Στην Αγία Άννα, στο Μυλαύλακο - Βατάν και στην περιοχή Μαρτίου
Την κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο ενός πρότυπου προγράμματος, αποφάσισαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Παιδείας.
Πράσινες στέγες, φυτεμένα δώματα, φωτοβολταϊκά συστήματα, αυτόματο σύστημα ελέγχου παροχής ρεύματος, δεξαμενές για τα όμβρια που θα ποτίζουν τον πράσινο κήπο, αίθουσες ευάερες και ευήλιες με διπλά τζάμια και οικολογικά υλικά. Τις προδιαγραφές αυτές θα φέρουν μεταξύ άλλων τα ελληνικά δημόσια σχολεία του μέλλοντος που σχεδιάζει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων.
Τρία "πράσινα" σχολεία στο Δήμο Κατερίνης
"Πράσινα" σχολεία θα κατασκευαστούν και στο δήμο Κατερίνης, αφού όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης έχει δοθεί το "πράσινο φως" για την κατασκευή τους στις περιοχές Αγίας Άννας, Μυλαυλάκου - Βατάν και ένα στην περιοχή Μαρτίου."Όλα τα σχολικά συγκροτήματα που πρόκειται να
κατασκευαστούν στη χώρα σχεδιάζονται στο εξής με βιοκλιματικές εφαρμογές", διευκρινίζει ο ΟΣΚ Α.Ε.
Ο ΟΣΚ, υλοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την εκπόνηση 193 μελετών και την κατασκευή 30 σχολικών μονάδων σε όλη την επικράτεια. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει την ενεργειακή αναβάθμιση στα σημερινά κτίρια. Στόχος είναι ποικίλες βιοκλιματικές παρεμβάσεις να μετατρέψουν σταδιακά σε "πράσινα" τα 14.500 συνολικά σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα με πολλαπλά κτιριακά προβλήματα.
Το πρώτο ολοκληρωμένο "πράσινο" σχολείο στη Β. Ελλάδα (προϋπολογισμού 4.550.000 ευρώ) κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2011.
Σχολεία με πολλές εφαρμογές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής χτίζονται ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ στο στάδιο της μελέτης και έτοιμα για δημοπράτηση είναι δεκάδες ακόμη σχολικά συγκροτήματα. "Η δημιουργία πράσινων σχολείων είναι ένας από τους άξονες του Νέου Σχολείου. Δεν αφορά μόνο στα κτίρια, αλλά αντιπροσωπεύει την αλλαγή νοοτροπίας για τη διαμόρφωση μιας οικολογικής συνείδησης", ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπ. Παιδείας. Προτεραιότητα θα δοθεί στα νέα πρότυπα πράσινα νηπιαγωγεία και θα επεκταθεί σε όλα στα κτίρια της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο σχεδιασμός
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός προϋποθέτει κατάλληλη χωροθέτηση, σωστό προσανατολισμό και βιοκλιματικές εφαρμογές - παθητικά και ενεργειακά ηλιακά συστήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συστήματα για την εξοικονόμηση νερού. Το νέο σχολείο, χτίζεται με φωτοβολταϊκά συστήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας, οικολογικά υλικά (τούβλα ή βαφές απαλλαγμένες από ουσίες που ενδέχεται να δημιουργήσουν ρύπους στο κτίριο), διπλά τζάμια, κατάλληλες μονώσεις, αίθουσες με φυσικό αερισμό και φωτισμό. Φυτεμένες στέγες διατηρούν σταθερή θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους. Δεξαμενές ομβρίων υδάτων ανακυκλώνουν το νερό που χρησιμοποιείται για το πότισμα των φυτών στην πράσινη αυλή. Αισθητήρες ελέγχουν τη στάθμη του φωτισμού και βαλβίδες ρυθμίζουν τον χρόνο ροής του νερού στις βρύσες.Στα υφιστάμενα κτίρια, μια σειρά από βιοκλιματικές επεμβάσεις (αντικατάσταση κουφωμάτων, πράσινες στέγες, εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χρήσης φωτοβολταϊκών, αυτόματο σύστημα ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ. ά.) αναμένεται να αναβαθμίσουν αισθητικά τα κτίρια και να βελτιώσουν βασικές δυσλειτουργίες τους.