Η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης δεν είναι άλλη από την Ελλάδα η οποία κατατάσσεται στην 78η θέση ανάμεσα σε 178 χώρες και τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με 3.5 βαθμούς αδυνατώντας να περάσει πάνω από τη βάση που είναι το 5, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Διεθνής Διαφάνεια (TI) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Βερολίνο.
Μάλιστα, η χώρα μας παρουσίασε την τρίτη μεγαλύτερη επιδείνωση στην κατάταξη, καθώς υποχώρησε επτά θέσεις, από την 71η στην οποία βρισκόταν το 2009 με τη χώρα να έχει δείκτη προσδιορισμού της διαφθοράς στους οργανισμούς, όμοιους με την Κίνα, το Λεσότο και την Κολομβία.
Η οικονομική κρίση αύξησε τους δείκτες της διαφθοράς, και οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από αυτήν , όπως η ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία, είδαν την εμπιστοσύνη στους δημόσιους οργανισμούς να αποδυναμώνεται.
Με τη δημοσιοποίηση του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, η Διεθνής Διαφάνεια κάλεσε τα μέλη της G20, της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών και των αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης,
Η Ουγκέτ Λαμπέλ, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας εξήρε τις προσπάθειες της Ομάδας των 20 για τις "ισχυρές δεσμεύσεις στη διαφάνεια και την ακεραιότητα ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 το Νοέμβριο στη Σεούλ".
"Αλλά η ίδια η διαδικασία της μεταρρύθμισης πρέπει να επιταχυνθεί", είπε η Λαμπέλ.
Σύμφωνα με το CPI 2010, σχεδόν τα τρία τέταρτα σε σύνολο 178 χωρών στη βαθμολογία κατάταξης βρίσκονται κάτω από τη βάση (5), στη κλίμακα από 0 (όπου θεωρούνται άκρως διεφθαρμένες) έως 10 (όπου θεωρούνται ότι έχουν χαμηλά επίπεδα διαφθοράς), γεγονός που αποκαλύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς.
Ειδικότερα, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη μοιράζονται την πρώτη θέση με βαθμολογία 9.3. Εντούτοις, ασταθείς κυβερνήσεις, με παρελθόν συγκρούσεων, εξακολουθούν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ μοιράζονται την προτελευταία θέση με βαθμολογία 1.4, ενώ η Σομαλία, έρχεται τελευταία με βαθμολογία 1.1.
Οι πρωτογενείς έρευνες, στις οποίες βασίζεται ο δείκτης για τις επιμέρους χώρες, παραμένουν οι ίδιες, ενώ υπάρχει επαλήθευση των αποτελεσμάτων για πάνω από τις μισές έρευνες, έτσι ώστε να εντοπίζονται διαφοροποιήσεις στις αντιλήψεις.
Με βάση αυτά τα κριτήρια, σκιαγραφείται βελτίωση συγκριτικά με τις βαθμολογίες του 2009, για το Μπουτάν, τη Χιλή, τον Ισημερινό, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Γκάμπια, την Αϊτή, τη Τζαμάικα, το Κουβέιτ και το Κατάρ.
Ομοίως, επιδείνωση στη βαθμολογία εντοπίζεται στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μαδαγασκάρη, τον Νίγηρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Τα φετινά αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της διακυβέρνησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε μια εποχή όπου διακυβεύονται τα προς το ζην, οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για καταπολέμηση της διαφθοράς και για εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας πρέπει να γίνουν πράξεις. Η χρηστή διακυβέρνηση αποτελεί βασικό μέρος της πρόκλησης για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής", δήλωσε η Huguette Labelle, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας (ΔΔ).
Η αντιμετώπιση της κρίσης θα επιτευχθεί με μηδενική ανοχή στη διαφθορά, τονίζει η Διεθνής Διαφάνεια, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη συνολικής παρέμβασης, πιο θαρραλέας αντιμετώπισης των προβλημάτων και φυσικά εφαρμογής αποτελεσματικότερων μηχανισμών διακυβέρνησης, αν θέλουμε να πλήξουμε τη διαφθορά.
Η μηδενική ανοχή στη διαφθορά είναι η μόνη διέξοδος της Ελλάδος από τη κρίση και οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης για εδραίωση της διαφάνειας πρέπει να γίνουν πράξη το συντομότερο δυνατόν, αναφέρει, προσθέτοντας ότι "η καταπολέμηση της διαφθοράς και η βελτίωση της χώρας στο δείκτη θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την προσέλκυση νέων επενδυτών".
Τέλος υπογραμμίζει ότι το μήνυμα είναι σαφές: "στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι καταλυτικές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανατροπή της διαφθοράς. Χωρίς αυτές τις αρχές, κάθε παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης βρίσκεται σε κίνδυνο".