Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Μετά απο 23 μήνες στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό οτι δεν έχει επιτύχει απολύτως τίποτα στο επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος



Μάλιστα όλες οι ενδείξεις δείχνουν οτι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί και εφέτος στα επίπεδα του 10% του ΑΕΠ.


Όλοι σήμερα έχουν αντιληφθεί οτι ο κύριος υπαίτιος για την επιδείνωση της ύφεσης είναι η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Και αντί να γίνουν προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά με κίνητρα για ανάπτυξη η Κυβέρνηση είναι πλέον αναγκασμένη να απολύσει περίπου 150 χιλιάδες εργαζόμενους στον ευρύτερο αλλά και στον στενό δημόσιο τομέα.

Χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται πως η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα να μειώσει 150.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το 2014 κυρίως με συγχωνεύσεις και κλείσιμο φορέων, αλλά όπως και με το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, και στον συγκεκριμένο τομέα καταγράφονται καθυστερήσεις.

Πέραν όμως αυτού φαίνεται οτι η συμφωνία περιλαμβάνει την σταδιακή μείωση των εργαζομένων με την μέθοδο της “εργασιακής εφεδρείας”.
Ωστόσο δεν έχουν διευκρινισθεί οι λεπτομέρειες αυτού του νέου είδους απολύσεων. Στο μεταξύ καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν οτι κατά την διάρκεια του ενός έτους “εργασιακής εφεδρείας” και αφού λάβουν επίδομα ίσο ή μικρότερο απο αυτό που δίνει ο ΟΑΕΔ στους ανέργους, θα απολύονται χωρίς να λαμβάνουν καμία απολύτως αποζημίωση!

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες ανησυχίες αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης που εκτιμούν ότι μπορεί να ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις στην Αθήνα αντίστοιχης έντασης με εκείνες του Ιουλίου.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί αξιωματούχων οι οποίοι εμφανίζονται να ανησυχούν ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη εντός της εβδομάδας μπορεί να ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις παρόμοιες με εκείνες του Ιουλίου.