Η Πασχαλία Τραυλού γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Μέχρι τα δεκαοχτώ της έζησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το 1988 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, όπου σπούδασε Ελληνική Κλασσική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή. Τότε έκανε και τις πρώτες συγγραφικές της απόπειρες με μικρά διηγήματα που εκδόθηκαν σε τοπική εφημερίδα της Βέροιας. Ασχολείται με τη μουσική και τη ζωγραφική και ταξιδεύει συχνά.
Αν η αγάπη δεν φτάσει εκεί που πρέπει τότε στοιχειώνει μέσα μας. Με αυτά τα λόγια τελειώνει το «Ήθελα μόνο ένα αντίο», αλλά τα προτάσσω γιατί προσδιορίζει καθοριστικά τη ζωή της ηρωίδας του βιβλίου, της Ισμήνης, και όχι μόνο αυτής, η οποία βιώνει τη Μικρασιατική καταστροφή, το Σεπτέμβρη του 1922, με τον πιο οδυνηρό τρόπο καθώς αναγκάζεται να αποχωριστεί τον αγαπημένο της Οσμάν με τον πιο βίαιο τρόπο, αφού δεν είχε την ευκαιρία να του πει ούτε ένα τελευταίο αντίο...
Η Ισμήνη φεύγει για την Ελλάδα με μοναδικό κειμήλιο ένα δαχτυλίδι που της χάρισε ο Οσμάν και ένα μυστικό που έχει καλά κρατημένο στα σπλάχνα της. Το αντίο που δεν ειπώθηκε ποτέ θα γίνει μέσα τους μια τυραννική σκιά, θα στοιχειώσει. Η ιστορία της Ισμήνης θα δεθεί με την ιστορία της Ελλάδος και η ίδια θα ζήσει μια ζωή γεμάτη μέσα από διάφορα ιστορικά γεγονότα, Κατοχή, Αντίσταση, Μεταπολίτευση, το μελάνωμα της Κύπρου. Και μέσα σε όλα αυτά σημαντικά πρόσωπα στη ζωή της, ο Αντώνης , ο Χριστόφορος, η Ρεβέκκα, ο Φραντς, η Ειρήνη. Αυτό όμως που κουβαλά πάντα μέσα της είναι ο πόθος και το όνειρο να συναντήσει τον Οσμάν. Όταν πια δεν έχει καμία ελπίδα να τον συναντήσει, παρακαλεί την εγγονή της να της υποσχεθεί ότι η ίδια θα είναι πιο τολμηρή στη ζωή της και δε θα διστάσει να ακολουθήσει το όνειρό της. Όμως, το πεπρωμένο της Άννας της επιφυλάσσει μια απροσδόκητη κατάληξη στη σχέση της με τον Μουράτ και η αγάπη της καταλήγει και αυτή να στοιχειώσει. Η Άννα αποδεικνύεται τολμηρή, όπως είχε υποσχεθεί στη γιαγιά της, αλλά η ζωή δεν είναι με το μέρος της και οδηγείται σε αδιέξοδες καταστάσεις.
Το μυθιστόρημα σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σε μυεί στη φιλοσοφία της ζωής। Φαύλος κύκλος είναι η ζωή, αέναη εναλλαγή της χαράς και της θλίψης. Έχει καταπληκτική πλοκή, πολλές παρομοιώσεις και ο λόγος της συγγραφέως πλημμυρίζει την ψυχή του αναγνώστη με ποικίλα συναισθήματα. Η Πασχαλία Τραυλού χειρίζεται έξοχα τον ελληνικό λόγο και την πιο θλιβερή σκηνή την περιγράφει με ποιητικό τρόπο. Η ιστορία της Ισμήνης τοποθετείται χρονικά την περίοδο που συμβαίνουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα στην Ελλάδα και η συγγραφέας μας μεταφέρει απόψεις για τα γεγονότα αυτά που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία. Ο αναγνώστης βυθίζεται στα πεπρωμένα των ηρώων και προσπαθεί να βρει κάτι δικό του εκεί.
diavasame.gr