Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Στον καθιερωμένο εδώ και χρόνια κυπριακό εορτασμό των Ανθεστηρίων συμμετείχε ο δήμος Δίου-Ολύμπου με κλιμάκιο που απέστειλε στον αδελφοποιημένο δήμο Γ


Στον καθιερωμένο εδώ και χρόνια κυπριακό εορτασμό των Ανθεστηρίων συμμετείχε ο δήμος Δίου-Ολύμπου με κλιμάκιο που απέστειλε στον αδελφοποιημένο δήμο Γερμασόγειας Κύπρου.
Όπως είναι γνωστό, η Γερμασόγεια είχε αδελφοποιηθεί με τον τ. δήμο Λιτοχώρου, δήμος που πλέον αποτελεί τμήμα του καλλικρατικού δήμου Δίου-Ολύμπου.
Στην αποστολή συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βροχαρίδης, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Ζέρβα, Αντώνης Χατζής και Ευαγγελία Μόχλα – Φαρμάκη.
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Γερμασόγεια, εκτός από την παρουσία τους στις εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων, επισκέφθηκαν διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο του Κολοσσίου, τον Ιερό Ναό του Απόλλωνα και το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.
Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Κατά το διήμερο των Ανθεστηρίων στη Γερμασόγεια, στον μεγάλο χώρο στάθμευσης της κοίτης του ποταμού, λειτούργησαν εκθέσεις αλλά και λαϊκή αγορά λουλουδιών, με πολλές άλλες παράλληλες δραστηριότητες.
Στα πλαίσια των θεματικών δραστηριοτήτων που οργανώνει ο δήμος, λειτούργησαν περίπτερα αγγειοπλαστικής, καλαθοπλεκτικής και άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπου οι παραδοσιακοί τεχνίτες έκαναν επίδειξη της τέχνης τους και πωλούν προϊόντα τους.
Μέσα στα πλαίσια της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, λειτούργησαν χώροι ζωγραφικής και αγγειοπλαστικής, ενώ το καφενείο και άλλα ανάλογα περίπτερα, έδωσαν στον επισκέπτη την ευκαιρία να δοκιμάσει παραδοσιακά ποτά και γλυκίσματα.
Το αποκορύφωμα της γιορτής, ήταν η παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων και ομάδων, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου το απόγευμα της δεύτερης μέρας, με τη συμμετοχή τοπικών αρχών, γυμνασίων, λυκείων, δημοτικών σχολείων, σωματείων και άλλων οργανωμένων συνόλων.
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑ
Τον Μάιο του 1997 άρχισε η διοργάνωση της γιορτής των Ανθεστηρίων από τους πέντε Δήμους της μείζονος Λεμεσού, με πρώτο οργανωτή τον δήμο της Γερμασόγειας και την εκ περιτροπής διοργάνωση από τους υπόλοιπους. Από το 1999 η διοργάνωση των Ανθεστηρίων έγινε μόνιμος θεσμός του Δήμου Γερμασόγειας.
Τα Ανθεστήρια στη νέα τους μορφή, είναι διήμερη γιορτή, με πολλαπλούς στόχους και σκοπούς, ανάμεσα στους οποίους είναι η διατήρηση της αρχαίας παράδοσης, που είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η αναβάθμιση των Ανθεστηρίων και η μετάδοση του πνεύματος τους στις νεότερες γενιές.
Επίσης, στους στόχους είναι και η εμπλοκή της νεολαίας μας σε δραστηριότητες καλλιτεχνικές και εποικοδομητικές, η κατανόηση του ρόλου της φύσης στη ζωή του ανθρώπου και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης, η προβολή στους ξένους επισκέπτες της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, που οι ρίζες τους χάνονται στους αιώνες καθώς επίσης και η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Λεμεσού και της τουριστικής μας βιομηχανίας.