Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Αμέσως μετά όμως, θα ακολουθήσουν άλλα τρία χαράτσια μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων:


Για το τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου αναβάλλεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Moneypost.gr η αποστολή των....
εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ έτους 2009, ενός φόρου ο οποίος δεν έχει επιβληθεί ακόμη, σε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο Έλληνες.

Αμέσως μετά όμως, θα ακολουθήσουν άλλα τρία χαράτσια μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων:




ο ΦΑΠ του 2010, η έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία και ο ΦΑΠ του 2011.

Όσον αφορά στην τήρηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου –δηλαδή της βάσης δεδομένων στην οποία έχουν καταγραφεί τα ακίνητα όλων μας- το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να την αναθέσει στους συμβολαιογράφους. Αυτοί θα έχουν την ευθύνη, κάθε φορά που θα γίνεται μια αγορά, μια πώληση ή μια γονική παροχή, αυτομάτως να περνούν τα στοιχεία και στο ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας.

Πληροφορίες από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρουν ότι η αποστολή των εκκαθαριστικών για το ΕΤΑΚ του 2009 είναι έτοιμη. Ωστόσο, η διαδικασία διόρθωσης των λαθών που έχουν γίνει κατά την καταγραφή της περιουσιακής μας κατάστασης (είτε με ευθύνη των φορολογουμένων είτε με ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών) βρίσκεται σε εξέλιξη και η ΓΓΠΣ αποφάσισε να μην πάρει την ευθύνη να αποστείλει ειδοποιητήρια «εδώ και τώρα».

Η διαδικασία διόρθωσης των λαθών –γίνεται μέσω Internet και μέσα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού Ε9- ολοκληρώνεται κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τα χιλιάδες παράπονα των λογιστών για τη λειτουργία της εφαρμογής υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει παράταση. Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, η παράταση που θα δοθεί θα είναι της τάξεως του ενός μήνα. Έτσι, η διαδικασία διόρθωσης των λαθών στο Ε9 (ή το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο) θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα αποσταλεί η πρώτη παρτίδα με τα ΕΤΑΚ του 2009 ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και η αποστολή των ειδοποιητηρίων για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010.

Ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνουν ότι θα επιδιώξουν να λάβουν μέριμνα ώστε ο ίδιος φορολογούμενος να μην παραλάβει και τα δύο ειδοποιητήρια ταυτόχρονα. Πόσο μάλλον όταν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει κληθεί να καταβάλει και τη δεύτερη δόση από το χαράτσι της ΔΕΗ. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012, θα αποσταλούν, τέλος, η έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά και ο ΦΑΠ του 2011 ο οποίος θα καταβληθεί από πολύ περισσότερους δεδομένου ότι υπάρχει και η μείωση του αφορολογήτου στις 200.000 ευρώ.

Από την επόμενη χρονιά, σχεδιάζεται η κατάργηση του εντύπου Ε9 που ταλαιπώρησε εκατομμύρια Έλληνες τα τελευταία 15 χρόνια. Το έργο της τήρησης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα ανατεθεί στους συμβολαιογράφους. Πως; Κάθε φορά που θα συντάσσουν ένα συμβόλαιο (για πώληση, αγορά, γονική παροχή, κληρονομιά κλπ) θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν και την ηλεκτρονική μερίδα του αγοραστή ή του πωλητή, του παιδιού ή του γονέα, καθώς και του κληρονόμου.