Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Η «ΣΥΖΗΤΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012


ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.

ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΧΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ, ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ!

Ένα από τα βασικότερα θέματα της πρόσφατης συνεδρίασης του Δ.Σ. ήταν το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δίου – Ολύμπου για το επόμενο έτος. Υποτίθεται μάλιστα πως για το συγκεκριμένο θέμα προηγήθηκαν διεργασίες με τοπικούς παράγοντες και φορείς και ασχολήθηκε με αυτό και η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Η υποτιθέμενη αυτή εικόνα πάντως απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα! Η Επιτροπή Διαβούλευσης κλήθηκε σε συνεδρίαση την Παρασκευή 9\12 (μόλις μία εργάσιμη πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ.!) με προσκλήσεις που έλαβαν τα μέλη της (και μάλιστα όχι όλα!) 2-3 ημέρες νωρίτερα και το κυριώτερο,…χωρίς καμία συνοδευτική εισήγηση!! Αυτό δείχνει πόσο εκτιμούν ορισμένοι ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο, όπως μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης! Απολύτως δικαιολογημένες λοιπόν οι διαμαρτυρίες των μελών της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής στη συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου.

Επίσης τα τοπικά συμβούλια και οι πρόεδροί τους υποτίθεται πως είχαν αποστείλει τα αιτήματά τους, τα οποία, κατά δήλωση του δημαρχεύοντος, είχαν μπει όλα στο τεχνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, μετά από επικοινωνία μου το μεσημέρι της Παρασκευής 9\12 με αρκετούς προέδρους προκειμένου να ενημερωθώ για τις θέσεις τους, οι περισσότεροι δήλωναν, αφ’ ενός ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί για καμία από τις 2 συνεδριάσεις (Επιτροπής Διαβούλευσης και Δημοτικού Συμβουλίου) ούτε είχαν λάβει το προτεινόμενο πρόγραμμα, αφ’ ετέρου, ότι ένοιωθαν έκπληκτοι όταν τους έδειχνα εξωπραγματικά έργα «φτηνού» εντυπωσιασμού (αγνώστων μάλιστα εισηγητών!) που είχαν συμπεριληφθεί σχετικά με τις κοινότητές τους, ενώ δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα έργα ζωτικής σημασίας κι άμεσης προτεραιότητας που είχαν εισηγηθεί τα ίδια τα τοπικά συμβούλια!

Κι εάν όλα αυτά δίνουν την εικόνα τραγελαφικών καταστάσεων, τότε αυτά που ακολούθησαν στο τριήμερο από 9 μέχρι 12 Δεκεμβρίου δημιουργούν την αίσθηση ενός «θεάτρου του παραλόγου» και μίας δημοτικής αρχής πλήρως αποσυντονισμένης, αν όχι στα όρια της αποσύνθεσης! Έτσι, η επίσημη αρχική εισήγηση του τεχνικού προγράμματος (είχε αποσταλεί επισήμως σε όλους τους δημ. συμβούλους μαζί με την πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Δ.Σ.) που απετέλεσε και το αντικείμενο συζήτησης και στην Επιτροπή Διαβούλευσης, αναφερόταν σε Τεχνικό Πρόγραμμα που μαζί με τις Προμήθειες για το 2012 ξεπερνούσαν τα 48 εκατ. ευρώ!!! Ακολούθησε όμως πληθώρα ενστάσεων που εκφράστηκαν από πολλά μέλη της επιτροπής κι από εμένα προσωπικά για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, ιεράρχησης στόχων και προτεραιοτήτων σε ένα εξωπραγματικό «φαραωνικό» πρόγραμμα που λειτουργούσε απλά ως σημειωματάριο καταγραφής και δήθεν ικανοποίησης αιτημάτων τοπικών (αν όχι παραταξιακών!) παραγόντων, γεμάτο για μία ακόμη φορά από 7άρια και 12άρια (απευθείας αναθέσεις).Τελικά η δημοτική αρχή, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έφερε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση διαφορετική εισήγηση λίγα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ.! Εκεί (ω, του θαύματος!) η «χολυγουντιανή υπερπαραγωγή» των δεκάδων εκατομμυρίων μετετράπη σε «ταινία χαμηλού budget» ύψους μόλις 8,3 εκατ. ευρώ! Και αυτή η συνταρακτική αλλαγή συνέβη μόλις μέσα σε ένα σαββατοκύριακο!

Βέβαια η αλλαγή που με διάφορα τεχνάσματα έγινε μόνο στα νούμερα, δεν σηματοδότησε καμία διαφορά φιλοσοφίας στη σύνταξη του προγράμματος. Πασιφανής και πάλι η έλλειψη στρατηγικού πλάνου, μα και οποιασδήποτε ιεράρχησης των προτεινόμενων έργων με τις απευθείας αναθέσεις να κυριαρχούν σε αναλογία περίπου 2\3!! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η απίστευτη προχειρότητα του τεχνικού προγράμματος για να ξεχειλίσει το ποτήρι! Αφού διαμαρτυρήθηκα για την απαράδεκτη πρακτική να έρχεται εντελώς αλλαγμένη εισήγηση για τόσο σοβαρό ζήτημα κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», έκανα μόνο μία ερώτηση σχετικά με το σπουδαίο, όσο και πολυδιαφημιζόμενο προσφάτως απ’ την δημοτική αρχή έργο της αποχέτευσης στην δημ. ενότητα Δίου. Συγκεκριμένα ρώτησα για την α’ φάση του έργου (Αποχέτευση ακαθάρτων Βροντούς – Καρίτσας) ύψους περίπου 11,5 εκατ. ευρώ! Ζήτησα να μάθω για ποιο λόγο προϋπολογίζονταν μόλις 200.000 για το έργο αυτό στο 2012, αν και υποτίθεται πως βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης. Η απάντηση που δόθηκε ήταν πως τους ξέφυγε απλά ένα…μηδενικό! Κι από το μικρό αυτό «λαθάκι» ο συνολικός προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος επιβαρύνεται κατά 1,8 εκατ. ευρώ (επομένως δεν είναι 8,3 όπως ανακοινώθηκε, αλλά ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ!).

Στο σημείο αυτό θέλω να καταστήσω για μία ακόμη φορά σαφές ότι ούτε εγώ, ούτε η κ. Κουρίτα (οι μόνοι επικεφαλής παρατάξεων που ήμασταν παρόντες κατά την διάρκεια συζήτησης του θέματος) δηλώσαμε ή υπονοήσαμε πως οι ευθύνες για το απαράδεκτο τεχνικό πρόγραμμα βαρύνουν την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Αντιθέτως δήλωσα και στη συνεδρίαση ότι οι όποιες ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν στους παράγοντες της πλειοψηφίας για όλες αυτές τις παλινωδίες και την απίστευτη προχειρότητα! Γνωρίζω άλλωστε πολύ καλά κάτω από ποιες συνθήκες πίεσης λειτούργησαν ο προϊστάμενος και οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας κατά τη σύνταξη τόσο της «maxi», όσο και της «mini» έκδοσης του Τεχν. προγράμματος!

Εννοείται πως καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα και δώσαμε θετική ψήφο μόνο στα συνεχιζόμενα έργα και μελέτες κι εκεί όμως με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν επιτέλους κάποιες μελέτες (π.χ. δεν είναι δυνατόν για δεύτερη συνεχή χρονιά να επανέρχεται η παλιά μελέτη για δημοτ. συγκοινωνία στα όρια του πρώην δήμου Λιτοχώρου και να μην την επικαιροποιούμε σε μία ανάλογη μελέτη για το σύνολο πλέον του δήμου Δίου – Ολύμπου!).

Υ.Γ: Κι επειδή έγινε λόγος για την αποχέτευση στον πρώην δήμο Δίου πρέπει να επισημάνουμε ότι και γι’ αυτό, μα και για άλλα έργα, απαραίτητη είναι από τον δήμο μας η πρόσληψη ηλεκτρολόγου - μηχανολόγου. Δυστυχώς, παρά τις εισηγήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεν υπήρξε καμία σχετική πρόβλεψη στον προσφάτως ψηφισθέντα από όλες σχεδόν τις παρατάξεις Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.). Οποιαδήποτε «λύση» δοθεί προσωρινά κι εκ του προχείρου θα είναι απλώς «μπάλωμα». Πραγματική λύση είναι η στελέχωση του δήμου με ηλεκτρολόγο - μηχανολόγο. Να υπενθυμίσω εδώ ότι η δική μας αντιπρόταση Ο.Ε.Υ. προέβλεπε σαφέστατα «Γραφείο Ηλεκτρομηχανολογικών εφαρμογών και Συγκοινωνιών»!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Με τιμή,

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου

Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».