ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ, κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ.
Συζήτηση - Ενημέρωση για τη συνέχιση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν από πλευράς του Δήμου Δίου-Ολύμπου γύρω από το ζήτημα των επίδικων εκτάσεων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21/6/2011, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το θέμα της συζήτησης προκάλεσε ύστερα από αίτημά του ο Δημοτικός Σύμβουλος Νικόλαος Λάππας, συγκεντρώνοντας υπογραφές από το 1/3 των Δημοτικών Συμβούλων.
Στη συνεδρίαση αυτή ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα Λιτοχώρου, κ. Σωτήρης Χασιώτης, καταθέτοντας τις απόψεις του επί του θέματος, ανέφερε τα εξής:
Ο κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ
Ο τίτλος του καινούριου Καλλικρατικού Δήμου Δίου- Ολύμπου κατά τη γνώμη μου δεν είναι ακριβής, θα πρέπει η λέξη Όλυμπος να απαλειφθεί και να μείνει Δήμος Δίου, ή εάν θέλετε να μείνει ως έχει πρέπει να ερμηνεύεται και να αποδίδεται σωστά το νόημα των λέξεων, δηλαδή Δήμος Δίου Ολύμπου «Ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου».
Το λέω αυτό διότι η Μονή είναι ιδιοκτήτης του κυρίως Ολύμπου μέχρι την κορυφή του. Θα δούμε παρακάτω πως δημιουργήθηκε η ιδιοκτησία της Μονής στον Όλυμπο και πόσο νόμιμη είναι.
Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Ο φάκελος που παραλάβατε από τη Δημοτική Επιτροπή αγώνα προς ενημέρωση και ιδιαίτερα οι σύμβουλοι εκτός Λιτοχώρου, για τα ζητήματα των επίδικων εκτάσεων είναι αρκετά κατατοπιστικά τα έγγραφα που περιέχει. Είμαι βέβαιος ότι τον μελετήσατε, αλλά και με όσα ακόμη θα ακουστούν απόψε θα αποκτήσετε μια σαφή εικόνα για τα σοβαρό αυτό ζήτημα των δημοτικών εκτάσεων.
Είναι αλήθεια ότι το θέμα των επίδικών εκτάσεων του πρώην Δήμου Λιτοχώρου ταλαιπωρεί πάνω από μια δεκαετία την περιοχή μας, είναι θετικό το ότι συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, πόσο μάλλον τώρα που ο Δήμος είναι διευρυμένος.
Ελπίζω στο τέλος της συζήτησης να πάρετε χρήσιμες και ωφέλιμες αποφάσεις για τον τόπο. Θα προσπαθήσουμε με λίγα και όσο γίνεται απλά λόγια και με περισσότερα επιχειρήματα να αναδειχθούν όλες οι πλευρές του θέματος και θα προτείνουμε στο τέλος κάποιες προτάσεις.
Η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου είναι ιστορικό μοναστήρι το οποίο προϋπήρχε ως Μονή Αγίας Τριάδας, αγνώστου κτήτορα και ηλικίας. Ήταν μισογκρεμισμένη έως την έλευση του μοναχού Διονυσίου το 1543. Εκτός από την άδεια επισκευής της Μονής που ζήτησε ο μοναχός Διονύσιος και του δόθηκε από τον Τούρκο Διοικητή Αχμέτ Αγά. Τα επόμενα 330 χρόνια, έως το 1874, δεν υπάρχει άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία της μονής. Όταν αναφερόμαστε στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου εννοούμε το παλαιό κυρίως μοναστήρι και όχι το Μετόχι.
Όλοι θέλουμε να υπάρχει Μονή και να επιτελείται το θεάρεστο έργο της με σαφή χριστιανικό προσανατολισμό. Τα τελευταία 10 -15 χρόνια η ηγεσία της Μονής έχασε αυτόν τον προσανατολισμό της, ενασχολούμενοι με δραστηριότητες που δε συνάδουν με το όραμα της χριστιανικής και μοναχικής ιδεολογίας.
Έχει εμπλακεί σε δεκάδες δικαστικές υποθέσεις, ποινικές αλλά και αστικές, διεκδικώντας διάφορες εκτάσεις στο Λιτόχωρο, στο Βαρικό, στο Δίον αλλά και στην περιοχή Μακρυράχη Βερροίας.
Στο Λιτόχωρο η διαμάχη με τη Μονή ξεκίνησε το 1997, όταν αμφισβητήθηκε από τους μοναχούς το σημερινό επίδικο και τελικά το 2002 κέρδισε την έκταση αυτή των 4250 στρεμμάτων. Η υπόθεση για αυτή για μας του ιδιώτες ξεκίνησε το 2004. Με γεωργικούς ελκυστήρες οι μοναχοί αυθαίρετα και χωρίς καμιά προειδοποίηση οργώνουν δεκάδες στρέμματα ιδιωτών στο επίδικο, στην περιοχή Τσαρούχα.