Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Καταπάτηση εκτάσεων και παράνομες αμμοληψίες στη Ρητίνη





Ως κάτοικοι της Ρητίνης θέλουμε να σας κάνουμε γνωστό πως άγνωστο σε μας άτομο προέβη σε καταπάτηση και εκχέρσωση έκτασης 10 στρ. περίπου στην περιοχή «Κεφαλοκάρτο» που βρίσκεται δυτικά της Ρητίνης και κοντά στη δεξαμενή ύδρευσης του χωριού. Αυτή η τοποθεσία είναι η καλύτερη, το στολίδι του χωριού μας, ένα πανοραμικό μπαλκόνι στην Πιερία. Απ ότι φαίνεται ο καταπατητής είχε διπλό ενδιαφέρον. Να καταπατήσει αυθαίρετα 10 στρ. δημοτικής έκτασης, αλλά να κάνει και έρευνα για τυχόν αρχαιολογικούς θησαυρούς. Αυτό διαπιστώνεται διότι εκτός από την εκχέρσωση που έκανε, έσκαψε με μηχάνημα και δύο λάκκους μεγάλου βάθους!

Γνωρίζουμε πως η εκχέρσωση έγινε πριν τέσσερις περίπου μήνες και ο τοπικός δασοφύλακας έπιασε επ’ αυτοφώρω τον δράστη με το σκαπτικό μηχάνημα να σκάβει. Τον σταμάτησε αλλά δεν γνωρίζουμε αν ο δασοφύλακας –όπως όφειλε- έκανε το συμβάν γνωστό στην υπηρεσία του, έκανε την καταγγελία και την μήνυση εναντίον του καταπατητή.

Η περιοχή που έγινε η εκχέρσωση και οι λάκκοι απέχει 300 περίπου μέτρα από το σημείο που βρέθηκαν τα αγαλματίδια με τους άθλους του Ηρακλή τα οποία σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο του Δίου. Από ότι γνωρίζουμε όλη η περιοχή είχε ανακηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος γι αυτό απαγορεύεται κάθε εκσκαφή αλλά και η αμμοληψία από την περιοχή «Ντίρνος» που είναι πιο πάνω.

Δεν γνωρίζουμε αν σήμερα είναι σε ισχύ η απαγόρευση του αρχαιολογικού χώρου διότι στην περιοχή γίνονται και αμμοληψίες και εκσκαφές.

Το 2010 έγινε διάνοιξη περιμετρικού δρόμου πλάτους 10 μέτρων, έργο που ξεκίνησε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Πιερίων. Στην εξέλιξη του έργου ο εργολάβος συνάντησε πέτρωμα κατάλληλο για χαλικόστρωση. Γι αυτό εγκατέστησε ειδικό μηχάνημα (σπαστήρα) και όχι μόνο χρησιμοποίησε το χαλίκι για τις ανάγκες του νέου δρόμου αλλά και τώρα που το έργο του δρόμου σταμάτησε, ο εργολάβος και άλλοι χρησιμοποιούν το χαλίκι για δικό τους όφελος χωρίς να εισπράττει έσοδα ο Δήμος ή το Δημόσιο από αυτό.

Υπάρχει ένα απαράδεκτο «κατεστημένο» στην Ρητίνη. Ξεκινώντας από την περίοδο των προέδρων της κοινότητας, τους «καποδιστριακούς» Δημάρχους και μέχρι σήμερα τον τοπικό πρόεδρο και τον τοπικό Δημοτικό Σύμβουλο και Αντιδήμαρχο, όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν αλλά παρέβλεπαν και παραβλέπουν καταπατήσεις δημοτικών και δημόσιων εκτάσεων, χάριν της ψήφου και της επανεκλογής τους. Έτσι πολλοί καρπώθηκαν, κέρδισαν και κερδίζουν από δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις επειδή ήταν φίλοι των προέδρων και των δημάρχων.

Εμείς που όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε και ζούμε αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις, πιστεύαμε πως τώρα θα σταματούσαν. Δυστυχώς βλέπουμε ότι συνεχίζονται!

Πρόσφατα, σε απόσταση 100 μέτρων περίπου και αριστερά από το δημοτικό γήπεδο της Ρητίνης εκχερσώθηκε έκταση ενός στρέμματος δάσους και πάλι οι αρμόδιοι τοπικοί εκπρόσωποί μας δεν το είδαν.

Εμείς, αγαπάμε το τόπο μας και θέλουμε το καλύτερο γι αυτόν.

Ζητήσαμε με επιστολή μας από τον ανώτερο άρχοντα, τον Δήμαρχο Κατερίνης στον οποίο ανήκει και η Ρητίνη να δώσει την πρέπουσα και σωστή λύση. Όπως και οι υπηρεσίες, Διεύθυνση Δασών Πιερίας και Αρχαιολογία να προστατεύσουν τον δασικό και αρχαιολογικό μας πλούτο.

Θέλουμε δοθεί τέρμα σ’ αυτό το κακό «κατεστημένο», να καταλογηθούν ευθύνες και στους καταπατητές, αλλά και στους υπεύθυνους που ενώ όλο το χωριό το ξέρει, αυτοί φαίνεται πως …δεν ξέρουν ή δεν είδαν τίποτα ακόμη.

Δυστυχώς αν και ενημερώθηκαν όλοι δεν «ανησύχησε» κανείς!!!!

Τελευταία μας ελπίδα είναι να δοθεί δημοσιότητα στο θέμα μήπως και αποφασίσει κάποιος αρμόδιος να ενδιαφερθεί!