Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Εθιστικά τα πατατάκια σαν την μαριχουάνα..


Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η κατανάλωση τροφών υψηλών σε λιπαρά όπως τα τσιπς και οι τηγανητές πατάτες «πυροδοτεί» την έκκριση ενδοκανναβινοειδών, φυσικών χημικών ουσιών του οργανισμού παρόμοιων με αυτές που περιέχει η μαριχουάνα. Αυτό, λένε, μας κάνει να ζητάμε και...



άλλη «δόση». Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Science» («PNAS»), η πρόσληψη λίπους προκαλεί την παραγωγή των ενδοκανναβινοειδών όχι στον εγκέφαλο, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά στο έντερο. Η ανακάλυψη αυτή, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

Φυσική μαριχουάνα
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ερβάιν με επικεφαλής τον καθηγητή Φαρμακολογίας Ντανιέλε Πιομέλι, έναν από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς στη μελέτη των ενδοκανναβινοειδών που αποκαλούνται και «φυσική μαριχουάνα» του οργανισμού.
Οι ερευνητές έδωσαν σε ποντικούς να πιουν ένα ρόφημα γάλακτος, ένα ζαχαρούχο διάλυμα, ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα και ένα ρόφημα με βάση το καλαμποκέλαιο. Στη συνέχεια εξέτασαν πώς επηρέασε το καθένα από αυτά την παραγωγή των ενδοκανναβινοειδών στον οργανισμό των πειραματόζωων. Διαπίστωσαν ότι τα σάκχαρα, το γάλα και οι πρωτεΐνες δεν επηρέασαν το σύστημα παραγωγής της «φυσικής μαριχουάνας» του οργανισμού των ζώων. Το λίπος όμως είχε εμφανή επίδραση και μάλιστα κατά απρόσμενο τρόπο.

Από τη γλώσσα στον εγκέφαλο και μετά στο έντερο
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όταν το λίπος που περιέχεται στην τροφή έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα μας «πυροδοτεί» ένα σήμα προς τον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του δίνει μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου σήμα στο έντερο. Το σήμα αυτό ενεργοποιεί την παραγωγή ενδοκανναβινοειδών από το έντερο, κάνοντάς μας να ζητάμε όλο και περισσότερο λιπαρές τροφές.
Ο κ. Πιομέλι πιστεύει ότι αυτό γίνεται πιθανώς μέσω της ενεργοποίησης της έκκρισης χημικών ουσιών που σχετίζονται με τα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού. «Πρόκειται για την πρώτη απόδειξη ότι η σήμανση των ενδοκανναβινοειδών στο έντερο παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη λίπους» επεσήμανε ο καθηγητής.

Ο ειδικός σχολίασε ότι ο μηχανισμός αυτός έχει έναν προφανή εξελικτικό σκοπό, εφόσον η πρόσληψη λίπους είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία των κυττάρων. Τόνισε όμως ότι στη σύγχρονη εποχή, με την αφθονία και ευκολία του πλούσιου σε λιπαρά πρόχειρου φαγητού, αυτή η έμφυτη ροπή προς τις λιπαρές τροφές μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη και καρκίνο. Για τον λόγο αυτό θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός φαρμάκου το οποίο θα καταστέλλει την παραγωγή των ενδοκανναβινοειδών απ’ ευθείας στο έντερο αποφεύγοντας τις παρενέργειες _ άγχος και κατάθλιψη _ που προκαλεί η καταστολή της παραγωγής των ουσιών αυτών στον εγκέφαλο.