Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ιανουάριο αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο – «σκούπα» που θα μειώσει μισθούς 300.000 περίπου δικαστικών... γιατρών, ένστολων και άλλων κατηγοριών.


Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο «σκούπα» στο οποίο θα προσαρμόζει «προς τα κάτω» τους μισθούς των ειδικών μισθολογίων, με στόχο να τα εντάξει στη «φιλοσοφία» του νέου συστήματος αποδοχών στο δημόσιο. Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων στην «αρχιτεκτονική» του Ενιαίου Μισθολογίου με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου.

«Πιλότο» για την αλλαγή των ειδικών μισθολογίων στους ένστολους θα αποτελέσει το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών. Το σχέδιο για τις αλλαγές στο μισθολόγιο των στρατιωτικών, που θα «συμπαρασύρει» και τους υπόλοιπους ένστολους (αστυνομικούς, λιμενικούς κτλ.), διαμορφώνεται με βάση την αρχιτεκτονική του Ενιαίου Μισθολογίου στο δημόσιο.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, που θα φτάσουν μέχρι και 30%, θα υποστούν τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (με βαθμό πάνω από συνταγματάρχη), ενώ τα χαμηλόβαθμα στελέχη μπορεί να καταγράψουν μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς με την ενσωμάτωση των οδοιπορικών στο μισθολόγιο (130-200 ευρώ μηνιαίως).

Αναμένεται να καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα και να παραμείνουν μόνο τρία: το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, το επίδομα Ειδικής Απασχόλησης και το επίδομα Θέσης Ευθύνης. Σχεδιάζεται να αποδοθεί στους ανώτατους αξιωματικούς επίδομα ευθύνης 560 ευρώ, στους κατώτερους αξιωματικούς 140 ευρώ και στους υπαξιωματικούς 130 ευρώ.

Σε αντιστοιχία με το νέο βαθμολόγιο που επικρατεί στον δημόσιο τομέα, το οποίο συνδέεται άμεσα με τους μισθούς των υπαλλήλων, αναμένεται να καταργηθεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχα στους υπόλοιπους ένστολους το καθεστώς των μισθολογικών προαγωγών και να συνδεθούν οι αποδοχές με τον διοικητικό βαθμό που κατέχουν. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει «πάγωμα» μισθών σε όσους δεν κρίνονται ικανοί να «ανέβουν» βαθμό και σηματοδοτεί την «κατάργηση» ή τον περιορισμό της «αυτόματης» ωρίμανσης των μισθών με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Οι μεγάλοι «χαμένοι» των παρεμβάσεων στα ειδικά μισθολόγια που θα απολέσουν έως και το 30% των μισθών τους θα είναι όσοι κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις ή έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η προμελέτη για το μισθολόγιο που είχε παραδοθεί στο υπουργείο Εσωτερικών το 2010, η μέση συνολική αμοιβή ενός γενικού διευθυντή στο Δημόσιο ήταν 3.526 ευρώ, την ίδια στιγμή που οι μέσες συνολικές αμοιβές των Αρχηγών Σωμάτων ξεπερνούσαν τις 5.000 ευρώ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια δεν θα επιδιωχθεί η εξίσωση των μισθών με το Δημόσιο, αλλά η άρση των ανισοτήτων.

Οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων θα καταγράψουν και αυξήσεις στους βασικούς μισθούς μέχρι και 10% με την ενσωμάτωση επιδομάτων (π.χ. οδοιπορικά) στον βασικό μισθό, αλλά οι υψηλόβαθμοι θα υποστούν σημαντικές περικοπές με την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση γιατρού του ΕΣΥ ο οποίος έχει τη θέση διευθυντή και διαθέτει προϋπηρεσία 27 χρόνια. Οι συνολικές αποδοχές που έχει σήμερα, μετά την κατάργηση του επιδόματος γάμου και τη χορήγηση οικογενειακής παροχής μόνο εάν διαθέτει ανήλικο τέκνο, και μετά τις περικοπές που έχει υποστεί στα επιδόματα φτάνουν τα 4.481 ευρώ (2.054 ευρώ βασικός μισθός, 291 ευρώ επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, 219 ευρώ πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και 1.916 ευρώ για εφημερίες). Με το νέο μισθολόγιο αναμένεται να απολέσει τουλάχιστον 638 ευρώ από την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.

Εάν αλλάξει -όπως αναμένεται- ο τρόπος υπολογισμού του χρονοεπιδόματος και μειωθεί το ποσό των εφημεριών στο 60% των βασικών αποδοχών, τότε οι τελικές αποδοχές που θα λαμβάνει θα είναι μειωμένες κατά 30% περίπου, «αγγίζοντας» το ποσό των 3.136 ευρώ.