Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΜΗΝΥΜΑTA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ




          






ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

   
        Κάθε γιορτή για μια μεγάλη εθνική επέτειο αποτελεί και μία ουσιαστική ευκαιρία για να διατηρήσουμε την ιστορική μας συνείδηση. Ευλαβικά θυμόμαστε και τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν μαχόμενοι υπέρ της Ελευθερίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτέλεσε την αφετηρία της εθνικής αντίστασης. Ήταν μια στιγμή της ιστορίας, που κατέδειξε τη δυνατότητά μας να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας όταν διακυβεύονται οι αξίες μας, η αξιοπρέπειά μας, η ίδια μας η υπόσταση. Σήμερα η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι το ορόσημο που μεταφέρει στο χρόνο διαχρονικές αξίες του πολιτισμού των Ελλήνων και μας καλεί σε διαρκή επαγρύπνηση.
Τιμούμε λοιπόν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και από αυτή την ηρωική πράξη αντλούμε δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον. Οι σύγχρονες προκλήσεις και κίνδυνοι μπορεί να έχουν άλλη μορφή, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με το πνεύμα της σημερινής επετείου.

ΜΗΝΥΜΑ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

          Μισό αιώνα μετά, γιορτάζουμε και τιμούμε σήμερα την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
          Αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους τους Έλληνες αγωνιστές που με το σθεναρό  ΌΧΙ και τις ηρωικές μάχες που έδωσαν, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, έθεσαν τέρμα στην ξένη κατοχή και σήμαναν ξανά την αρχή για τη δημιουργία μιας Ελλάδας ελεύθερης, περήφανης και ισχυρής, προσφέροντας σε όλους εμάς, τις επόμενες γενιές, τα αγαθά που σήμερα απολαμβάνουμε.
          Το μήνυμα του ΌΧΙ είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.  Να μας θυμίζει ότι μόνο με ομοψυχία, εθνική ενότητα και αλληλεγγύη, μόνο με ακλόνητη πίστη στην ανάγκη και τη δυνατότητα αλλαγής όλων όσων μας πληγώνουν και μας καταπιέζουν καθημερινά, μπορούμε να παλέψουμε για να πετύχουμε την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων, την ασφάλεια και  την πρόοδο της πατρίδας μας.
          Όλοι μας καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα της ένδοξης ιστορίας του έθνους μας και να τα μετουσιώσουμε στους δικούς μας αγώνες για την υπεράσπιση των ιδανικών μας και την οικοδόμηση μίας καλύτερης κοινωνίας για τις γενιές που ακολουθούν. Είναι δικό μας καθήκον και είναι δικό τους δικαίωμα να ζουν και να δημιουργούν ελεύθεροι  σε έναν ασφαλέστερο κόσμο, περήφανοι, με τη σειρά τους, για τους δικούς τους προγόνους.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ






Τιμούμε σήμερα, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Την εποποιία του 1940 και την Εθνική Αντίσταση. Τους αγώνες και τους αγωνιστές της ελευθερίας, οι οποίοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια.
Η μικρή Ελλάδα πιστή στις αρχές της για την ελευθερία και τη δημοκρατία, που τόσο εύστοχα εκφράστηκαν στο παρελθόν με το «Μολών λαβέ» και το «Ελευθερία ή Θάνατος», όρθωσε και πάλι το ανάστημά της, απέναντι αυτή τη φορά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του φασισμού και του ναζισμού.
Οι Έλληνες έδειξαν σ΄ όλη την ανθρωπότητα με τη στάση τους, ότι ξέρουν να διαφυλάσσουν την αξιοπρέπειά τους, αψηφώντας τους κινδύνους και το θάνατο.
Νίκησαν τα μεγέθη, νίκησαν τον φασισμό, τον αυταρχισμό και την υποκρισία.
Σήμερα είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας.
Είναι η πηγή της δύναμής μας, είναι η πηγή να πιστεύουμε στους εαυτούς μας και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για μια καλύτερη ζωή, για μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα.

Γιάννης Αμοιρίδης
Βουλευτής Πιερίας






ΜΗΝΥΜΑ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα υπερηφάνειας, για το σθένος και τη δύναμη ψυχής που επέδειξε ο ελληνισμός με το ηρωικό «ΟΧΙ».
Είναι επέτειος απόδοσης της οφειλόμενης τιμής σε όλους όσοι όρθωσαν το ανάστημά τους στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού και της βίας.
Τα θεμελιώδη διδάγματα και μηνύματα που εκπορεύονται από τη επέτειο αυτή αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες  αλλά και για τις επόμενες γενιές. Οφείλουμε τιμή σε όσους αγωνίστηκαν. Οφείλουμε σεβασμό σε όσους θυσιάστηκαν.  Οφείλουμε να υποκλιθούμε  στα ιδανικά και τις αξίες του αγώνα τους.






Μήνυμα του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου
για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940


Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για το θάρρος που αντέταξε ο ελληνισμός στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού.
Τιμούμε τη μνήμη των Ελληνίδων και των Ελλήνων που πολέμησαν και έπεσαν για την Ελεύθερη Πατρίδα. Γιορτάζουμε την αυθόρμητη θυσία του ελληνικού λαού για την Εθνική Ανεξαρτησία.
Είναι ημέρα τιμής για όλους εκείνους τους ανώνυμους που απέδειξαν ότι μέσα σε κάθε απλό άνθρωπο μπορεί να κρύβεται ένας μεγάλος ήρωας, σε όλους εκείνους που πρόσθεσαν στο μεγαλείο του Ελληνικού Έθνους.
Η γενιά του ’40, μια από τις δυναμικότερες γενιές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, έδωσε σκληρές μάχες για αξίες και ιδανικά και δίδαξε έμπρακτα τη σημασία των όρων της φιλοπατρίας, της αυταπάρνησης και του ηρωισμού.
Είναι πολύ σημαντικό να γιορτάσουμε συνειδητά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Να θυμηθούμε και να εξάρουμε τις σημαντικές θυσίες των Πιεριέων στον πόλεμο του '40, στην εποποιία των Αλβανικών βουνών, αλλά και της Εθνικής Αντίστασης στα Πιέρια, τον Όλυμπο και σε κάθε γωνιά της Πιερίας ενάντια στον κατακτητή.
Στις μέρες μας, τώρα που η Πατρίδα μας έρχεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, όλοι οι Πιεριείς, όλοι οι Έλληνες ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να συμπαραταχθούμε με ομοψυχία σ’ αυτόν το νέο αγώνα, στέλνοντας παντού το μήνυμα της αισιοδοξίας, της ελπίδας, της νίκης.




Μήνυμα της Βουλευτού Πιερίας Μαρίας Μίχου  για την 28η Οκτωβρίου
 Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί σταθμό για τον Ελληνισμό  και φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Μια ζωντανή απόδειξη της αυτοθυσίας  των Ελλήνων για  ελευθερία,  ανεξαρτησία.
Ο αγώνας των Ελλήνων  που επί μήνες αντιστάθηκαν ηρωικά, γέννησε αισθήματα θαυμασμού σε όλο τον κόσμο,  και αποτέλεσε  φωτεινό φάρο της ανθρώπινης δύναμης και θέλησης, της αγάπης για την ελευθερία.
 Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων έγινε παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης που βρίσκονταν ήδη κάτω από την καταπίεση της ναζιστικής θηριωδίας.
 Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί  ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους, και παράδειγμα προς όλους εμάς.
 Σήμερα η Ελλάδα ζει ειρηνικά, ωστόσο αγωνίζεται για άλλα ιδεώδη.
Σε μια περίοδο  κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε, αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη, για ουσιαστική ανάπτυξη που θα φέρει την οικονομική ανάταση και τη πρόοδο. Για μια Ελλάδα  με κύρος και αξιοπιστία, με επίκεντρο τον άνθρωπο.