Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Μπήκε… πωλητήριο

Μπήκε… πωλητήριο

Για αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας έκανε λόγο η πλειοψηφία, για «πώληση» και «ξεπούλημα» η αντιπολίτευση.
Κατά της απόφασης οι ξενοδόχοι της Παραλίας και το Τοπικό Συμβούλιο, υπέρ ο πρόεδρός του Γιώργος Κουθουρίδης...



Με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας, το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης, αποφάσισε να εκποιήσει 44 στρέμματα (εννιά οικοδομικά τετράγωνα) στην Παραλία, για να κατασκευάσει απαραίτητα έργα στην περιοχή, να αποπληρώσει μέρος των χρεών του, αλλά και να κατασκευάσει αρδευτικά δίκτυα σε περιοχές των πρώην δήμων Πέτρας, Πιερίων και Ελαφίνας.

Η πρόταση της πλειοψηφίας, συνάντησε την αντίδραση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου. Μπορεί οι παρατάξεις να παραδέχθηκαν ότι τα έργα είναι απαραίτητα, αλλά και την ανάγκη αποπληρωμής χρεών, όμως η αντιπολίτευση αρνήθηκε να υπερψηφίσει κατηγορώντας την πλειοψηφία είτε ότι δεν διασφαλίζει με την πολιτική της ότι δεν θα ξαναδημιουργηθούν τα χρέη, είτε διαφωνώντας ιδεολογικών με το «ξεπούλημα» δημόσιας περιουσίας.
Κατά της πώλησης των εκτάσεων, τάχθηκαν με επιστολή τους ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας και η Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας, ζητώντας να δει το θέμα το συμβούλιο «με περισσότερη σοβαρότητα» και επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι της Παραλίας.
Κατά της εκποίησης, γνωμοδότησε και το Τοπικό Συμβούλιο Παραλίας, το οποίο πάντως παραδέχθηκε ότι τα έργα που προγραμματίζει να υλοποιήσει ο δήμος με τα χρήματα της εκποίησης, είναι απαραίτητα για την περιοχή.
Από τις τοποθετήσεις των συμβούλων πλειοψηφίας και μειοψηφίας, αναδείχθηκαν οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, το οποίο τελικά έκατσε… στην πλευρά της πλειοψηφίας.
Αυτό που δεν έγινε γνωστό, είναι το ύψος του ποσού που προσδοκά ο δήμος ότι θα βάλει στα ταμεία του από την πώληση των εκτάσεων, αλλά και το αν τα εννιά οικοδομικά τετράγωνα που βγαίνουν στο «σφυρί» είναι τα πρώτα και τελευταία που θα πωληθούν για να αποπληρωθούν χρέη και να γίνουν έργα ή έπεται και συνέχεια…

Στην εισήγησή του ο Σάββας Χιονίδης, αναφέρθηκε στα έργα που προγραμματίζει να γίνουν στην Παραλία, υποστηρίζοντας πως ο Δήμος αξιοποιώντας (και όχι εκποιώντας) την συγκεκριμένη περιουσία θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακών έργων υποδομής όχι μόνο στα στενά όρια της Δημοτικής Ενότητας Παραλίας, αλλά και σε Δημοτικές Ενότητες του Δήμου λιγότερο προνομιακές, όπως αυτές της Ελαφίνας, της Πέτρας και των Πιερίων. Στους σκοπούς εκποίησης της συγκεκριμένης ακίνητης περιουσίας του Δήμου Κατερίνης περιλαμβάνονται δράσεις όπως:
Κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων στην Τοπική Κοινότητα Παραλίας, κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ομβρίων θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο δήμαρχος, ανέφερε έναν επιπλέον λόγο για την ανάγκη εκποίησης που σχετίζεται με την εξασφάλιση χρημάτων για την εκπόνηση μελετών και κατασκευής αρδευτικών δικτύων στις Δημοτικές Ενότητες Ελαφίνας, Πέτρας και Πιεριών, τα οποία θα συμβάλουν στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και στην μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, καθώς και κατασκευή αγροτικής οδοποιίας, η οποία θα καταστήσει άνετη τόσο την πρόσβαση των αγροτών στα κτήματα τους όσο και τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων τους.
«Προσχωρούμε συστηματικά για να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας, κάτι για το οποίο μας τίμησαν με την ψήφο τους οι πολίτες», ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Κατερίνης, ο οποίος πάντως αν και διαφώνησε με το περιεχόμενο της επιστολής του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας και της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, είπε ότι είναι χρήσιμες όλες οι απόψεις.
«Ο Δήμος δεν είναι ούτε εργολάβος, ούτε οικοδομές σηκώνει», είπε συνεχίζοντας, επιμένοντας πως οι προτάσεις που έχει η διοίκησή του για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, είναι ξεκάθαρες και πραγματοποιούνται βήμα-βήμα. Ο κ. Χιονίδης υποστήριξε ότι ο δήμος κάνει τα πάντα ώστε οι δημοτικές εκτάσεις να πάρουν τη μέγιστη υπεραξία, αναφέροντας ως παράδειγμα το Σχέδιο Πόλης το οποίο όπως είπε, θα συμβάλει ουσιαστικά σε αυτό.
Όσον αφορά τα συγκεκριμένα οικόπεδα, συνολικής έκτασης 44 στρεμμάτων, ο κ. δήμαρχος υποστήριξε ότι «κάποιοι δεν ήξεραν καν ότι υπήρχαν», ενώ εκτίμησε ότι η πώλησή τους εκτός από έσοδα στο δήμο θα επιφέρει ανάπτυξη και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον τουρισμό της περιοχής. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Παραλίας στο να γίνουν τα έργα που προτείνει η διοίκηση στην Παραλία (με τα χρήματα που θα προέλθουν από την εκποίηση των οικοπέδων), ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης κάποια από τα χρήματα της εκποίησης των συγκεκριμένων οικοδομικών τετραγώνων, να διατεθούν για κατασκευή απαραίτητων έργων σε άλλους πρώην δήμους που πλέον ανήκουν στον μεγάλο δήμο της Κατερίνης.
«Όταν έχεις σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης, σαφώς κοιτάζεις προς την περιουσία σου», είπε ο κ. Χιονίδης, επισημαίνοντας πως για τα χρέη του δήμου Κατερίνης, δεν ευθύνεται ο Δήμος, αλλά η ασυνέπεια του κράτους να καταβάλει όσα οφείλει στο δήμο.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο δήμαρχος, εξέφρασε την άποψη ότι ο δήμος πρέπει να προχωρήσει στην πώληση και για έναν επιπλέον λόγο: να ξοφλήσει τα χρέη του προς τους συνδημότες μας, οι οποίοι βιώνουν κι αυτοί τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Γιώργος Κουθουρίδης: Μπράβο σας, συμφωνώ
«Μπράβο σας, συμφωνώ με την εισήγησή σας», είπε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Παραλίας Γιώργος Κουθουρίδης.
Ο κ. Κουθουρίδης, ζήτησε αν υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχουν στην επιτροπή που θα αναλάβει την εκποίηση των εκτάσεων και δύο άτομα από το ΤΣ της Παραλίας, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για τα ΔΣ του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας και της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, λέγοντας πως αμφιβάλει για το αν υπάρχει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών τους για την έκδοση της συγκεκριμένης επιστολής με την οποία τάσσονται κατά των εκποιήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Κουθουρίδης μετέφερε τις προσωπικές του απόψεις όσον αφορά την πώληση των 44 στρεμμάτων, αφού το Τοπικό Συμβούλιο μπορεί να τάχθηκε υπέρ της κατασκευής των απαραίτητων έργων στην Παραλία, αλλά τάχθηκε κατά της εκποίησης της έκτασης, ζητώντας να προηγηθεί λαϊκή συνέλευση.

Για φρασεολογία του δημάρχου με την οποία επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μηλιώτης, λέγοντας πως ο δήμαρχος μιλάει για αξιοποίηση, αλλά στην ουσία είναι «πώληση» περιουσίας αυτό που αποφάσισε.
Ο κ. Μηλιώτης, παραδέχθηκε ότι ο δήμος βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, αλλά ποτέ δεν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο λόγος που έφτασε σ’ αυτήν. «Εμείς χρωστάμε περισσότερα από όσα μας χρωστάει το κράτος», είπε συμφωνώντας ότι είναι άμεση προϋπόθεση να ξεχρεώσει ο δήμος, αν θέλει να προχωρήσει σε αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι τα χρέη των δήμων της Πιερίας προς επιχειρήσεις του νομού, είναι μια από τις αιτίες που σταμάτησε η οικονομική ανάπτυξη στον τόπο μας, συμπληρώνοντας πως αν η πώληση των εκτάσεων στην Παραλία είναι μόνο για ανάπτυξη, τότε «εύγε» στη διοίκηση. Ο κ. Μηλιώτης προχώρησε σε μια συνολική κριτική κατά παλιών και νέων δημοτικών αρχών, υποστηρίζοντας ότι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια λειτούργησαν με αλαζονεία, «ενώ ακόμα και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε για πώληση περιουσίας συνεχίζουμε να χρεώνουμε το δήμο, αφού δεν κάνουμε συνετή διαχείριση», είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την απόφαση εκποίησης των εκτάσεων στην Παραλία, υποστήριξε ότι αυτή θα έπρεπε να είχε ληφθεί από πέρυσι «διότι η κατάσταση φαινόταν από τότε δύσκολη, αλλά μέχρι και την ημέρα των εκλογών η διοίκηση επέλεξε να κατασκευάζει έργα αμφιβόλου χρησιμότητας», είπε.
«Λέω ναι στην πώληση από άποψη στρατηγικής, αλλά σ’ αυτήν την φάση δεν θα ψηφίσω θετικά» είπε ο κ. Μηλιώτης, ο οποίος δικαιολογώντας την άρνησή του, είπε ότι δεν πείστηκε από τη δημοτική αρχή ότι έχει αλλάξει πολιτική ώστε ακόμα κι αν ξεχρεώσει, πουλώντας περιουσία, δεν θα βρεθεί μετά από 2 χρόνια στην ίδια οικονομική κατάσταση. «Η διοίκηση δεν έλαβε το μήνυμα ότι πρέπει να κάνει οικονομία», κατέληξε ο Νίκος Μηλιώτης.

Αντίθετος με την πώληση δημοτικών εκτάσεων, ήταν και ο Νίκος Σαλπιστής, ο οποίος σχολιάζοντας την εισήγηση του δημάρχου, είπε ότι με αυτή υιοθετείται η επίσημη κυβερνητική πολιτική ως προς τη δημιουργία χρεών, αλλά και ως προς το τι δήμους θέλει ο «Καλλικράτης», με τον οποίο εξ’ αρχής η παράταξή του διαφωνούσε.
Ο κ. Σαλπιστής, εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το επιχείρημα του δημάρχου ότι το κράτος δεν έχει λεφτά και δεν δίνει στην Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας πως αν δεν έχει χρήματα, τότε γιατί δαπανά 100 δις ευρώ για τις τράπεζες και για τον πόλεμο στη Λιβύη. «Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχουν λεφτά, αλλά πού πάνε τα λεφτά», είπε ο Νίκος Σαλπιστής, υποστηρίζοντας ότι οι δήμοι παίζουν πλέον τον ρόλο του μεσάζοντα για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σήμερα μιλάμε για εκποίηση και όχι για αξιοποίηση περιουσίας, υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Μάντζιος, υποστηρίζοντας πως τελικά ήρθε θέμα πώλησης δημοτικής έκτασης στο δημοτικό συμβούλιο, αφού πρώτα «υπήρξε σύμβουλος-λαγός» που με δηλώσεις του, είχε προετοιμάσει το έδαφος.
Ο κ. Μάντζιος επεσήμανε ότι στο συμβούλιο δεν ακούστηκε η άποψη του Τοπικού Συμβουλίου Παραλίας, αλλά η προσωπική γνώμη του προέδρου του, επισημαίνοντας ότι το ΤΣ Παραλίας είναι αρνητικό στην εκποίηση της έκτασης.
Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι τα χρήματα που θα προκύψουν από την εκποίηση θα διατεθούν από το δήμο «κατά το δοκούν», ενώ άσκησε κριτική, κατηγορώντας τη διοίκηση, πως αντί να διεκδικεί πόρους από την κεντρική διοίκηση, εκποιεί περιουσία, υπακούοντας σε μνημονιακές λογικές και ακολουθώντας ένα σχέδιο το οποίο δεν είναι επεξεργασμένο.

Η αναφορά του κ. Μάντζιου σε «σύμβουλο-λαγό», προκάλεσε την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Τάκη Λεμονόπουλου, ο οποίος πρώτος δημόσια, είχε ζητήσει την εκποίηση δημοτικής περιουσίας, προκειμένου να ανταποκριθεί ο δήμος στις υποχρεώσεις του. Ο κ. Λεμονόπουλος, επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Μάντζιο με βαριές εκφράσεις λέγοντας ότι «ο κ. Μάντζιος και οι σύντροφοι του κυκλοφορούν με κουκούλες». Η συγκεκριμένη φράση, προκάλεσε ένταση στην αίθουσα, αλλά ευτυχώς και με την παρέμβαση του προεδρείου δεν τα πνεύματα ηρέμησαν.
Ο κ. Λεμονόπουλος είπε, ότι η άποψή του για εκποίηση δημοτικής περιουσίας είναι η ίδια εδώ και 20 χρόνια και πως κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υποστήριξε δε, ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου δεν είναι καθόλου καλή, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, έκοψε την πίστωση με αποτέλεσμα να μην προμηθεύει άλλο τους παιδικούς σταθμούς του δήμου.
«Δόξα τω Θεώ, περιουσία έχουμε και θα πουλήσουμε», είπε, προτείνοντας να εκποιηθούν και άλλες εκτάσεις, ειδικά αν βρεθεί ένας μεγάλος επενδυτής.

Για επιθετικό, απαράδεκτο ύφος και ήθος της διοίκησης, έκανε λόγο ο Χρήστος Καραφουλίδης, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πώληση της έκτασης. Ο κ. Καραφουλίδης, στην τοποθέτησή του είπε ότι η αντιπολίτευση εμπράκτως ομονόησε στα αναπτυξιακά θέματα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι ο δήμος είναι στο «πορτοκαλί» από πλευράς χρεών και οδεύει το «κόκκινο».
Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αποσπασματικές κινήσεις, καλώντας την σε ειλικρινή συζήτηση για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης.
Σχολιάζοντας τους χαρακτηρισμούς του κ. Λεμονόπουλου για τον κ. Μάντζιο, υποστήριξε ότι δεν μπορεί η διοίκηση να ζητά από τη μια συναίνεση και από την άλλη να επιτρέπει σε σύμβουλό της, να χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

«Δεν καθιστά κανέναν μας υπερήφανο αυτή η εκποίηση», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Σάββας Οφείδης, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι διπλασίασε τα χρέη του δήμου. Σχολιάζοντας τη συναίνεση που ζήτησε ο δήμαρχος, είπε ότι αυτή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αφού ποτέ δεν δόθηκαν απαντήσεις για το πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη.
Ο κ. Οφείδης εκτίμησε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει ούτε την ηθική, ούτε την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε εκποιήσεις, τονίζοντας πως η πόλη έχει ανάγκη από δήμαρχο και όχι από κτηματομεσίτη.

«Θα περίμενα από κάποιους συναδέλφους, να είναι πιο συνεπείς με τα όσα πιστεύουν», ανέφερε στην δευτερολογία του ο δήμαρχος Κατερίνης, ο οποίος απέρριψε τις «κατηγορίες» περί χρεών που δημιούργησε η διοίκησή του, λέγοντας πως ο Δήμος δεν φταίει ούτε για το ότι δεν μπήκαν χρήματα από τον «Θησέα» για την αποπληρωμή του πρώην κτιρίου Τσαλόπουλου, ούτε για το ότι το κράτος δεν έβαλε τη ΣΑΤΑ.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Χιονίδης, κάλεσε για μια ακόμη φορά τους συμβούλους να υπερψηφίσουν την πρότασή του, αν και όπως είπε, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι θα ψάχνουν αφορμή για να μην ψηφίσουν.