Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ζημιογόνες ήταν κατά το 2010 τέσσερις στις δέκα ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων.


Ζημιογόνες ήταν κατά το 2010 τέσσερις στις δέκα ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων. Οι ζημιές μάλιστα αυτών ήταν μεγαλύτερες από τα κέρδη των κερδοφόρων, με αποτέλεσμα ο κλάδος να παρουσιάζει αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα, για πρώτη φορά εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών 463 επιχειρήσεων με πωλήσεις...


άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ και συνολικές πωλήσεις 9,8 δισ. ευρώ, οι οποίες γνωστοποίησαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, ως τις 20 Ιουνίου 2011.

Εξαιρουμένων δέκα νέων επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες λειτούργησαν με νέα εταιρική μορφή, το 2010 κατόπιν απόσχισης των βιομηχανικών κλάδων άλλων εταιρειών ή προήλθαν από συγχωνεύσεις και παρουσιάζουν πολύ υψηλές ζημιές λόγω έκτακτων επιβαρύνσεων και δαπανών αναδιάρθρωσης, 453 παλαιές επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους με πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ κατέγραψαν συνολική καθαρή ζημιά 68,6 εκατ. ευρώ το 2010 έναντι καθαρών κερδών 111,1 εκατ. ευρώ το 2009.

Η συνολική ζημιά του κλάδου είναι πολλαπλάσια αν αθροιστούν τα αποτελέσματα των νέων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι αυτές -ολοκληρώνοντας υποδωδεκάμηνη ή υπερδωδεκάμηνη πρώτη οικονομική χρήση- παρουσίασαν ζημιές ύψους 263,6 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω απομείωσης στοιχείων του ενεργητικού τους και ανόργανων δαπανών.