Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

το ανώτατο όριο ποσού σύνταξης γήρατος και αναπηρίας στα 2.773,40 ευρώ για τους εισελθόντες στην ασφάλιση από 1ης Ιανουαρίου 1993



Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας επανακαθορίζεται το ανώτατο όριο ποσού σύνταξης γήρατος και αναπηρίας στα 2.773,40 ευρώ για τους εισελθόντες στην ασφάλιση από 1ης Ιανουαρίου 1993 και εφεξής στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στα ειδικά Ταμεία κύριας ασφάλισης μισθωτών που έχουν πραγματοποιήσει 35 έτη ασφάλισης ή 10.500 ημέρες εργασίας.


Μάλιστα, από 1ης Ιουλίου 2011, στην εγκύκλιο συμπεριλαμβάνονται και τα οικογενειακά επιδόματα! Να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος δεν ισχύει για τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 ασφαλισμένους στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Τη σχετική εγκύκλιο εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις διατάξεις, το....... πλαφόν δεν πρέπει να υπερβαίνει το 4πλάσιο του κατά το έτος 1991 μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν ΑΕΠ αναπροσαρμοζόμενου με το εκάστοτε ποσοστό αύξησης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Ακόμα, από 1ης Αυγούστου τίθεται σε ισχύ η αύξηση των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, υπέρ του κλάδου ανεργίας κατά 0,5% αντιστοίχως.

* «Η εύκολη λύση είναι να χτυπάμε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αντί να παταχθεί η φοροδιαφυγή και βέβαια η εισφοροδιαφυγή τόσο στο ΙΚΑ όσο και σε άλλα Ταμεία. Η εισφοροδιαφυγή -κυρίως στο ΙΚΑ- είναι τεράστια. Αν είχαν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, τώρα δεν θα αναγκαζόμασταν να μειώνουμε συντάξεις στο ΙΚΑ αλλά και να μειώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων υπαλλήλων του ΙΚΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Πρόσθετες εισφορές ΕΤΑΑ

* Πρόσθετη εισφορά 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας προβλέπεται για τον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΤΣΜΕΔΕ - ΤΣΑΥ - ΤΑΝ). Πρόσθετη εισφορά της τάξης του 2% προβλέπεται και για την Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ, ενώ 1% για τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ, επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας για τους τομείς των λοιπών κλάδων του ΕΤΑΑ, καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά 0,6% για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, 0,4% για τον κλάδο πρόνοιας και 0,65% για τον κλάδο ασθένειας επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας όπως έχει διαμορφωθεί για το έτος 2011 (693,35 ευρώ).