Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Νέο τσεκούρεμα στις συντάξεις αναμένεται να φέρει το επόμενο έτος


Σύμφωνα με όσα είπε χτες στη Βουλή, ο ...υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται στο κόκκινο. «Τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε δύσκολη θέση» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι απώλειες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων αγγίζουν τα 4,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και οφείλονται στην ύφεση, την εντεινόμενη ανεργία και την μη-πληρωμή εισφορών από τις επιχειρήσεις που δηλώνουν αδυναμία. Είναι χαρακτηριστικά η περίπτωση του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) των επαγγελματιών όπου το 37% των ασφαλισμένων δηλώνει αδυναμία να πληρώσει τις ίδιες του τις εισφορές.

Επομένως, κανείς δεν αποκλείει πλέον ένα νέο ασφαλιστικό νόμο μέσα στο 2012, που θα συμπληρώσει το «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις (15% μεσοσταθμικά) από 1ης Ιανουαρίου, με στόχο να δοθεί μια μικρή ανάσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σάββας Ρομπόλης, από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που έκανε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να χρειαστεί ένα νέο Ασφαλιστικό μέσα στο 2012 που θα φέρει νέες μειώσεις συντάξεων και νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Μάλιστα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ συνέδεσε τις νέες μειώσεις στις συντάξεις με το κούρεμα κατά 50% των ομολόγων του δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν ομόλογα του δημοσίου ύψους 24 δισ. ευρώ. Αν γίνει κούρεμα 50% τότε τα ταμεία θα χάσουν περιουσία ύψους 12 δισ. ευρώ και θα χρειαστούν αναχρηματοδότηση για να είναι βιώσιμα.

Εφιαλτικές είναι όμως οι προβλέψεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και για την πραγματική ανεργία, που αναμένει να φτάσει στο ρεκόρ του 26% το 2012. Ακόμα και η επίσημη ανεργία όμως θα σπάσει το φράγμα το 21% και το ένα εκατομμυριο ανέργους, βάζοντας κυριολεκτική βόμβα στο ασφαλιστικό. Η ανεργία σε συνδυασμό με τις πιέσεις της Τρόικα για μείωση δαπανώ θα φέρει νέο νόμο: «Με ειδικό νόμο θα ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο να μην υπερβαίνει το ύψος των δαπανών το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060» λέει ο κ. Ρομπόλης και υπογραμμίζει ότι η απλή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι αρκετή:«Για να καλυφθούν τα ελλείμματα, θα έπρεπε το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να φτάσει στα 82 έτη»...