Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα της συνεδρίασης του δ.σ. Δίου - Ολύμπου στις 28\07\2011.



Πριν από την έναρξη της πρόσφατης τακτικής συνεδρίασης του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου, τέθηκαν, όπως κάθε φορά, ερωτήματα, ζητήματα και προτάσεις προ ημερησίας διατάξεως.

Από την πλευρά μας έθεσα αρκετά ζητήματα με την εξής σειρά:

- Ρώτησα σχετικά με την εγγυητική επιστολή της κοινοπραξίας προς την Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Εάν δηλαδή εξέπεσε, όπως έντονα ακουγόταν το τελευταίο διάστημα, και κυρίως ποιο είναι πλέον το ποσό που έχει λαμβάνειν αυτή τη στιγμή η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. από την κοινοπραξία. Στην απάντησή του ο δημαρχεύων κ. Φαρμάκης δήλωσε πως το ποσό που οφείλει μέχρι στιγμής η κοινοπραξία ανέρχεται περίπου στα 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ θετική εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται η είδηση πως στο αμέσως επόμενο διάστημα η κοινοπραξία θα λάβει ένα σημαντικό ποσό από το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να συνεχιστεί το έργο που έχει αναλάβει. Πάντως με όλα αυτά έρχεται στο προσκήνιο και πάλι η άποψη που εξέθεσα στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι δηλαδή «…τέτοιες μεγάλες «αποκλειστικού τύπου» συμφωνίες εκτός από τα αναμφισβήτητα πολλά θετικά τους σημεία, κρύβουν κι αρκετούς κινδύνους, ιδίως όταν δεν έχει προβλεφθεί κάποια εναλλακτική πηγή εξεύρεσης εσόδων».
- Ζήτησα από τον αντιδήμαρχο κ. Βροχαρίδη επίσημη ενημέρωση γύρω από το ζήτημα που προέκυψε με την ΚΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον χώρο στον οποίο «φιλοξενείται» στον Πλαταμώνα (Παλιό Σχολείο) μέχρι σήμερα από τον Δήμο, όπου η δημοτική αρχή δήλωσε πως σχεδιάζει να στεγάσει πλέον το Νηπιαγωγείο Πλαταμώνα. Ανέφερα μάλιστα τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην δημάρχου Ανατ. Ολύμπου κ. Χονδρόπουλου, ο οποίος επιμένει πως έχει ήδη χωροθετηθεί άλλη τοποθεσία πλησίον του Δημοτικού Σχολείου για την εγκατάσταση του Νηπιαγωγείου. Ζήτησα επίσης να ακουστεί στη συνεδρίαση και η άποψη του κ. Δ. Σπανόπουλου, προέδρου του Πλαταμώνα, ως εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Βροχαρίδης πάντως διέψευσε πως υπάρχει ανάλογη χωροθέτηση και δήλωσε πως οπωσδήποτε η δημοτική αρχή θα πάρει πίσω από την ΚΖ’ Εφορεία τη χρήση του κτηρίου για την εγκατάσταση του Νηπιαγωγείου, ενώ θα υπάρξει μέριμνα και για την αρχαιολογία (χωρίς ωστόσο να γίνει συγκεκριμένος). Ο κ. Σπανόπουλος με τη σειρά του δε διαφώνησε με την επιστροφή στον Δήμο του Παλιού Σχολείου (εντύπωση προξένησε η αναφορά του στον χώρο αυτό σήμερα «ως κέντρο αναρχίας»), θεωρεί όμως πως σχετικά με το Νηπιαγωγείο υπάρχουν κι άλλοι χώροι που θα μπορούσε να μεταφερθεί και πρότεινε άλλες χρήσεις για το εν λόγω κτήριο (π.χ. εγκατάσταση Κ.Α.Π.Η.).

- Σχετικά με τον υπό κατασκευή υδροταμιευτήρα της Βροντούς, υπενθύμισα κι επεσήμανα ότι μία από τις τελευταίες αποφάσεις του δημ. συμβουλίου του πρώην Δήμου Δίου ήταν και η έγκριση ποσού 35.000 για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το «παγωμένο» υλικό του υπεδάφους που καθυστερούσε τις εργασίες. Ρώτησα λοιπόν τι απέγινε το ποσό αυτό και γιατί το έργο έχει σταματήσει. Μολονότι δεν διευκρινίστηκε ακριβώς η τύχη αυτού του ποσού, το συμπέρασμα ήταν ότι ο εργολάβος δεν συνέχιζε τις εργασίες, όσο δεν πληρωνόταν. Θα επανέλθουμε σύντομα στο θέμα αυτό γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την άρδευση πολλών δημ. διαμερισμάτων του πρώην δήμου Δίου.
- Πριν από λίγες εβδομάδες πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για εργασίες στην στέγη του Δημ. Σχολείου της Λεπτοκαρυάς. Ρώτησα λοιπόν την αντιδήμαρχο κ. Νούλα ποιος είναι ο σχεδιασμός της δημ. αρχής για το πρόβλημα αυτό δηλώνοντας παράλληλα την έκπληξή μου για το γεγονός ότι δεν είχε ήδη συμπεριληφθεί κάποιος νέος κωδικός για το ποσό των εργασιών αυτών στις αναμορφώσεις προϋπολογισμού που μετά από λίγο θα συζητούσαμε ως θέμα της ημερήσιας διάταξης. Η απάντηση ήταν πως έχει κληθεί η τεχνική υπηρεσία για να εκτιμήσει την κατάσταση και πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Το ελπίζουμε πάντως γιατί η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν είναι πια μακριά.

- Μετά από συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ν. Εφέσσου, κ. Κατιρτζή (τον οποίο κι ευχαριστώ για την ενημέρωση), καθώς και με δημότες της περιοχής έκρινα σκόπιμο να επαναφέρω το θέμα της οικτρής κατάστασης του Πλατανόδασους της Ν. Εφέσσου. Η παντελής έλλειψη φροντίδας κι ελέγχου ενθαρρύνει την συνεχή παράνομη υλοτόμηση, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή, ακόμη και διακίνηση ναρκωτικών! Είναι επιτακτική ανάγκη να καθαριστεί σε πρώτη φάση και κατόπιν να περιφρουρηθεί το Πλατανόδασος της Ν. Εφέσσου.

- Έθεσα υπ’ όψιν του σώματος το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, κκ. Βαρθολομαίου στον Δήμο μας και συγκεκριμένα στο δημ. διαμέρισμα της Νέας Εφέσσου προς τα τέλη Αυγούστου. Άμεσα λοιπόν θα πρέπει να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στον «ευτρεπισμό» και «καλλωπισμό» του συγκεκριμένου διαμερίσματος (άμεση σύνδεση με το προηγούμενο θέμα), καθώς και στην παροχή της υποδοχής και της φιλοξενίας που αρμόζει στον Πατριάρχη μας.

- Έχοντας την τύχη να παρακολουθήσω δύο υπέροχες συναυλίες από πολιτιστικούς φορείς του Δήμου μας, της Δημοτικής Ορχήστρας Νέων (πρώην) δήμου Δίου, και της Δημοτικής Χορωδίας (πρώην δήμου) Λιτοχώρου «Ιω. Σακελλαρίδης», όφειλα να δώσω δημόσια σε όλους τους συντελεστές συγχαρητήρια, τόσο για την επίπονη προσπάθεια, όσο και για το αποτέλεσμα που μας αντάμειψε όλους! Πρότεινα μάλιστα από την αμέσως επόμενη χρονιά να φροντίσουμε για την δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων, ώστε να υπάρξει σύμπραξη των δύο αυτών επιτυχημένων σχημάτων. Είμαι σίγουρος ότι με μικρότερο συνολικό κόστος θα είχαμε ακόμη πιο εντυπωσιακό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα! Η ισχύς εν τη ενώσει!

Τέλος, όπως και ο δημαρχεύων κ. Φαρμάκης, ένιωσα κι εγώ την ανάγκη να αποχαιρετίσω άλλη μία φορά δημόσια έναν πολύ καλό οικογενειακό φίλο, τον πρώην διευθυντή της Δ.Ε.Α.Λ., Μιλτιάδη Τζουμάκα. Πιστεύω ότι κάνουν και πάλι πολύ καλή παρέα με τον παλιόφιλό του τον Θανάση τον Λάππα τώρα που αντάμωσαν ξανά!

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες!
Η παράταξή μας κι εγώ προσωπικά προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε για όλα τα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και να τα θέτουμε άμεσα στις συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου ζητώντας απαντήσεις και προτείνοντας δράσεις γι’ αυτά! Θέλουμε τις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς σας και θα είμαστε δίπλα σας όποτε μας χρειάζεστε για να συζητήσουμε ό,τι σας απασχολεί!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».