Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Χαρίζουν φόρους στους καναλάρχες, η διαπλοκή ζει!


Συνεχίζεται και εντείνεται η προνομιακή μεταχείριση των καναλιών και των ραδιοφωνικών σταθμών από την πολιτική ηγεσία καθώς παρατείνεται σκανδαλωδών η επιβολή του ειδικού φόρου διαφημίσεων
20% στην τηλεόραση και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ενώ την ίδια ώρα μειώνονται αυτόματα μισθοί και συντάξεις και ενώ ο γγ του υπουργείου Οικονομικών θέτει θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού.

Η σκανδαλώδης ρύθμιση με την οποία παρατείνεται για ένα έτος η εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή στο πλαίσιο του Μνημονίου στερεί από το Δημόσιο πολύτιμα έσοδα, ενώ τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιόφωνα και διαφημιστικές εταιρίες συμμετέχουν ακόμα και σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή προβλέπει την έναρξη ισχύος της εν λόγω διάταξης την 1η Ιανουαρίου 2014 αντί για την 1η Ιανουαρίου του 2013, όπως είχε αρχικά οριστεί.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η εφαρμογή του νόμου αναβλήθηκε λόγω της δυσχερούς κατάστασης όλων των εμπλεκομένων φορέων και δη των τηλεοπτικών σταθμών, των διαφημιστών και των διαφημιζομένων.

Αυτή είναι η τρίτη χρονική μετάθεση της διάταξης αφού αρχικά είχε προβλεφθεί να ισχύσει από την 1/1/2012 αλλά η κρίση του κλάδου των μίντια, επέβαλλε μια δεύτερη αναβολή για την 1/1/2013.


Τυχόν εφαρμογή της φέτος θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών και των διαφημιστικών εταιρειών με άμεσο κίνδυνο την οικονομική τους κατάρρευση, την περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας αλλά και των περιορισμό σημαντικών εσόδων για το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο να πάρει νέα αναβολή η ισχύς της.