Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ένταση ανάμεσα στους "Αγανακτισμένοι¨ και τη Χρυσή Αυγή στη Θεσσαλονίκη


Mικροεντάσεις δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη καθώς πραγματοποιούνται δύο συγκεντρώσεις: των μεν «Αγανακτισμένων» πολιτών στον Λευκό Πύργο, των δε ομάδων της «Χρυσής Αυγής» μπροστά στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία, παρουσία βέβαια ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Τα επεισόδια δημιουργήθηκαν όταν άτομα που πήγαιναν στη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής πέρασαν μπροστά από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί οι «Αγανακτισμένοι», οπότε και κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επιτέθηκαν εναντίον τους. Η αστυνομία επενέβη και το επεισόδιο έληξε. Οι «Αγανακτισμένοι» έχουν ...



αποκλείσει τον δρόμο μπροστά στον Λευκό Πύργο, τον οποίο έχουν ανακοινώσει ότι θα περιφρουρήσουν από τη συγκέντρωση και πορεία που οργανώνουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή είχε ανακοινώσει ότι διοργανώνει την αποψινή συγκέντρωση, προκειμένου να στηλιτεύσει, όπως υποστηρίζει, την ενέργεια της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να τοποθετήσει ανδριάντα του Μ.Αλεξάνδρου στα Σκόπια.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη συγκέντρωση, η κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή Θεσσαλονίκης», κάλεσε την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος, συγκέντρωση ενάντια στο φασισμό.

Αφιερωμένη στους μετανάστες σήμερα και η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, με τους «Αγανακτισμένους» να στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας με πλήθος δρώμενων. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και η βραδιά θα κλείσει με την καθιερωμένη λαϊκή συνέλευση και μια μεταμεσονύχτια συναυλία.

Από νωρίς το απόγευμα είχαν στηθεί τραπεζάκια οργανώσεων μεταναστών στην πλατεία Συντάγματος, με αισθητή μάλιστα και την παρουσία μικρών μαθητών. Για τα παιδιά άλλωστε, οργανώθηκαν και διαδραστικά παιχνίδια στο παιδικό στέκι της πλατείας. Το γεγονός που πιο πολύ εντυπωσίασε τον κόσμο, ήταν ένας αγώνας κρίκετ, με παίκτες μετανάστες από την Ασία, που έλαβε χώρα μπροστά από τη Βουλή. Τη σκυτάλη πήραν μουσικά συγκροτήματα, ενώ γυναίκες από το Πακιστάν θα κάνουν παραδοσιακά τατουάζ με χέννα, σε όποιον επιθυμεί.

Στη συζήτηση για το ρατσισμό που έχει οργανωθεί, συμμετέχουν οι: Bernd Kasparek από το Δίκτυο Welcome to Europe, η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, η Λωρέττα Μακόλευ, από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, ο οικονομολόγος Πέτρος Ρυλμόν, ο Ανρί Κασόνγκο από το Κίνημα Action Congo και ο Χασάν Καμπζουά από την Πακιστανική κοινότητα.