Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Τεστ Παπανικολάου

Στον Γεώργιο Παπανικολάου, στον μεγάλο αυτόν Έλληνα επιστήμονα, χρωστάει ο κόσμος την ανακάλυψη του «Τεστ-Παπ», μια ιατρική εξέταση που έχει σώσει πολλές γυναίκες παγκοσμίως από τη μάστιγα του καρκίνου.
Πολλές αναρωτιόμαστε ποια ...
είναι η καλύτερη μέρα για τη λήψη του τεστ Παπανικολάου. Η λήψη του τεστ μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της έμμηνου ρύσεως. Ο προληπτικός έλεγχος πάντως είναι καλό να προγραμματίζεται την πρώτη εβδομάδα μετά από την έμμηνο ρύση, γιατί στο διάστημα αυτό μπορεί παράλληλα να γίνει και ψηλάφηση των μαστών από το γυναικολόγο. Για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ημέρα.
Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. «Κλειδί» για τη μείωση των ποσοστών γυναικών που προσλαμβάνονται από καρκίνο της μήτρας αποτελεί η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους. Αν είσαι άνω των 30 ετών θα ήταν καλό είναι να υποβληθείς και σε μια εξέταση για τον ιό HPV.
Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς να έχουν ανιχνευθεί προκαρκινικές αλλοιώσεις. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, η νόσος θα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Πριν το τεστ δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε για 48 ώρες ταμπόν, κρέμες, αντισηπτικά και κολπικά υπόθετα. Επίσης δεν πρέπει έχετε σεξουαλική επαφή τουλάχιστον για 24 ώρες πριν το τεστ.
Στην περίπτωση που έχετε κάνει το εμβόλιο για το καρκίνο του τράχηλου και αναρωτιέστε αν πρέπει να κάνετε το τεστ Παπανικολάου η απάντηση είναι….ΝΑΙ!!! Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου προφυλάσσει από ορισμένους τύπους HPV, που ευθύνονται για τον καρκίνο του τραχήλου, όμως όχι για όλους. Συνεπώς κάθε γυναίκα που έχει εμβολιαστεί, αν και έχει σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, θα πρέπει να συνεχίσει να ελέγχεται συστηματικά με τεστ Παπανικολάου.
Επιπλέον, στις περιπτώσεις που ο εμβολιασμός έχει γίνει μετά από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, υπάρχει το ενδεχόμενο έκθεσης σε κάποιους τύπους HPV, πριν από τον εμβολιασμό, με συνέπεια να μην υπάρχει επαρκής προστασία από αυτούς
womanontop.gr