Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

«Προσοχή στο γορίλα», μας προειδοποιούν τα μέλη του δικτύου εθελοντικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης THESS- ΔΙΚΤΥΟ.

alt


Όπως καταγγέλλουν, τους τελευταίους μήνες με την ένταση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που στη Θεσσαλονίκη έχει πάρει δραματικές διαστάσεις βλέπουν κάποιους να το εκμεταλλεύονται.

Τα μέλη του THESS- ΔΙΚΤΥΟ έχουν εντοπίσει διάφορους επαγγελματίες του χώρου που με το πρόσχημα της βοήθειας προς ασθενείς κοινωνικές ομάδες έχουν οργανώσει μια επικερδή μέθοδο για εισπράξεις χρημάτων για δικό τους όφελος. «Με το κάλυμμα συνήθως αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών, σε κεντρικά σημεία της πόλης ζητάνε χρήματα από τους πολίτες πουλώντας τους περιοδικά ή ημερολόγια με αμφίβολο υλικό. Εκδίδουν αποδείξεις ακόμα και θεωρημένες από την εφορία και υπάρχει μια νομιμοφάνεια στην όλη συναλλαγή. Αλλά όλη η διαδικασία είναι παράνομη μια και ο νόμος σαφέστατα ορίζει πως απαγορεύονται οι συναλλαγές αυτού του είδους έκτος και αν υπάρχει ειδική άδεια από τις αρχές για έρανο, δράση που επιτρέπεται για συγκεκριμένες ημέρες και όχι όλο το χρόνο», εξηγούν.

Μάλιστα, από μια έρευνα που έκανε το Δίκτυο, διαπιστώθηκε πως οι φερόμενες ως φιλανθρωπικές εταιρίες που καθημερινά ζητάνε την οικονομική ενίσχυση των πολιτών είναι άγνωστες στο σύνολο των φορέων που ασχολούνται με το θέμα αυτό (νοσοκομεία, γηροκομεία, φορείς ειδικής αγωγής κ.α.) και πως οι εταιρίες αυτές αλλάζουν πολύ συχνά έδρα και όνομα. Όπως αναφέρουν, πάντα δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης με υπαλλήλους τους που παρουσιάζονται ως εθελοντές και πουλάνε έντυπο υλικό.

Το THESS- ΔΙΚΤΥΟ τονίζει πως τα χρήματα πηγαίνουν στις τσέπες κάποιων επιτήδειων μια και ποτέ κανένας δεν γνωρίζει τους εκπροσώπους των εταιριών αυτών και τη δράση τους στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και καλούν τις αρχές, το δήμο Θεσσαλονίκης και όποιον άλλο φορέα μπορεί να έχει την ευθύνη να προφυλάξει τους πολίτες σταματώντας το εμπόριο ελπίδας στο κέντρο της πόλης.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο μια και οι επιτήδειοι που δημιουργούν τις εταιρίες αυτές κρύβονται πίσω από τίτλους που θυμίζουν γνωστές εθελοντικές ή φιλανθρωπικές προσπάθειες και εισπράττουν χρήματα με παράνομο τρόπο και προς ίδιον όφελος. Σε μια εποχή που υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για βοήθεια, αλληλεγγύη και υποστήριξη των συνανθρώπων μας είναι κρίμα η βοήθεια αυτή να πηγαίνει στις τσέπες κάποιων αδίστακτων», καταλήγουν.