Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

"Ο στόχος δεν είναι να πεθάνει η χώρα θεραπευμένη"


Κατά μιας πτώχευσης της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλες υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, προειδοποίησε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα... «La Tribune» που θα δημοσιευτεί στο φύλλο της...



Δευτέρας. Ο Ρέιντερς αναφέρθηκε στην πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008 και κάλεσε να μην "επαναληφθεί μια αποτυχία αυτού του τύπου, δεδομένου μάλιστα ότι θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ".

"Εάν η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα πτωχεύσει, τότε τα βλέμματα θα στραφούν στη συνέχεια και σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ίσως το Βέλγιο αλλά επίσης και η Γαλλία, όταν βλέπουμε το επίπεδο του ελλείμματος και του χρέους της", προσθέτει.
Εξέφρασε την αντίθεσή του στις επιφυλάξεις ορισμένων χωρών για χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα και με ευθείες βολές κατά της Γερμανίας και άλλων χωρών λέγοντας: "Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε ορισμένους πολιτικούς στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης ότι το ευρώ είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα προπάντων για τις χώρες εξαγωγείς, όπως η Γερμανία, το Μπενελούξ και η Σκανδιναβία. Όταν πηγαίνετε στην Αθήνα, βλέπετε στους δρόμους Mercedes και Audi".

Ωστόσο τόνισε ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από την Ελλάδα όχι όμως τέτοια που να της προκαλέσει ασφυξία. "Ο στόχος δεν είναι να πεθάνει η χώρα θεραπευμένη", σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει: "Δεν θέλω να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να πληρώσει πολλά στο βελγικό λαό για τη βοήθειά του, διότι αυτό δεν είναι πλέον αλληλεγγύη".