Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Για πρώτη φορά ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Για πρώτη φορά ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας, το οποίο, όπως ανέφερε, δεν πρέπει να μας τρομάζει.


Ειδικότερα, στο ΚΤΕ Οικονομικών στη Βουλή, την Τρίτη (12/07) αλλά και σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε πως "η λέξη επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος."

Ο Υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να "απενοχοποιήσει" όχι μόνο την τυχόν συμμετοχή και το ρόλο των ιδιωτών επενδυτών στην λύση για το ελληνικό χρέος, αλλά και αυτήν ακόμα την πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε "επιλεκτική χρεοκοπία."

Ουσιαστικά αποσυνέδεσε τον όρο από "πιστωτικό επεισόδιο" αφού υποστήριξε πως, σε τέτοια περίπτωση, δεν θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου και δεν θα πληρωθούν όσοι πόνταραν στη "χρεοκοπία" της χώρας.

Έκανε λόγο για "επίθεση στο ευρώ", για την οποία η Ελλάδα είναι απλά ένα πρόσχημα.

Επιπλέον, ο Ε. Βενιζέλος εξήγησε ότι ο όρος "εμπράγματες εγγυήσεις", στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ.

"Όμως, καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας" είπε.

Η λύση που περιμένει ο κ. Βενιζέλος για την Ελλάδα είναι ένα "κρυστάλλινο" και ισχυρό μήνυμα για απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης.
Ισχυρίστηκε πως είπε στο Eurogroup πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά "θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση."

Επίσης παρουσίασε και το αίτημα για "πλήρη θεσμική κάλυψη για τις δανειακές ανάγκες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας."

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε περαιτέρω ότι η πολιτική συναίνεση ισχυροποιεί την Ελλάδα και πως "η πρόσκληση στην αντιπολίτευση για από κοινού διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοικτή."

Για την απόκλιση στον προϋπολογισμό και ειδικά την υστέρηση στα έσοδα, ο υπουργός επισήμανε, τέλος, ότι "είναι υπαρξιακού χαρακτήρα θέμα να πετύχουμε τους στόχους για τα έσοδα. Πρώτος στόχος είναι η εφαρμογή του προϋπολογισμού με τα διορθωτικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, γιατί αλλιώς το βάρος θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τους πολίτες."