Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Διαχείριση χρέους: Ποιον λογαριασμό να πληρώσω πρώτα;

Σε μια ιδιαίτερα δεινή οικονομική συγκυρία, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα μηνιαία έξοδά τους. Αν δεν μπορείτε να φανείτε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ειδοποιήσετε τους δανειστές σας και να δείτε αν μπορεί να υπάρξει διακανονισμός ή χρονική μετάθεση της αποπληρωμής. Αφού ελέγξετε προσεκτικά τα έξοδά σας και δείτε τι μπορείτε να περιορίσετε ή να κόψετε τελείως, προσπαθήστε να βάλετε τα χρέη σας σε σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους.
Δεν είναι όλα τα χρέη ίδια…

Κάποιοι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις από άλλους. Γι’ αυτό είναι καθοριστικό να τους ιεραρχήσετε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσετε την οικονομική (και προσωπική) ζημιά. Ποια πρέπει να είναι η σειρά προτεραιότητας;
Το ενοίκιο ή η δόση του στεγαστικού δανείου είναι μία από τις πρώτες σας έγνοιες, αλλιώς κινδυνεύετε με έξωση ή απώλεια του σπιτιού σας. Εξίσου σημαντικό είναι να εξασφαλίσετε ότι είστε εντάξει με τις υποχρεώσεις σας απέναντι στο κράτος. Η εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο δεν θα δείξουν καμία επιείκεια σε περίπτωση που δεν αποδώσετε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Έπονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του τηλεφώνου, οι δόσεις για αγορά αυτοκινήτου, αλλά και η αποπληρωμή τυχόν προστίμων ή διατροφής.
Και τα υπόλοιπα…Παρ’ όλο που όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως τοποθετούνται πάνω-πάνω στη λίστα, μην αφήνετε για πολύ καιρό τα υπόλοιπα χρέη σας, αφού όχι μόνο δεν θα σας ξεχάσουν αλλά θα επιστρέψουν φουσκωμένα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Θυμηθείτε ότι η κατ’ επανάληψη καθυστέρηση στην πληρωμή των δόσεων, βλάπτει σοβαρά το πιστοληπτικό σας προφίλ. Φροντίστε να έρθετε σε συνεννόηση με την τράπεζα, ώστε να μην δείτε το όνομά σας στη μαύρη λίστα (θα ήταν περιττό να αναφέρουμε ότι αυτή την εποχή, οι τράπεζες «κυριολεκτικά» διυλίζουν τον κώνωπα προτού προχωρήσουν σε δανειοδότηση). Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε οποιοδήποτε σχέδιό σας για εκ νέου πίστωση ή δάνειο.
Πώς να διαχειριστείτε χρέη όπως πιστωτικές κάρτες & καταναλωτικά δάνεια
1.
Μην κάνετε το λάθος να αγνοείτε τα τηλεφωνήματα ή τις επιστολές από τους δανειστές σας. Επικοινωνήστε εσείς πρώτα, ακόμη και μόνο για να τους πείτε ότι επεξεργάζεστε ένα εφικτό σχέδιο αποπληρωμής.
2. Συζητήστε με τους δανειστές σας κάθε διαθέσιμη επιλογή που θα σας επιτρέψει να πληρώσετε το ελάχιστο δυνατόν ποσό βάσει των εισοδημάτων σας και των εξόδων σας.
3. Πάντα, ζητήστε από τους δανειστές σας να «παγώσουν» τους τόκους και τα πρόστιμα καθυστερημένης πληρωμής. Διαπραγματευθείτε!
4. Ζητήστε να μην ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες έως ότου έχει διερευνηθεί κάθε διαθέσιμη λύση.
5. Να είστε ειλικρινείς με την παρούσα οικονομική κατάστασή σας και υπολογίστε με ακρίβεια το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για την αποπληρωμή του χρέους σας κάθε μήνα, αφού αφαιρέσετε τα βασικά έξοδά σας (ενοίκιο, κόστος διατροφής, λογαριασμοί κ.λπ.)
6. Κρατήστε αρχείο και καταγράψτε όλες τις συνομιλίες και επαφές σας με τους δανειστές.
Συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν στη συσσώρευση χρεών
1.
Αγνοείτε το πρόβλημα με αποτέλεσμα να διογκώνεται το χρέος
2. Δεν κάνετε προϋπολογισμό γιατί θεωρείτε ότι η κατάστασή σας είναι απελπιστική
3. Χρησιμοποιείτε πιστωτικές κάρτες για να ξεπληρώσετε άλλα δάνεια
4. Πληρώνετε τους δανειστές που «φωνάζουν περισσότερο» αντί να φροντίζετε πρώτα για τα «σοβαρά» χρέη (π.χ., ενοίκιο)
5. Ξεχνάτε να υπολογίσετε τα τρέχοντα έξοδά σα και δεν είστε ρεαλιστές για τα ποσά που απαιτεί η κάλυψη των βασικών αναγκών σας (διατροφή, ένδυση κ.λπ.).
6. Δεν ενημερώνετε τους δανειστές σας ότι βρίσκεστε σε οικονομική δυσπραγία.
7. Ακόμη χειρότερα, αποφεύγετε την επικοινωνία μαζί τους ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα εξαφανιστεί με κάποιο μαγικό τρόπο.
8. Δεν τηρείτε τον διακανονισμό που έχετε επιτύχει με τον δανειστή σας.
9. Δανείζεστε χρήματα για να ξεπληρώσετε τα υπάρχοντα χρέη σας. Κάτι τέτοιο απλώς παρατείνει το πρόβλημα.
Η λήψη βεβιασμένων αποφάσεων υπό το κράτος πανικού περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί την κατάστασή σας. Γι’ αυτό το σημαντικότερο είναι να μην χάσετε την ψυχραιμία σας.