Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Εισπράκτορες Φ.Π.Α. θα γίνουν οι τράπεζες



Για να μπουν στο παιχνίδι δυναμικά και οι καταναλωτές, το δέλεαρ δεν είναι άλλο από τη μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Το σχέδιο είναι έτοιμο, έχει την έγκριση της τρόικας αλλά και τη σφραγίδα της συμβολής της ομάδας Ράιχενμπαχ στις τεχνικές πτυχές του. Προβλέπει ότι στις περιπτώσεις όπου οι συναλλαγές γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, όπως επίσης και στην περίπτωση χρήσης τραπεζικών επιταγών, δεδομένου ότι τα χρήματα αποδίδονται από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις με τις οποίες έγινε η συναλλαγή, η ίδια η τράπεζα θα παρακρατά τον Φ.Π.Α. και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Στη συνέχεια θα αποδίδει το ποσό της συναλλαγής, πλην Φ.Π.Α., στις επιχειρήσεις.

Με τον τρόπο αυτό αποκλείεται κάθε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισπράττουν τον Φ.Π.Α. και να μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο όπως έχουν κάνει για παράδειγμα περίπου 200.000 επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ούτε μια περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. το τελευταίο εξάμηνο, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην κατρακύλα των εσόδων του προϋπολογισμού και στη μαύρη τρύπα 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έτσι δε λύνεται ευρύτερα το πρόβλημα απόδοσης του Φ.Π.Α. στο Δημόσιο καθώς η συνταγή δεν αγγίζει συναλλαγές με χρήμα και φυσική μορφή.