Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΔΡΟΝΟΜΕΩΝ

Την Τρίτη 7\6\2011 συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου με μοναδικό θέμα την «επιλογή υδρονομέων άρδευσης για την αρδευτική περίοδο 2011». Βέβαια η βιασύνη να πραγματοποιηθεί άρον – άρον η συνεδρίαση προδίκαζε και το περιεχόμενό της. Σημειώνω ότι ειδοποιηθήκαμε αιφνιδιαστικά Δευτέρα μεσημέρι για μία συνεδρίαση που ξεκίνησε την αμέσως επόμενη ημέρα Τρίτη στις 2 το...
μεσημέρι (είναι η πρώτη - κι ελπίζουμε η τελευταία - φορά που γίνεται μεσημβρινή συνεδρίαση!). Μετά τις διαμαρτυρίες τις δικές μου και άλλων συμβούλων για τον αιφνιδιασμό και την υπερβολικά εσπευσμένη διαδικασία, οι δικαιολογίες που δόθηκαν δε νομίζω ότι έπεισαν κανέναν. Οδηγηθήκαμε σε μία συνεδρίαση ουσιαστικά χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, χωρίς ακροατήριο, με τρεις δημ. συμβούλους κι έναν πρόεδρο κοινότητας απόντες.
Βέβαια η ουσία της υπόθεσης καταδεικνύει ίσως και την επιλογή της πλειοψηφίας να προχωρήσει σε μία τόσο εσπευσμένη διαδικασία. Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κιάφας ουσιαστικά παρουσίασε τετελεσμένα γεγονότα. Αν και ορισμένα σημεία της εισήγησης μας βρίσκουν σύμφωνους γιατί ήταν πάγιες θέσεις μας (π.χ. τριπλότυπα έγγραφα διατακτικών, πραγματοποίηση ελέγχων και από την αντιπολίτευση), στην ουσία αυτό που είχε να ανακοινώσει απλώς ο κ. Κιάφας ήταν τα ονόματα των 25 υδρονομέων και να ζητήσει από το σώμα την έγκριση πρόσληψής τους.
Πολλοί συνάδελφοι επιμείναμε να μας πει ο αντιδήμαρχος ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι 25 από τους 42 υποψηφίους και τελικά η απάντηση που πήραμε τόσο από τον κ. Κιάφα, όσο και από τον δημαρχεύοντα κ. Φαρμάκη, ήταν ότι καλώς ή κακώς το περίφημο βασιλικό διάταγμα του ’57 δίνει το αποκλειστικό δικαίωμα επιλογής στην δημοτική αρχή κι επομένως οι προσληφθέντες επελέγησαν από την πλειοψηφία. Είναι αλήθεια ότι αυτό προβλέπει το διάταγμα. Παρατήρησα όμως πως η δημοτική αρχή θα μπορούσε και θα ήταν πρέπον να εκχωρήσει μέρος έστω του δικαιώματός της στα τοπικά συμβούλια, τα οποία ούτε καν συμβουλεύτηκε (οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες τοπικών προέδρων που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση πιστοποιούν αυτό που αναφέρω!). Η πρακτική που ακολουθήθηκε σε συνδυασμό με τα άτομα που προορίζονται να κόβουν τις διατακτικές («αφιλοκερδώς» ή μη, θα φανεί στην πορεία), δείχνουν το πόσο «πελατειακά» βλέπει η πλειοψηφία (ή τουλάχιστον ορισμένα μέλη της) τις σχέσεις με τους ψηφοφόρους δημότες. Άλλωστε στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν εκτεταμένα και άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Επεσήμανα ότι η όλη υπόθεση εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία καταγγέλλοντας μάλιστα τις πρόωρες ανακοινώσεις που σε ορισμένα χωριά έγιναν απ’τα μεγάφωνα, ενώ σε άλλα υπήρξαν έντυπες ανακοινώσεις σε κεντρικά καφενεία και όλα αυτά αρκετές εβδομάδες προτού δημοσιευθεί η σχετική προκήρυξη από τον δήμο! Οι «ισχνές» προσπάθειες διάψευσης μοιάζουν αστείες, καθώς υπάρχουν πολλοί αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες, ενώ για την περίπτωση της Σκοτίνας ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κεχαγιάς κατέθεσε και ηχητικό ντοκουμέντο από ραδιοφωνική εκπομπή.
Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι. κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα που προέκυψε από την γραφειοκρατική καθυστέρηση, καθώς και την άμεση ανάγκη των συνδημοτών μας να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους! Γι’ αυτό και δηλώσαμε ότι δεν ήμασταν αντίθετοι στην προσωρινή πρόσληψη 1 ή 2 ατόμων σε κάθε χωριό για να αναλάβουν την ευθύνη της άρδευσης μέχρι να προσληφθούν επισήμως οι υδρονομείς. Άλλο όμως αυτό κι άλλο να προσλαμβάνονται σε ορισμένα χωριά δήθεν προσωρινά 4 ή και 5 άτομα, τα οποία όλως τυχαίως (!;!) είναι τα ίδια με αυτά που τελικώς προσελήφθησαν!
Πέρα από την καταγγελία της διαδικασίας προχώρησα και στην κατάθεση ορισμένων προτάσεων για την ομαλότερη, δικαιότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του μηχανισμού άρδευσης για το φετινό καλοκαίρι. Άλλωστε αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο για να μην επαναληφθούν τα παρατράγουδα της περσινής χρονιάς! Πρότεινα λοιπόν τα εξής:
- Να οριστούν επόπτες άρδευσης με συγκεκριμένα καθήκοντα κι ευθύνες και να ανακοινωθούν άμεσα τα άτομα που θα εκδίδουν τις διατακτικές καθώς και η έδρα του καθενός και οι ώρες εξυπηρέτησης των παραγωγών.
- Να αναρτηθεί πρόγραμμα άρδευσης (ως πίνακας ημερολογιακός) σε κάθε κοινοτικό κατάστημα.
- Να τηρούνται και να δημοσιεύονται καθημερινές καταστάσεις: α) εσόδων από τα άτομα που θα κόβουν τις διατακτικές, β) συνόλου των ωρών άρδευσης από κάθε υδρονομέα στον τομέα ευθύνης του.
- Πραγματοποίηση τακτικών αλλά και αιφνιδιαστικών ελέγχων κι επιβολή ποινών σε όσους παραβούν τα παραπάνω.
- Να γίνει πλήρης κι εμπεριστατωμένος απολογισμός πεπραγμένων το φθινόπωρο ενώπιον του Δ.Σ. από όλους τους υπεύθυνους (υδρονομείς, επόπτες, αντιδήμαρχο).
Η δημ. σύμβουλος του συνδυασμού μας κ. Μόχλα – Φαρμάκη Ευαγγελία καυτηρίασε με τη σειρά της τις μεθοδεύσεις στον τρόπο πρόσληψης, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ορισμού εποπτών και συστηματικού ελέγχου, καθώς η εικόνα των εισπράξεων διαφέρει πολύ από χρονιά σε χρονιά!
Μετά από τις επισημάνσεις μας για τις αλλοπρόσαλλες καταστάσεις στη διαδικασία πρόσληψης, δηλώσαμε «παρόντες» στην ψηφοφορία που ακολούθησε για να καταδείξουμε έτσι ότι είμαστε αντίθετοι με τη διαδικασία και όχι με τα άτομα που προσελήφθησαν, με τα οποία δεν μας χωρίζει τίποτε και τα οποία άλλωστε θα κριθούν από το έργο τους. Ευχόμαστε, όπως σημειώθηκε σχεδόν από όλους, η φετινή να είναι η τελευταία χρονιά που η πρόσληψη γίνεται με τον παρωχημένο αυτό τρόπο και από εδώ και στο εξής να ακολουθείται η διαδικασία μέσω του Α.Σ.Ε.Π., γιατί παρά τις κάποιες «παραφωνίες» που ακούστηκαν στη συνεδρίαση (ευσεβείς πόθοι;), η διαδικασία μέσω Α.Σ.Ε.Π. είναι η πλέον αδιάβλητη και υπάρχουν τρόποι μέσω των κριτηρίων να ξεπεραστούν και κάποια πιθανά προβλήματα που πιθανόν να προέκυπταν.
Να ευχηθούμε καλή αρδευτική περίοδο και καλή σοδειά στους παραγωγούς μας! Επίσης καλή και αποδοτική δουλειά στους νεοπροσληφθέντες!
Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».