Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη"



Διοργάνωση Εκδρομής στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας
12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων



Ποικιλιών

Στις 21 Απριλίου ημέρα Σάββατο θα συμμετέχουμε στην 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών που διοργανώνει η Εναλλακτική Κοινότητα "Πελίτι" στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Η αναχώρηση θα γίνει στις 6 το πρωί και στις 21:00 θα έχουμε επιστρέψει στην Κατερίνη. Το εισιτήριο είναι 15ευρώ.
Η γιορτή ανταλλαγής σπόρων θα ξεκινήσει στις 11 όπου και θα αρχίσει και η ανταλλαγή των σπόρων και θα τελειώσει στις 16:00 μ.μ. Η γιορτή περιλαμβάνει: Ομιλίες από γεωργούς, ακτιβιστές, κτηνοτρόφους, πανεπιστημιακούς κ.α., εργαστήρια, φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής, εκθέσεις: φωτογραφίας σπόρων και κολοκύθας, μουσική, χορό, φαγητό, χαριστικό παζάρι κ.λ.π. Για περισσότερες πληροφορίες και για το πως θα φτάσετε εκεί αν επιλέξετε να πάτε με δικό σας μεταφορικό μέσο: www.peliti.gr
Προετοιμασία και γνωριμία των καλλιεργητών.
Από 5 κουπόνια για να πάρουμε 5 φυτά, δέντρα ή φακελάκια σπόρους

Ανταλλαγή σπόρων
Η γιορτή προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες από όλον τον κόσμο. Εκατοντάδες εθελοντές συμμετέχουν από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την προετοιμασία της γιορτής. Είναι πραγματικά μία γιορτή, με μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας. Οτιδήποτε είναι αληθινό και έχει αξία μας δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση! Κάθε χρόνο αυξάνετε σημαντικά ο αριθμός των καλλιεργητών που επιλέγουν να καλλιεργήσουν φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες.
Δραστηριότητες για τα παιδιά.
Την ημέρα αυτή μας δίνετε η ευκαιρία άνθρωποι από κάθε μεριά της γης με κοινές ανησυχίες και κοινούς στόχους να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες, να μοιραστούμε τους σπόρους μας, να χορέψουμε όλοι μαζί και να ετοιμάσουμε ένα μεγάλο κοινό τραπέζι και στο τέλος να δώσουμε τα χέρια και το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.
Τα καζάνια με ρεβίθια, φασολάδα και φακές.

Χαριστικό Παζάρι
Εκδρομή τον Απρίλιο του 2011 στην 11η Πανελλαδική Γιορτή που διοργάνωσαν οι "Φίλοι του Περιβάλλοντος"

Πρόγραμμα της Γιορτής
Εργαστήρια
"Η παραδοσιακή καλλιέργεια λαχανικών και τα μυστικά της" χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ραντίσματα και κοπριά, με τον κ. Γεώργιο Κηπουρό.
Όργωμα με ζώα με τον Άλαν Γκρος
Εργαστήριο για το σιτάρι με τους: Κώστα Κουτή από την οργάνωση "Αιγίλοπας"www.aegilops.gr και τον Ζαν Πιερέ από την κοινότητα Λόνγο Μάι από τη Γαλλία. Διαβάστε για την κοινότητα Λόνγο Μάι(1-2) από το δημοσιογράφο Γκάζη Καπλάνη
Εργαστήρι κεραμικής με το Γιάννη Σταγκίδη
Σπιτικό φαρμακείο από βότανα με τη Φωτεινή από τη "Νέα Γουινέα" http://neaguinea.org/
Κατασκευή μικρής ανεμογεννήτριας από απλά υλικά με τον Κώστα από τη "Νέα Γουινέα" http://neaguinea.org/
Εργαστήρι μπολιάσματος από τον Μιχάλη
Εργαστήρι υφαντικής από το Στράτο
Παράλληλες εκδηλώσεις:
3ο Φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής: οι μικροί επισκέπτες ζωγραφίζουν. Τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής συντονίζει η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Κοζάνη.
Χοροί:
Παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παρανεστίου.
Θρακιώτικοι χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρολέυκης Δράμας.
Εκθέσεις
Έκθεση φωτογραφίας για τα έντεκα χρόνια της Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής ντόπιων Ποικιλιών
Έκθεση φωτογραφίας και ενημερωτικών εντύπων με αγρότες που διασώζουν το δικό τους σπόρο σε όλο τον κόσμο
Οργανώσεις που εργάζονται για τη γεωργική βιοποικιλότητα στην Ελλάδα.
"Από τα σχολεία στα σπίτια", προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ασχολούνται με τις ντόπιες ποικιλίες, τη διατροφή και τη γεωργία.
Παρουσίαση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που ασχολούνται με τη γεωργική βιοποικιλότητα.
Παρουσίαση του Βελανιδόδασους της Λευκάδας-Σκάρη
Το τραπέζι της αγάπης:
Δωρεάν γεύμα για όλους, το τραπέζι της αγάπης. Το φαγητό θα ξεκινήσει στις 13:00. Όλα τα υλικά είναι προσφορά των συνεργαζόμενων καλλιεργητών του Πελίτι και φίλων. Μπορείτε και εσείς να φέρετε ότι επιθυμείτε, μια πίτα, λάδι, τυρί, ελιές, γλυκό, ψωμί και ότι άλλο νομίζετε ότι μπορείτε να προσφέρετε.
Τραγουδώντας για το Πελίτι
Μουσικοί απ' όλη την Ελλάδα τραγουδούν για το Πελίτι.
Το μουσικό σχήμα "Νάμαστε"
Η παραδοσιακή κομπανία του Γιάννη Βρύζα
θα παίξει χορευτικά Δημοτικά Τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας
Ακόμη
ο Νίκος Σουλιώτης
η Έλληνα κ.α
Χαριστικό παζάρι
Φέτος για δεύτερη φορά οργανώνουμε ένα χαριστικό παζάρι. Ανοίξτε τις ντουλάπες σας και φέρτε: ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, οικιακά σκεύη και μικρά αντικείμενα που είναι σε καλή κατάσταση.
Μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα (είναι απαραίτητα), ένα στρωσίδι για να κάτσετε στο γρασίδι, καλή διάθεση, συνεργασία και υπομονή.
Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στην εκδρομή που διοργανώνει η "Μητέρα Γη" μπορεί να επικοινωνήσει με την Μυστρίδου Σοφία στο τηλ.6944992661.



--
Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη"