χτυπήσει» τους εργολάβους.
 
Aπό την πλευρά του ο κ. Αμοιρίδης, επέμεινε για το αν είναι βιώσιμη η εταιρία και πώς θα πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων την επόμενη χρονιά (123.000 ευρώ υπολογίζονται για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της).



«Δεν μπορείς να κρίνεις μια εταιρία από τον πρώτο χρόνο λειτουργία της» απάντησε ο κ. Χιονίδης, υποστηρίζοντας ότι κατά κύριο λόγο, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, όλες οι Ανώνυμες Εταιρίες παρουσιάζουν παθητικό στον ισολογισμό τους. «Η πορεία και ο ρόλος της θα κριθεί από την ποιότητα των έργων της», απάντησε ο δήμαρχος.


Ο κ. Αμοιρίδης, ζήτησε να μάθει και για τα μηχανήματα που αγόρασε η Κατασκευαστική, σημειώνοντας ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ αγοράστηκαν και δαπανήθηκαν χρήματα (138.000 ευρώ) δεν έχουν ακόμα άδεια κυκλοφορίας.


«Τα φορτηγά θα μπουν στην κυκλοφορία και θα κουβαλούν χαλίκι με 6 ευρώ το κυβικό και όχι με 12 ή 14 ευρώ» ήταν η απάντηση του δημάρχου Κατερίνης.



Τι έγραψε η ΕΠΤΑ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΕΠΤΑ (19/07/2010) η Κατασκευαστική του Δήμου Κατερίνης-Ελαφίνας δαπανά για αποζημίωση του προέδρου (ο οποίος ασκεί και καθήκοντα Γενικού Διευθυντή) 2.160 ευρώ το μήνα μεικτά (καθαρή αμοιβή 1.404 ευρώ). Ήτοι, 25.960 ευρώ κατ’ έτος.

Για αποζημίωση του αντιπροέδρου, 1.080 ευρώ το μήνα (702 καθαρά), ήτοι 12.960 ευρώ το χρόνο. «Η επιχείρηση απασχολεί επίσης, με ετήσια αντιμισθία δικηγόρο ο οποίος όμως για το πρώτο χρονικό διάστημα του πρώτου έτους θα λάβει εφάπαξ ποσό 21.000 ευρώ. Οι αμοιβές του υπόλοιπου προσωπικού και των συνεργατών (οι συμβάσεις των οποίων λήγουν 1/92010) είναι 11.900 ευρώ για την υπάλληλο γενικών καθηκόντων, 15.000 ευρώ για τον οικονομολόγο, 17.000 ευρώ για το μηχανικό, ενώ με το βασικό μισθό αμείβεται η γραμματέας της επιχείρησης.

Το σύνολο των αποζημιώσεων και αμοιβών αιρετών και συνεργατών ξεπερνά σε ετήσια βάση τις 120.000 ευρώ (…) η Κατασκευαστική δαπάνησε, σύμφωνα με τα στοιχεία ακόμη 161.000 ευρώ περίπου για την αγορά εξοπλισμού. Γραφεία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλλά και τρία οχήματα (συνολικού κόστους 138.000 ευρώ). Συγκεκριμένα προμηθεύτηκε δύο τετραξονικά μεταχειρισμένα (αξίας 60.000 ευρώ το ένα) και ένα φορτωτικό μηχάνημα αξίας 16.200 ευρώ, παρότι δεν έχει προσωπικό για να τα θέσει σε λειτουργία, αφού όπως προκύπτει ακόμη δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την πρόσληψη χειριστού μηχανημάτων και οδηγού» αναφέρει το δημοσίευμα, παραθέτοντας και τα σχετικά έγγραφα.
πηγη: ΠΟΛΙΤΕΙΑ eptanews.gr