Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Πωλητήριο στην Ελλάδα έβαλε η Wall Street Journal


Για αναγγελία πώλησης «επικών διαστάσεων» κάνει λόγο η εφημερίδα Wall Street Journal η οποία σε νέο της δημοσίευμα παρουσιάζει στους αναγνώστες της όλα τα «προς πώληση» ελληνικά περιουσιακά στοιχειά και ακίνητα. Από πανέμορφες ακτές μέχρι Airbus και ολυμπιακά ακίνητα, όλα πωλούνται...


σε τιμή ευκαιρίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, πωλούνται: «Τέσσερα Airbus, μια κρατική εταιρεία στοιχημάτων και ένας ιππόδρομος, μερίδια συμμετοχής σε καζίνο, λιμάνια, ταχυδρομεία, δύο εταιρείες ύδρευσης, μια εταιρεία εξόρυξης και κατεργασίας νικελίου, καλυκοποιείο, μονοπώλια ηλεκτρισμού και αερίου, ένας τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, μετοχές σε αρκετές τράπεζες, εκατοντάδες χιλιόμετρα εθνικών οδών, ένας πρώην αεροδρόμιο, ολυμπιακά ακίνητα, χιλιάδες στρέμματα γης και υπέροχα κομμάτια της περίφημης ελληνικής ακτογραμμής».

Βέβαια, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «οι Έλληνες δεν είχαν κάτι τέτοιο στο μυαλό τους όταν άρχισαν τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ». Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι εύρεση αγοραστών για αυτή την «αρπαγή» -όπως την χαρακτηρίζει- θα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, υπάρχουν πολλά εμπόδια με πρώτο και κύριο τα συνδικάτα που αντιτίθενται στην πώληση κρατικών εταιρειών. «Οι πολίτες που δεν θέλουν να πωληθεί δημόσια γη αλλά και ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας που έχει αποθαρρύνει και στο παρελθόν επίδοξους επενδυτές», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται μάλιστα ότι την κατάσταση χειροτερεύει το γεγονός ότι πολλά από τα διαθέσιμα ακίνητα έχουν ήδη προσφέρει εδώ και χρόνια, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν τα αγόρασε, τονίζοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να πουλήσει η χώρα.