Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Νέο ηλεκτροσόκ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις


Στο δρόμο και η δεύτερη δόση με το χαράτσι για τα ακίνητα




Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που αναμένεται να πλήξουν ακόμα περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το ακριβές ποσοστό της αύξησης δεν είναι γνωστό, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν άνοιξε τα χαρτιά του στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Αυτό που άφησε να εννοηθεί είναι ότι θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγησή του για την αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος.

Από την πλευρά της ΔΕΗ, ο διευθύνων σύμβουλος της Αρθούρος Ζερβός ζήτησε αυξήσεις τουλάχιστον κατά 15%, καθώς εκτιμά ότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος η επιχείρηση το 2012 να είναι ζημιογόνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το τελικό ποσοστό αύξησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12 -13%.

Το χαράτσι στα ακίνητα κάνει την δουλειά του

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι από το ειδικό τέλος ακινήτων έχουν ήδη συγκεντρωθεί περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ οδηγεί σε συνολικά έσοδα του Δημοσίου άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτός ο αριθμός είναι πάνω από τους στόχους του Προϋπολογισμού, που εκτιμά τα έσοδα στα 1,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι παρά τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις, το 83% των πελατών της ΔΕΗ εξόφλησε κανονικά το λογαριασμό ρεύματος, προσθέτοντας ότι τελικώς ο ειδικός φόρος δεν φάνηκε να αλλοιώνει τη συμπεριφορά των καταναλωτών στο ταμείο, αφού το 80%-83% είναι κατά κανόνα το ποσοστό των πελατών που εξοφλούν εγκαίρως το λογαριασμό.

Στο δρόμο οι λογαριασμοί με την δεύτερη δόση

Η ΔΕΗ στέλνει ήδη τους λογαριασμούς με τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους, καθώς ολοκληρώθηκε η αποστολή της πρώτης δόσης.

Ας σημειωθεί ότι στους λογαριασμούς με διακανονισμό εξόφλησης, η αποπληρωμή των δόσεων γίνεται κάθε μήνα.