Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Επιστήμονες στο Ισραήλ δημιούργησαν έναν ανιχνευτή ναρκωτικών που χρησιμοποιούνται για βιασμούς γυναικών. Διαβάστε πως λειτουργεί



Δύο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανακοίνωσαν ότι έχουν σχεδόν καταφέρει να δημιουργήσουν μία συσκευή που μπορεί να ανιχνεύσει τα "ναρκωτικά βιασμού", τις ουσίες που ρίχνουν βιαστές σε ποτά προκειμένου να εξουδετερώσουν τα θύματά τους.
Ο καθηγητής Φερνάντο Πατόλσκι και ο γιατρός Μάικλ Ιόφε, του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου, εξήγησαν ότι ο ανιχνευτής θα μπορούσε να δείξει σε πραγματικό χρόνο αν κάποιος έχει ρίξει στο ποτό γ-υδροξυβουτυρικό οξύ (GHB) ή κεταμίνη.
"Το τοποθετείτε απλά στο ποτό σας. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αναδευτήρας ποτού" δήλωσε ο κ. Ιόφε.
Μία ελάχιστη ποσότητα ποτού εισέρχεται στον ανιχνευτή και έπειτα έρχεται σε επαφή με μία χημική φόρμουλα η οποία δείχνει αν το ρόφημα περιέχει επικίνδυνες ουσίες.
Στην περίπτωση αυτή ο ανιχνευτής μπορεί να ειδοποιήσει για την ύπαρξη κινδύνου. "Μπορεί να ανάψει κάποιο φως, ή κάποιο μέρος του να περιστραφεί ή ακόμη να στείλει μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο της ιδιοκτήτριας" πρόσθεσε ο επιστήμονας.
Αν ο ανιχνευτής δεν εντοπίσει GHB ή κεταμίνη, μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη Rohypnol (Ροχίπνολ), το οποίο επίσης χρησιμοποιείται για τη νάρκωση των θυμάτων με σκοπό τον βιασμό τους.
"Έχουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τα οποία είναι πολύ ελπιδοφόρα. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι χρήματα" σημείωσε ο κ. Ιόφε.