Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Άλματα... πίστης για αγνά μωρά


Μία διαφορετική θρησκευτική τελετή πραγματοποιείται στην Ισπανία. Άνδρες ντυμένοι στα κίτρινα πηδούν πάνω από τα κρεβάτια μωρών, με σκοπό να εξαγνίσουν τις ψυχές τους

Ένα παράξενο τελετουργικό λαμβάνει χώρα στη βόρεια Ισπανία...
και πραγματοποιείται ως ένα μέρος μίας θρησκευτικής τελετής εξαγνισμού των βρεφών της πόλης.
Άνδρες με κίτρινες φωτεινές στολές παίρνουν φόρα και πηδούν πάνω από τα αξιαγάπητα μωρά που κάθονται ήρεμα πάνω σε στρώματα.
Προσγειώνονται με ασφάλεια στην άλλη πλευρά μέχρι να συνεχίσουν στην επόμενη ομάδα συγκεντρωμένων βρεφών.

Σκοπός της συγκεκριμένης τελετής είναι να σωθούν οι ψυχές των μωρών από το προπατορικό αμάρτημα.
Το τελετουργικό ονομάζεται ''El Salto del Colacho'' ή στα ελληνικά, ''Το άλμα του Διαβόλου''. Το έθιμο χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Το κίτρινο χρώμα των στολών είναι συμβολικό και αντιπροσωπεύει τα κακά πνεύματα, ή και τον ίδιο το Διάβολο.

Το συγκεκριμένο θέαμα συμβαίνει στο χωριό Castrillo de Murcia, στα πλαίσια της γιορτής της Καθολικής Εκκλησίας, Corpus Christi.
Η παράδοση περιλαμβάνει άνδρες ντυμένους ''Colacho'', οι οποίοι πηδούν πάνω από τα βρέφη που γεννήθηκαν στο χωριό κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Μετά το τέλος της τελετής, κορίτσια ντυμένα στα λευκά περνούν από τα βρέφη και τα ραίνουν ροδοπέταλα.

Η ακριβής προέλευση του τελετουργικού είναι ασαφής, αλλά οι Καθολικοί Ισπανοί γιορτάζουν το φεστιβάλ σε όλη τη χώρα με πολύχρωμες πομπές χορευτών που παριστάνουν τους δαίμονες και τους αγγέλους.