Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου μετά από τσίμπημα κουνουπιών, στη χώρα μας

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ενημερώθηκε για την εργαστηριακή διάγνωση τεσσάρων νέων περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Λάρισας και Μαραθώνα.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός, εργαστηριακά επιβεβαιωμένων, κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανέρχεται, πλέον, σε επτά.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί είτε εμφανίζουν ήπια νόσο.
Σε μικρό ποσοστό, κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.
Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο, με τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών και σήτες, όπως και σε επίπεδο κοινότητας με τις συστηματικές κωνωποκτονίες και την απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ενημερώνει το κοινό πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, παρακολουθεί την εξέλιξη των περιστατικών και θα προβαίνει σε τακτικές ενημερώσεις.