Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η ΤΡΟΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ...


Το κλιμάκιο της τρόικας αναχώρησε για να επιστρέψει στα μέσα Ιανουαρίου περιμένοντας μέχρι τότε να έχουν εκπληρωθεί οι βασικοί όροι για την σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και να ανοίξει ο δρόμος για το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ.

Οι όροι έχουν... ως εξής:

- Να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις για τα διορθωτικά μέτρα του 2011 ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

- Να έχει καταρτιστεί το πλαίσιο μέτρων για την περίοδο 2013-15 ύψους 7,7 δισ. ευρώ

- Να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή των ιδιωτών και το κούρεμα των ομόλογων

Μάλιστα, το μήνυμα έστειλε υψηλόβαθμη πηγή της τρόικας, αμέσως μετά την αποχώρηση του κλιμάκιου από την Αθήνα. «Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μην θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα ένα τεράστιο ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο. Είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό», δήλωσε στο Reuters.

Οι εντολές της τρόικας

- Συγκεκριμένο πλάνο για την αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα έως το 2015

- Επίσπευση λουκέτων σε οργανισμούς του δημόσιου, ενώ στο τραπέζι παραμένει η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με ανοιχτό το θέμα του 13ου και 14ου μισθού. Στην ατζέντα και η μείωση των μισθών των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ αλλά και η ένταξη των ειδικών μισθολογίων στο ενιαίο μισθολόγιο (γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί κ.λ.π).

Στα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν θα περιλαμβάνονται ριζικές περικοπές δαπανών, δεν αποκλείεται νέο ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές, ενώ στόχος είναι να εισπραχθούν τουλάχιστον 8 έως 10 δισ. από τις ληξιπρόθεσμες όφειλες αλλά και να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή κατά 3 δισ. ευρώ.

«Πρέπει να πάρουμε επώδυνες αποφάσεις»

Στο μεταξύ, ανοικτό το ενδεχόμενο για την λήψη νέων μέτρων το 2012 άφησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος. «Όταν μία κυβέρνηση κυβερνά, πρέπει να παίρνει αποφάσεις. «Είμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να πάρουμε επώδυνες αποφάσεις. Δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τίποτα μέσα σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον», τόνισε, μιλώντας στον Σκάι.