Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Οι καλύτερες ταβέρνες της ηπειρωτικής Ελλάδας



Η Κυρία Λέλα έξω απ' την ταβέρνα της στην Καρδαμύλη
Δεδομένου ότι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε μικρό χωριό και κάθε παραλία υπάρχει ένα ταβερνάκι που ξεχωρίζει, μια λίστα με τις καλύτερες ταβέρνες της Ελλάδας θα ήταν και πολύ...
εκτεταμένη και (αναγκαστικά) ελλειπής, το thea σας παρουσιάζει τις πιο γνωστές ταβέρνες της ηπειρωτικής Ελλάδας, εκείνες που η φήμη τους ξεπερνάει τα στενά όρια της περιοχής τους και έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Για να είναι τόσο διάσημες, θα είναι και καλές. Σωστά;



Όταν ταξιδεύουμε στην ελληνική επαρχία δεν περιμένουμε να βρούμε τη gourmet κουζίνα των εστιατορίων της πόλης, αλλά αναζητάμε την παλιά κλασική ταβέρνα και τις παραδοσιακές γεύσεις της κάθε περιοχής. Μαγειρευτά, σχάρες και σούβλες συναγωνίζονται σε παραλλαγές και νοστιμιά και ξυπνούν με τις μυρωδιές τους μνήμες διακοπών και καλοπέρασης.


Κυρία Λέλα, Καρδαμύλη-Μεσσηνία

Η κυρία Λέλα είναι ένας ζωντανός μύθος της ελληνικής κουζίνας. Για περισσότερα από 25 χρόνια μαγείρευε για το φημισμένο ταξιδιωτικό συγγραφέα και μόνιμο κάτοικο της Καρδαμύλης, Πάτρικ Λι Φέρμορ. Το 1982 άνοιξε το «Lela's Taverna» που απλώνει τα τραπεζάκια του στην παραλία της Καρδαμύλης και αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής. Εδώ θα βρείτε καθημερινά μετρημένα μαγειρευτά που αγγίζουν την τελειότητα και γίνονται ανάρπαστα. Ειδικά το καλοκαίρι, αν αργήσετε να πάτε δεν θα βρείτε ούτε τραπέζι, ούτε φαγητό. Μπορεί η κυρία Λέλα να μη σπούδασε τη μαγειρική, όμως, αν δοκιμάσετε το λεμονάτο χοιρινό με δενδρολίβανο, το μοσχαράκι στιφάδο, την πολίτικη σαλάτα με μελιτζάνες, πιπεριές, σκόρδο και γιαούρτι και τις τηγανιτές πατάτες της θα σας μείνουν αξέχαστα. Τηλ. 27210-73730, 27210-73541


Μπάρμπα Πέτρος, Αρεόπολη-Λακωνία

Ο Μπαρμπα-Πέτρος βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1930 και κρατάει ακόμα στη διακόσμηση το στοιχείο εκείνης της εποχής. Το καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια στην μικρή καταπράσινη αυλή του. Η ατμόσφαιρα είναι οικογενειακή και τα μαγειρευτά του ξεφεύγουν ορισμένες φορές από την πεπατημένη (για παράδειγμα οι κολοκυθοκορφάδες με σέλινο και μελιτζανοπατάτες) και εκπλήσσουν ευχάριστα τους ουρανίσκους μας. Εκτός από μαγειρευτά, σαν τυπική παραδοσιακή ταβέρνα, έχει και πολύ καλή σχάρα. Τηλ. 27330-51205


Ματούλα, Μονεμβασιά-Λακωνία

Στο κάστρο της Μονεμβασιάς, η Ματούλα κατέχει μοναδική θέση με θέα στο πέλαγος. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό που έλκει τους πελάτες της: στον όμορφο κήπο και τα ταρατσάκια συνωστίζονται εδώ και 60 χρόνια για να δοκιμάσουν τα νόστιμα μαγειρευτά της, όπως τα διάσημα σουτζουκάκια και τα ντολμαδάκια αυγολέμονο, τα φρέσκα ψάρια και τα ντόπια κρασιά. Η ίδια η Ματούλα, που ήταν και θεία του Γιάννη Ρίτσου, πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφήνοντας όμως παρακαταθήκη τις μοναδικές συνταγές της. Τηλ. 27320-61660


Η πίτα της Κικίτσας, Μονοδέντρι-Ιωάννινα

Η Πίτα της Κικίτσας είναι μια ιστορική ταβέρνα που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1958 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να ικανοποιεί τους πεινασμένους ταξιδιώτες. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και το καλοκαίρι απλώνει τα τραπεζάκια της κάτω από το μεγάλο πλάτανο. Το χειμώνα η ατμόσφαιρα γίνεται πιο ζεστή στην ξύλινη σάλα με το τζάκι. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε την περίφημη κασιόπιτα (φτιάχνεται με αλεύρι, αυγά, βούτυρο και φέτα) και το κοντοσούβλι, πάντα με τη συνοδεία τσίπουρου ή σπιτικού κρασιού από τη Ζίτσα. Τηλ. 26530-71340


Κυρία Λέλα

Η Καλύβα


Ζάχος, Λιβάδι-Βοιωτία

Σε υψόμετρο 1200μ. και μόλις 5 λεπτά από την Αράχοβα, στο Λιβάδι Παρνασσού, βρίσκεται «ο Ζάχος», μία από τις πρώτες ταβέρνες της περιοχής που κατά καιρούς έχει ταΐσει όλη την καλή Αθήνα. Η σχετικά πρόσφατη ανακαίνιση, τού έχει δώσει διαφορετικό αέρα, το μενού, όμως, παραμένει πιστό στην παράδοση και δίνει προτεραιότητα στη νοστιμιά: αρνάκι στη γάστρα (λεμονάτο ή φρικασέ), λαχανοντολμάδες, μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος και χορταστικές σούπες συναγωνίζονται για την πρωτιά στις προτιμήσεις των πελατών. Τηλ. 22670-32159


Παναγιώτα, Αράχοβα-Βοιωτία

Πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αράχοβα βρίσκεται η «Κυρά-Παναγιώτα», ένα από τα ιστορικά μαγαζιά του χωριού που ξεκίνησε με ένα πετρογκάζ και δύο κατσαρόλες. Αρχικά τα τραπέζια ήταν λιγοστά, σήμερα, όμως, έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη ταβέρνα. Δοκιμάστε απαραιτήτως αρνάκι φρικασέ, νεφραμιά, σούπες, παϊδάκια στα κλήματα, οψομοτύρι ψημένο στα κάρβουνα και χυλοπίτες, και αναμένοντας την παραγγελία σας διαβάστε στον κατάλογο για την πολύχρονη ιστορία της ταβέρνας. Τηλ. 22670 32735


Μπουκαδούρα, Παραλία Ελιά-Χαλκιδική

Ένα πέτρινο σπίτι στην άκρη του γκρεμού, χτισμένο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μετατράπηκε το 2003 σε ταβέρνα και έκτοτε κερδίζει τις καλύτερες εντυπώσεις. Το μενού πειραματίζεται με γεύσεις απ’ όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Μαγειρευτά βασισμένα σε ντόπιες συνταγές που έχουν σχεδόν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου, όπως οι μυτιληνιοί κρεμμυδοντολμάδες, τα ποντιακά πρασοντολμαδάκια και ο μπακαλιάρος μαγειρεμένος με κρεμμύδια και σταφίδες φιγουράρουν στο μενού μαζί με κυνήγι (όταν είναι η εποχή του) και φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά. Για απεριτίφ δοκιμάστε τα λικέρ της κυρίας Γιώτας σε πρωτότυπες γεύσεις: αμπαρόριζα, θυμάρι, δυόσμο και πεύκο. Η επιτυχία της Μπουκαδούρας επισφραγίστηκε στους Χρυσούς Σκούφους του 2010, όταν πήρε βραβείο καλύτερης ελληνικής κουζίνας. Τηλ. 6944547239


Η Μαριγούλα, Πολύγυρος-Χαλκιδική

Στο κέντρο του Πολυγύρου, ακριβώς πίσω από τη Νομαρχία, βρίσκεται μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της περιοχής. «Η Μαριγούλα» λειτουργεί από το 1971 και ανανεώνεται διαρκώς. Η ποικιλία ορεκτικών, κρεατικών και θαλασσινών είναι εξαιρετικά μεγάλη, αυτό όμως δεν εμποδίζει το Σοφοκλή να τα θυμάται όλα απ' έξω και να σου προσφέρει ένα προφορικό μενού χωρίς ανάσα. Πατατοκεφτέδες με καπνιστό σκόρδο και σουσάμι, σογάνια (κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και τραχανά), καπαροκεφτέδες με φινόκιο, εσκαλόπ με τεκίλα, ζυγουρίσια παϊδάκια, φρέσκα ψάρια και οστρακοειδή είναι ενδεικτικά μόνο κάποιες από τις γεύσεις που θα βρείτε στη Μαριγούλα. Στις μουσικές βραδιές και στις γευσιγνωσίες που διοργανώνονται το καλοκαίρι η ταβέρνα μεταμορφώνεται και σερβίρει ακόμα και κοκτέιλ. Τηλ. 23710-23171


Καλύβα, Παλιός Άγιος Αθανάσιος-Πέλλα

Μέσα στον οικισμό του Παλιού Αγίου Αθανασίου, στο Καϊμακτσαλάν, βρίσκεται η «Καλύβα», μια παραδοσιακή ταβέρνα με ειδίκευση στα κρεατικά: ψητά ή στη σούβλα, στη γάστρα ή σε σούπα και φυσικά στη σχάρα, σε όποια παραλλαγή κι αν τα δοκιμάσετε δεν θα το μετανιώσετε. Εξαιρετική περίπτωση αποτελεί το ντόπιο «χωριάτικο», ένα πιάτο με χοιρινό, μανιτάρια, κόκκινη πιπεριά και καρότο, ενώ τα παρασκευοσαββατοκύριακα το μενού εμπλουτίζεται θεαματικά. Η «Καλύβα», πιστή στην αρχιτεκτονική παράδοση της περιοχής, είναι όλη φτιαγμένη από πέτρα και ξύλο, ενώ για το καλοκαίρι διαθέτει όμορφη αυλή. Τηλ. 23810-31498


Η Πίτα της Κικίτσας


Τα Πέντε Φι (Ο Μάκης), Κισσός-Πήλιο

Στην είσοδο του Κισσού, του όμορφου αυτού χωριού του Πηλίου, βρίσκεται από το 1935 η οικογενειακή ταβέρνα «Τα πέντε Φ» ή αλλιώς «ο Μάκης». Τα μαγειρευτά του, όπως οι λαχανοντολμάδες, το χοιρινό κρασάτο και η τηγανιά, θυμίζουν σπιτικές γεύσεις, η σχάρα και η σούβλα του έχουν σταθερά υψηλή ποιότητα, ενώ η κολοκυθόπιτα και μόνο αποτελεί λόγο για να το επισκεφθείτε. Τηλ. 23260-31266


Καλαμαράς, Ελάτη-Τρίκαλα

Το οινομαγειρείο Καλαμαράς βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ελάτης, ακριβώς πάνω από το Δειπνοσοφιστή. Ατού της κουζίνας αποτελεί το κυνήγι που μαγειρεύεται με πρωτότυπες συνταγές, όπως το παστίτσιο με κρέας ελαφιού και οι κεφτέδες με κιμά ζαρκαδιού. Βέβαια και η σχάρα και οι σούβλες δεν πάνε πίσω. Για επιδόρπια θα βρείτε νόστιμα χειροποίητα γλυκά, ενώ η κάβα κρασιών είναι αρκετά ικανοποιητική. Το χειμώνα μπορείτε να χουχουλιάσετε στο εσωτερικό με τα δύο τζάκια, ενώ το καλοκαίρι το σκηνικό μεταφέρεται στη δροσερή αυλή με τα πλατάνια. Τηλ. 24340-71080
H stroumfita
www.thea.gr