Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Κάθε ημέρα που περνά, τα μέτρα που απαιτούνται για να καλύψουν τις τρύπες στο έλλειμμα αβγατίζουν



Στα «γνωστά» από τις ανακοινώσεις της τρόικας και της κυβέρνησης 7,7 δισ. ευρώ νέων μέτρων της... διετίας 2013- 2014, υπάρχει ο κίνδυνος να προστεθούν ακόμη 5- 6 δισ. ευρώ μέτρων για να καλύψουν το άνοιγμα του φετινού ελλείμματος: λόγω ύφεσης, απραξίας του εισπρακτικού μηχανισμού και ασφαλιστικών ταμείων φαίνεται πως ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ φέτος. Το «άνοιγμα» του προϋπολογισμού είναι 2-3 δισ. ευρώ, αλλά λόγω της ύφεσης τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να το καλύψουν είναι υψηλότερα, γιατί δεν αποδίδουν όσο αρχικά υπολογίζεται.

Μία πρώτη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος θα υπάρξει τον Ιανουάριο. Αλλά η εκτίμηση δεν θα είναι και η τελική. «Δεν μπορεί καν να γίνει τώρα πρόβλεψη για την τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία. Πλήρη εικόνα θα έχουμε τον Μάρτιο», λέει αρμόδιο στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι «το ίδιο ισχύει και για την ύφεση που ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί ότι θα ανασχεθεί το 2012».

Ετσι, αναφέρει, δεν αποκλείεται στο τελικό μεσοπρόθεσμο του Ιουνίου του 2012 να επαναληφθεί ό,τι έγινε φέτος. Τα μέτρα να αβγατίσουν και άλλο, και άλλο. Μόνο που - συνεχίζει - οι αντοχές της οικονομίας στερεύουν. Η πρόβλεψη για ολική περικοπή φοροαπαλλαγών, ειδικών φορολογικών καθεστώτων, μειωμένου ΦΠΑ αλλά και οι παρεμβάσεις σε ειδικά μισθολόγια, ασφαλιστικό, επιδόματα δεν φαίνεται να φτάνουν για να καλυφθεί μεγάλο ποσό. Εκτός και αν επανέλθει η πρόταση για μαζικές απολύσεις ή αν δημιουργηθεί -με έξωθεν βοήθεια- ένα ισχυρό σχέδιο τόνωσης της ελληνικής οικονομίας για να βγει από την ύφεση...

Προς το παρόν η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο κλείσιμο του 2011. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας έως το τέλος Φεβρουαρίου (τα έσοδα του πρώτου διμήνουυ περνούν λογιστικά στο προηγούμενο έτος) και ελπίζουν η «τρύπα» να κλείσει στο 9,5% του ΑΕΠ περιορίζοντας όσο το δυνατό περισσότερο τα νέα μέτρα.

Στο πεδίο των επενδυτικών δαπανών ο αγώνας είναι ανάστροφος. Μένουν στο ράφι - παρά τις συνεχείς περικοπές - 2,5 δισ. ευρώ πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Καθώς τα έργα του ΕΣΠΑ δεν «τσουλάνε» επιχειρείται να μεταφερθούν τα κονδύλια σε εθνικά έργα. Ο λόγος είναι ότι αν δεν δοθούν τα λεφτά αυτά η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη. Αν όμως δοθούν σε έργα του ΕΣΠΑ χωρίς να προλάβει το Δημόσιο να υποβάλλει στις 31 Δεκεμβρίου αιτήματα πληρωμής της κοινοτικής συνδρομής (95%), τότε θα μεγαλώσει κι άλλο η τρύπα στο έλλειμμα.

Υπάρχει βέβαια και ένας άλλος κίνδυνος. Αν δεν γίνει το PSI με τους όρους που θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Τότε οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι υψηλότεροι και τα μέτρα θα αβγατίσουν πολύ περισσότερο....