Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ



Σε τουρνουά ποδοσφαίρου με ομάδες ομογενών από τις πόλεις Τορόντο και Μόντρεαλ του Καναδά συμμετείχαν οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Πιερικού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση του ιστορικότερου σωματείου της Πιερίας...


Αποδεχόμενοι την πρόσκληση των Ελλήνων του Καναδά οι παλαίμαχοι του Πιερικού στο εννέα ημερών ταξίδι τους, επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα Οτάβα και τις πόλεις Κεμπέκ, Τορόντο και Μόντρεαλ και είχαν την ευκαιρία με τον απόδημο Ελληνισμό, πέρα από τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις, να ανταλλάξουν απόψεις, να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής στη μακρινή χώρα, να αφουγκρασθούν την αγωνία των αποδήμων αλλά και να γίνουν κοινωνοί της αγάπης τους για την πατρίδα μας.

 
Πρώτος σταθμός το Τορόντο όπου ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης με τον Πύργο C.N. το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, την ελληνική παροικία, τους καταρράκτες του Νιαγάρα κ.ά.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΞΕΝΟ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ


Σε συνάντηση της αποστολής των κατερινιωτών με τον Γενικό Πρόξενο του Τορόντο Δημήτρη Αζεμόπουλο ο προπονητής και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου των παλαιμάχων Πέτρος Πουρπουτίδης αφού αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ελλάδα καθώς και στο σημαντικό έργο που επιτελεί το Προξενείο, επισήμανε: «Νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και τιμή που δόθηκε η δυνατότητα με αφορμή την επίσκεψή μας στον Καναδά να συναντηθούμε μαζί σας, μια επίσκεψη που συμπίπτει με τα πενηντάχρονα γενέθλια του Πιερικού μας. Αποδεχθήκαμε και αυτό μας ευχαριστεί πολύ, την πρόσκληση των ομογενών παλαιμάχων, μια πρόκληση που μας δίνει την ευκαιρία να διατηρήσουμε ζωντανή την επικοινωνία με τους Έλληνες της διασποράς οι οποίοι αποτελούν κόσμημα στην τοπική κοινωνία.»

Αντιφωνώντας ο κ. Αζεμόπουλος τόνισε: «Η παρουσία σας ενισχύει την ενότητα του Ελληνισμού την οποία έχουμε ανάγκη σήμερα. Το Προξενείο μας είναι το μεγαλύτερο και υποστηρίζει διακόσιες πενήντα χιλιάδες Έλληνες που διαμένουν στην περιοχή. Απευθύνω πρόσκληση στην πιερική κοινωνία για ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με το Τορόντο. Στη σημερινή αμφισβήτηση των αξιών εσείς οι παλαίμαχοι είσθε πρότυπα για όλους μας.»

Χαιρετίζοντας τους παλαιμάχους του Πιερικού ο πρόεδρος του συλλόγου Κατερινιωτών Τορόντο «ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ» Τάσος Αντωνιάδης και ο αντίστοιχος της ποδοσφαιρικής ομάδας των ομογενών Γιώργος Τσικούλης αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες των δύο σωματείων, αλλά και στις προσπάθειες της ομογένειας για τη διατήρηση της συνοχής του Ελληνισμού, καθώς και στην υποστήριξή τους στα εθνικά μας θέματα.




ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

Στο Μόντρεαλ την αποστολή των συντοπιτών μας υποδέχθηκε ο πρόεδρος των ομογενών παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Κεμπέκ Παναγιώτης Νικηφόρου.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες για τη φιλοξενία ο Πέτρος Πουρπουτίδης στο σύντομο χαιρετισμό του είπε: «Νοιώθουμε χαρούμενοι που βρισκόμαστε μαζί σας, ανάμεσα στους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας οι οποίοι αποτελείτε τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας εδώ στη μεγάλη χώρα του Καναδά στην οποία επάξια μεγαλουργείτε. Σας συγχαίρουμε γιατί συγκροτείτε μια από τις αξιολογότερες και αξιοζήλευτες κοινότητες σε τούτη εδώ τη δεύτερη πατρίδα σας. Σας μεταφέρουμε το χαιρετισμό, την αγάπη και την εκτίμηση των συναδέλφων παλαιμάχων ποδοσφαιριστών αλλά και της κατερινιώτικης κοινωνίας. Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και σας περιμένουμε στην Ελλάδα.»

ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

● Σάββατο 25 Ιουνίου 2011, γήπεδο Lamport Field.

Ομογενείς Τορόντο – Πιερικός 3 – 1





Τα γκολ: Δαδάκος 0-1, Κουτσουλιάνος 1-1, 2-1, Μουρατίδης 3-1.

Με τις ομάδες αγωνίσθηκαν:

Ομογενείς Τορόντο: Ιωάννου, Τάκας Κ., Τάκας Χ., Τάκας Η., Γράψας, Νικολαΐδης, Έλλης, Μουρατίδης Δ., Μουρατίδης Κ., Τσεκούρας (πολλά βαρύς), Δελακούρας, Νικολάου, Μπουζούβης, Τσικούλης Γ., Τσικούλης Κ., Βιντούρας, Κουτσουλιάνος, Ζερβίνης, Δρακόπουλος, Σιμιωνίδης. Προπονητής: Χρήστος Καραγιαννόπoυλος.

Παλαίμαχοι Πιερικού: Παρουσιάδης, Αμανατίδης, Μαυρομουστακίδης, Τσούχας, Γκοτζαμανίδης, Γιώτσας, Σιδηρόπουλος, Παντελιάδης Χ., Ιορδανίδης, Φωτιάδης, Δαδάκος Β., Παντελιάδης Κ., Γιαννούλης, Αναγνώστου, Κιζήρογλου, Πόδας, Μουρατίδης, Πουρσανίδης, Δαδάκος Ε. Προπονητής: Πέτρος Πουρπουτίδης.

● Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011, γήπεδο Jarry Park.

Ομογενείς Κεμπέκ – Πιερικός 3 – 4


Τα γκολ: Αργυρόπουλος 1-0, Γιώτσας (πέναλτυ) 1-1, Φωτιάδης 1-2, Δαδάκος Β. 1-3, Παπαμακάριος 2-3, Γιώτσας 2-4, Μπάμπαλης 3-4.

Με τις ομάδες αγωνίσθηκαν:

Ομογενείς Κεμπέκ: Μακρής, Φράγκος, Μπάμπαλης, Καλαμπόκας, Γιατράς, Παπαμακάριος, Λημνιάτης, Ζαγάκος, Μοσχονάς, Νικηφόρος, Αργυρόπουλος, Κατσούλης, Κατσιφόλης, Τυροβολάς, Ζερβογιάννης, Γιαννιάς, Ουσταμπασίδης, Μέλλο. Προπονητές: Καραβασίλης, Χατζηϊωάννου.

Παλαίμαχοι Πιερικού: Παρουσιάδης, Μαυρομουστακίδης, Τσούχας, Γιώτσας, Σιδηρόπουλος, Παντελιάδης Χ., Ιορδανίδης, Φωτιάδης, Δαδάκος Β., Γιαννούλης, Αναγνώστου, Κιζήρογλου, Πόδας, Μουρατίδης, Πουρσανίδης, Δαδάκος Ε., Τσεκούρας (πολλά βαρύς), Σιβαρίδης, Σελαϊδόπουλος, Σκιαδόπουλος. Προπονητής: Πέτρος Πουρπουτίδης.



Παραλειπόμενα από το οδοιπορικό στον Καναδά

* Στο αεροδρόμιο του Τορόντο ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ποδοσφαιρικής ομάδας των ομογενών Γιάννης Τσικούρας, ο επονομαζόμενος «πολλά βαρύς», ανέμενε τους Κατερινιώτες. Η πρώτη έκπληξη. Υποδέχθηκε προσφέροντας τριαντάφυλλα στις γυναίκες της αποστολής. Ήταν πάντα κοντά στους Κατερινιώτες μέχρι την ημέρα της επιστροφής. Αεικίνητος και παρά την ηλικία του αξιόλογος ποδοσφαιριστής. Μαζί με το Θόδωρο Κιζήρογλου, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ποδοσφαιριστές.



* Την απουσία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του προέδρου των παλιμάχων Νίκου Καλαμπάκα επεσήμαναν οι διοργανωτές. Ο Νίκος εργάσθηκε για την εκδρομή, αλλά ήταν αδύνατο να παραστεί. Μια άλλη φορά Πρόεδρε …

* Τη φανέλα του Πιερικού με το όνομά του προσέφεραν στον «πολλά βαρύ» οι Κατερινιώτες. Μάλιστα τον ανέδειξαν και επίτιμο ποδοσφαιριστή του συλλόγου. Να τον βλέπατε πως καμάρωνε …

* Κρατώντας την Καναδική και της Ελληνική σημαία εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Τορόντο οι δύο ομάδες. Ανακρούσθηκαν οι δύο εθνικοί ύμνοι και αντάλλαξαν αναμνηστικά. Το προσφερθέν ημερολόγιο του Πιερικού για τα πενηντάχρονά του ήταν ανάρπαστο και περιζήτητο από όλους.

* Πριν φθάσει η αποστολή στο γήπεδο του Τορόντο ο Τάκης Ελευθεριάδης «πάγωσε» τους Πιεριείς με την ποντιακή ρήση «χαφτούλιζα κοσάρας» που σημαίνει ξεπουπούλιαζα κότες. Αυτό είπε ότι είδε στον ύπνο του, δείγμα ότι θα χάσουμε τον αγώνα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.

* Επειδή ο καιρός στον Καναδά είναι τις περισσότερες φορές βροχερός, όλοι απευθυνόντουσαν στον Πόλυ Σιδηρόπουλο, το γνωστό «Μάγο», για να δώσει λύση και να …βελτιώσει τον καιρό. Η απάντησή του: «Μην ανυσηχείτε, ο Μάγος ξέρει τι κάνει.». Πάντως ο Πόλυς στο κυριακάτικο γλέντι είχε πολλές αφιερώσεις από το
γνωστό τραγουδιστή Γιάννη Φλωρινιώτη, χόρεψε μαζί του, λικνιζόμενοι και οι δύο σε ρυθμούς ανατολίτικους.



* Για μια ακόμη φορά ο αντιπρόεδρος των παλαιμάχων και τερματοφύλακας Στάθης Παρουσιάδης εντυπωσίασε με την ικανότητά του στο τραγούδι, παίζοντας παράλληλα μπουζούκι. Ζήτησε και τραγούδησε αγκαλιά με την όμορφη και συμπαθητική κόρη του Κική, ένα από τα ωραία ερωτικά του Γιώργου Μαργαρίτη,. Δικαίως καταχειροκροτήθηκε.

* Με το συμπαίκτη του στον Άρη Γιάννη Λημνιάτη συναντήθηκε ο Γιώργος Μαυρομουστακίδης. Θυμήθηκαν και είπαν πολλά από τα παλιά. Δίπλα τους άκουγε με προσοχή η ωραία σύζυγος του Γιώργου, Στέλλα.


* Στην ΕΡΤ – WORLD, την τηλεόραση για τον απόδημο ελληνισμό που κάλυπτε τον αγώνα στο Τορόντο, μίλησαν οι Πέτρος Χρυσοστόμου, Γιάννης Γιαννούλης και Πέτρος Πουρπουτίδης. Μάλιστα ο τελευταίος λίγες ώρες νωρίτερα επισκέφθηκε και έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση των Ελλήνων του Καναδά και της Βόρειας Αμερικής.


* Ο Στέργιος Γιώτσας πέρα από το συντονισμό της αποστολής εκτελούσε και χρέη «ειδησεογραφικού εκπροσώπου» μιας και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ενημέρωνε, πάντα με τη βοήθεια της γυναίκας του Αγγέλας, τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα γύρω από το ποδόσφαιρο και την πολιτική.

* Ο Γιώργος Γκοτζαμανίδης συνομιλώντας με τον Πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο Δημήτρη Αζεμόπουλο, ζητούσε διευκρινήσεις για την πρόταση του τελευταίου να αδελφοποιηθεί πόλη του Καναδά με την Κατερίνη, αλλά και να συναφθούν εμπορικές σχέσεις με επιχειρήσεις της περιοχής.

* Αξιέπαινη η φιλοξενία και η ξενάγηση του Κατερινιώτη Τάκη Αντωνιάδη που διαμένει χρόνια στο Τορόντο.

* Τριπλή γιορτή. Ονομαστική για τους … Πετράδες Πουρπουτίδη και Χρυσοστόμου, αλλά και γενέθλια για τη γυναίκα του δεύτερου Ροδή. Οι φίλες της την προσέφεραν γενέθλια τούρτα, ενώ η ίδια ιδιαίτερα συγκινημένη χόρεψε το αγαπημένο της «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου.»

* Η μόνιμη επωδός από τον Πόλυ Σιδηρόπουλο. «Όταν αντικαθίσταμαι η ομάδα χάνει». Πόλυ αντικαταστάθηκες και στο Μόντρεαλ, αλλά η ομάδα κέρδισε. Τώρα τι λες ? …





* Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούσε τις προσφωνήσεις του Πέτρου Πουρπουτίδη η σύζυγός του Μαρία Νέστωρα. Σαφώς ένοιωθε ικανοποιημένη γιατί ο Πέτρος με λιτά και απλά λόγια σκιαγράφησε τα συναισθήματα όλων.

* Αρχηγός στον αγώνα του Μόντρεαλ για τον Πιερικό ήταν ο Θόδωρος Κιζήρογλου. Επιλογή που χειροκροτήθηκε από τη σύζυγό του Άννα και σαφώς από όλους.

* Προσπαθούσε να συνδυάσει τη φωτογράφηση και την αγωνιστική παρουσία ο Γιώργος Πουρσανίδης. Είναι άλλωστε χρόνια λάτρης της φωτογραφίας.

* Πληθώρα τερματοφυλάκων για τον Πιερικό. Στη θέση αυτή έπαιξαν οι Στάθης Παρουσιάδης, Γιάννης Γιαννούλης και Κύριλλος Παντελιάδης. Όμως πολλοί και οι τραυματισμοί και αναγκαστικές οι αλλαγές. Τέθηκαν εκτός οι Πόδας, Γκοτζαμανίδης, Παντελιάδης Κ., Μαυρομουστακίδης, Παρουσιάδης και Αμανατίδης. Αντίθετα φάνηκε ότι κρατούν ακόμα … τα κότσια για τους Φωτιάδη, Γιώτσα, Τσούχα, Δαδάκο, Ιορδανίδη, Παντελιάδη Χ. και Αναγνώστου.

* Την τεχνοτροπία των καθολικών ναών παρατηρούσε ο Δημήτρης Τσούχας μιας και ο ίδιος είναι και αγιογράφος.

* Ο Λευτέρης Φωτιάδης στη διάρκεια της εκδρομής μη κρύβοντας την αγάπη του για το ποδόσφαιρο συζητούσε με το Σάββα Αμανατίδη για τα όσα έζησαν παλιά αγωνιζόμενοι στον Πιερικό αλλά και την εξέλιξη του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα ο Λευτέρης λάτρης του Γερμανικού ποδοσφαίρου ανέλυε τη φιλοσοφία του.

* Συγκινητική η στιγμή της αποχώρησης του παλαιμάχου Βασίλη Δαδάκου από τον αγώνα και η παραχώρηση της θέσης του στο γιο του Βαγγέλη «τον νεόμαχο» και τον πιο αγαπητό της αποστολής.

* Ο Αστέρης Γιώτσας που μεριμνούσε για τη συνοχή της αποστολής «έριξε» στο τέλος την πρόταση. Επόμενο ταξίδι των παλαιμάχων στην Ιταλία. Γιατί όχι.