Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΧΑΝΙΑ-ΕΝΑΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Σε Μύκονο και Σαντορίνη, στο Κάπρι, στην Ίμπιζα ή το Σαν Τροπέ, υπάρχουν πέντε-έξι «μυστικά», που αν τα κατέχεις σε τοποθετούν στην ελίτ των μυημένων. Το ίδιο συμβαίνει και στα Χανιά, μόνο που αντί για σούσι και ρεζερβέ ξαπλώστρες, τη διαφορά εδώ κάνει ένα κομμάτι θεϊκό γαλακτμπούρεκο και μια ταπεινή γωνιά σε μια μεγαλοπρεπή παραλία, όπως ο Μπάλος...




Ο ομφαλός της πόλης: πλ. Μητροπόλεως
Μουσεία με πλούσιες συλλογές, δραστήριες γκαλερί, μια ορθόδοξη μητρόπολη απέναντι σε μια καθολική εκκλησία, καταστήματα που στις βιτρίνες έχουν από κρητική ρίγανη μέχρι σαγιονάρες havaianas, νεανικά καφενεία, νόστιμα εστιατόρια και μπαράκια για το πρώτο ποτό, απ’ όλα έχει ο μπαξές γύρω από την πλατεία Μητροπόλεως και την κεντρική οδό Χάληδων στην Παλιά Πόλη. Τίποτε ωραιότερο, από το να προχωράς αργά χαζεύοντας το πλήθος του κόσμου με ένα παγωτό χωνάκι στο χέρι.

Ammos Hotel

Thalasssa Beach Resort Spa

Παλλάς
Αmazing boutique beach resort: Ammos Hotel
Αν βρείτε δωμάτιο, θα έχετε το συγκριτικό πλεονέκτημα. Το μοναδικό Ammos ταυτίζεται με τον ακόμη πιο μοναδικό ιδιοκτήτη του Νίκο Τσεπέτη, που παρέχει και υπηρεσίες κινητής εγκυκλοπαίδειας σε ό,τι αφορά το νομό Χανίων, και όχι μόνο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν το φιλικό service στην παραλία εκεί μπροστά και το smart πρωινό μόνο από τοπικά προϊόντα.
Ωραιότερη επαρχία του νομού Χανίων: Αποκόρωνας
Η ελληνική Τοσκάνη είναι πιο άγρια, πιο κακοκτισμένη, αλλά εξίσου όμορφη.

Λουτρό
Η πιο διάσημη «βόλτα»: Φαράγγι της Σαμαριάς
Απίστευτη ομορφιά και δέος υπερκαλύπτουν την κούραση απ’ το εξάωρο περπάτημα που απαιτείται για να το διασχίσεις. Το μυστικό έχει διαδοθεί και το μεγάλο Φαράγγι έλκει τους τουρίστες από κάθε γωνιά της Γης σα μαγνήτης.
Το πιο εξωτικό τοπίο: Μπάλος
Τα τιρκουάζ νερά μπορεί να μην είναι πολύ σπάνια για τη χώρα μας, αυτό το τοπίο όμως είναι Καραϊβική, Ταϊλάνδη, Μπόρα Μπόρα, Μαλδίβες... Όπως θες, πες το.
Το θερινό σινεμά: «Κήπος»
Τι πιο ωραίο και καλοκαιρινό απ’ το να παρακολουθήσεις μια παλιά ασπρόμαυρη ταινία (παίζει πάντα παλιότερες ταινίες) στο θερινό σινεμά που βρίσκεται μέσα στο δημοτικό κήπο των Χανίων; Σσσ... αρχίζει!

Lux
Το οικολογικό ξενοδοχείο: Μηλιά
Αναστυλωμένος μεσαιωνικός οικισμός, χτισμένος σε μια μικρή κοιλάδα (500μ. υψόμετρο) της επαρχίας Κισσάμου. Ταβέρνα με βιολογικά προϊόντα (που καλλιεργούνται εκεί), καστανιές, αχλαδιές, χαρουπιές, πλατάνια και αρωματικά φυτά. Το περιορισμένο ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται από ηλιακή ενέργεια, οπότε η νύχτα έρχεται πιο σκοτεινή, τ’ αστέρια λαμπερά και το φεγγάρι λαμπατέρ.
Η πιο ωραία βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο: Λίμνη Κουρνά
Προτιμήστε το απόγευμα, για να απολαύσετε μια ρομαντική βόλτα με ποδήλατο μέσα στη μοναδική λίμνη με γλυκό νερό που υπάρχει στην Κρήτη. Βρίσκεται 4χλμ. έξω απ’ τη Γεωργιούπολη, σ’ ένα κοίλωμα προστατευμένο από όμορφους λόφους.
Έξω απ’ τα συνηθισμένα: wine tasting στο οινοποιείο του Μανουσάκη
Και μόνο για την εκδρομή, αξίζει τον κόπο. Το οινοποιείο βρίσκεται στο Βατόλακκο, στο δρόμο προς Ομαλό και Σούγια, μέσα στα πορτοκαλοχώρια (15χλμ. από τα Χανιά). Η Αλεξάνδρα επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη (όπου σπούδασε business και art) και θα χαρεί να σας ξεναγήσει στην οικογενειακή επιχείρηση.

Αποκόρωνας

Μηλιά

Θερινό σινεμά "Κήπος"
Οι καλύτερες baby sitters: Λιμνούπολη & Mega Place
Κρατήστε μυστικό από τα παιδιά το τεράστιο (65 στρέμματα) water park, εκτός αν θέλετε να σας τρέχουν εκεί κάθε μέρα, τσαλαβουτώντας σε χιλιόμετρα από πισίνες και νεροτσουλήθρες. Το ίδιο ισχύει και για το Mega Place, το μεγάλο συγκρότημα με αίθουσες cinema, bowling και παιχνίδια για όλες τις ηλικίες.
Η πιο χανιώτικη πλατεία: Σπλάντζια
Ουζομεζέδες στο καφενείο του Μπούρμπου και βραδινό ποτό στο πολύ ωραίο Κλειδί.
Το βολικό μέσο μεταφοράς: κανό στο Λουτρό
Το απόλυτο ησυχαστήριο μοιάζει με κυκλαδίτικο χωριουδάκι και βρέχεται από το Λυβικό Πέλαγος κάπου στην επαρχία Σφακίων. Αν θες να πας από τη μια άκρη στην άλλη ή για μπάνιο σε μία απ’ τις κοντινές ερημικές παραλίες, το κανό είναι η καλύτερη λύση, αφού οι δρόμοι φαντάζουν σαν κακό όνειρο εδώ.
Οι καλύτερες βουτιές
Οι καλύτερες βουτιές γίνονται στο Νότο. Μήπως επειδή κουράζεσαι να φτάσεις, τις ευχαριστιέσαι περισσότερο; Ένα ενδεικτικό top three: Γλυκά Νερά (Σφακιά), Άη Γιάννης (Γαύδος), Ορθή Άμμος (Φραγκοκάστελλο).
Το πιο «καλλιτεχνικό» ζευγάρι: Ντορίτα & Γιώργος Αυγέρος
Τα ευαίσθητα κοσμήματα της Ντορίτας είναι λες και βούτηξες τα πιο μικρά δημιουργήματα της φύσης (βότσαλα, κόκκους πιπεριού και νυχτοπεταλούδες) μέσα σε χρυσό. Ο Γιώργος είναι ένας από τους σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους. Και οι δύο εκθέτουν τα έργα τους στη γκαλερί Ζουμπουλάκη, αλλά ζουν και δημιουργούν λίγο έξω από τα Χανιά.

Πλατεία Μητροπόλεως
Yammy Tips
Must ψαροταβέρνα- Θαλασσινό Αγέρι: το ψάρι είναι φρεσκότατο, ok. Με τα τραπέζια, όμως, τοποθετημένα 2 χιλιοστά από το κύμα, τα ατμοσφαιρικά ερειπωμένα Ταμπακαριά να υψώνονται αγέρωχα από πάνω και το παλιό λιμάνι στο βάθος καρτ ποστάλ, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι δεν είσαι κομπάρσος σε ασπρόμαυρη χολιγουντιανή ταινία.
Η καλύτερη ταβέρνα στο πουθενά: πριν μπεις στην Πολυρρήνια (7χλμ. έξω απ’ το Καστέλι), στρίβεις αριστερά στον πολύ στενό τσιμεντοχωματόδρομο, βάζεις πρώτη και ανεβαίνεις την ανηφόρα μέχρι να φτάσεις στο ίσωμα. Μετά, απλά μένεις άφωνος.
Το πιο λαχταριστό ψωμί- Μανούσος Φουντουλάκης: αν βρεθείτε στη Γεωργιούπολη, ακολουθείστε τη μυρωδιά για να βρείτε το μικρό φούρνο που πουλάει μόνο ψωμί (ψημένο σε ξυλόφουρνο). Εναλλακτικά, σταματήστε στο 39oχλμ. της Εθνικής Οδού και αγοράστε ένα καρβέλι απ’ το βανάκι που είναι μόνιμα σταματημένο εκεί.
Το καλύτερο μυστικό για μυημένους: στην τοποθεσία Λουτρό στα βάθη της ζούγκλας του Αποκόρωνα (και όχι στο χωριό Λουτρό στο Λιβυκό πέλαγος) υπάρχει μια ταβέρνα στο πλάι της παλιάς εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου που βγάζει τραπεζάκια δίπλα σε ποταμάκι με το νερό να κελαρίζει κάτω από αιωνόβια πλατάνια. Θα χρειαστείς, βέβαια, φουτεράκι για να αντέξεις τη δροσιά ακόμη και εν μέσω καύσωνα, αλλά θα φας τα νοστιμότερα καλιτσούνια, τον πιο αυθεντικό ντάκο και λαχταριστούς «χοχλιούς» ή «escargots», όπως τα λένε οι Γάλλοι ή «σαλιγκάρια» –ναι, ναι– όπως τα λέμε εμείς οι υπόλοιποι.
Το ωραιότερο γαλακτομπούρεκo: ψάξτε το ζαχαροπλαστείο του Περαθωράκη στη Νέα Χώρα και θα με θυμηθείτε.

Sparkling Spa

Casa Delfino
Τα καλύτερα στο χέρι
Μπουγάτσα από τον Ιορδάνη: αν δεν την έχετε δοκιμάσει στο αθηναϊκό «Αλάτσι», η καλύτερη χανιώτικη μπουγάτσα πωλείται σε διάφορα σημεία της πόλης. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, είναι πιο νόστιμη αν την πάρεις κατευθείαν από το εργαστήριο που βρίσκεται στην οδό Μυλωνογιάννη πίσω από το Δημαρχείο.
Παγωτό από το L’ Artigiano: στο λιμάνι, δίπλα στη Μητρόπολη. Απλά διαλέγεις γεύση.
Σουβλάκι από την «Όαση»: το πιο νόστιμο by far (κι ακόμα παραπέρα). Στην οδό Βολουδάκηδων, κοντά στην πλατεία της αγοράς.

Mega Place

Ιορδάνης
Τα πιο in bars
Το Μοναστήρι του Καρόλου: η πρώτη μισή ώρα θα περάσει χαζεύοντας την αρχιτεκτονική της πανέμορφης εσωτερικής αυλής. Στη συνέχεια ανεβαίνεις στον επάνω όροφο, όπου φιλοξενούνται κατά καιρούς εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής. Ίσως μείνει καιρός να πιεις κι ένα ποτό (ή και περισσότερα).
Παλλάς: κλασικό meeting point, λόγω της στρατηγικής του θέσης. Το απόγευμα για καφέ με θέα το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο λιμάνι και το βράδυ κοσμοσυρροή.
Καφενείο «Τα 2 λουξ»: παλιό κι αγαπημένο.

Τα City hotels – θρύλοι
Casa Delfino: ενετική έπαυλη του 17ου αιώνα στο παλιό λιμάνι.
Villa Andromeda: αρχοντικό νεοκλασικό του 1870 στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας. Φιλοξενούν κατά καιρούς στις σουίτες τους, τους πιο σημαντικούς επισκέπτες της πόλης.
www.proorismos.gr