Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Συναγερμός για τα έσοδα του Ιανουαρίου-Τρέχουν για ληξιπρόθεσμες και νέα μέτρα


Τρέχουν και δεν φτάνουν στο υπουργείο υπουργείο Οικονομικών καθώς τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που θα ανακοινώσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πρόκειται να αποκαλύψει καθίζηση στα έσοδα του Ιανουαρίου.

Η κακή εικόνα σε ότι αφορά το σκέλος των εισπράξεων δεν φαίνεται να αναστρέφεται ακόμη και παρά την ενσωμάτωση των πληρωμών φόρων που έγιναν σε τράπεζες και έτσι οι εισπράξεις παρουσιάζουν μείωση 7% σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί ενώ συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2012 η υστέρηση που καταγράφεται είναι της τάξης του 15%-16% κάτι που μεταφράζεται σε τρύπα 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν νέα μέτρα και φόρους για το 2013, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κύριος Χάρης Θεοχάρης έχει κινητοποιήσει τις μεγάλες ΔΟΥ της χώρας να εισπράξουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αφήνουν απλήρωτα οι φορολογούμενοι από προηγούμενες οφειλές τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα στοιχεία του υπουργείου που έχει στη διάθεσή του ο κ.Θεοχάρης δείχνουν πως η είσπραξη φόρων από τις επιχειρήσεις το 2012 ήταν κάτι παραπάνω από αποτυχημένη. Από τα 12 δισ. ληξιπρόθεσμα που προστέθηκαν μέσα στο 2012, περισσότερα από 7 δισ. ήταν απλήρωτοι φόροι επιχειρήσεων.

Ειδικά οι επιχειρήσεις της Αθήνας είναι «στο κόκκινο» καθώς η ΦΑΕ Αθηνών αδυνατεί να εισπράξει σχεδόν οτιδήποτε από «νεκρές» επιχειρήσεις του κέντρου και των προαστίων της πρωτεύουσας.

Απογοητευτικά είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και τα αποτελέσματα της πολυδιαφημισμένης «ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων». Παρότι αυτή ανέλαβε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, με τζίρους δεκάδων εκατομμυρίων, αφήνοντας στις άλλες ΦΑΕ «ψιλικατζίδικα» και μικρές επιχειρήσεις που φυτοζωούν, και παρόλο που στελεχώθηκε με 150 ελεγκτές αφήνοντας χωρίς προσωπικό τις ΔΟΥ όλης της χώρας, η ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων κατάφερε να εισπράξει τα ίδια ή και λιγότερα από όσα οι ΦΑΕ που είχαν αυτές τις επιχειρήσεις υπό τον έλεγχό τους.

Με στόχο εισπραξιμότητας 20% επί των νέων χρεών (και όχι από όσα έρχονται από παλιά), όπως είχε τεθεί στο Μνημόνιο, πρώτη σε εισπράξεις έρχεται η ΦΑΕ Πειραιά με 16% και οι υπόλοιπες έπονται με χαμηλότερες επιδόσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ελπίζουν πολλά για την είσπραξη παλαιοτέρων χρεών ενώ μετά από απαίτηση της Τρόικας «δυσκολεύει» και η μόνιμη ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο. Για το λόγο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να διαγράψουν και σχεδόν τα 42 δισ. από τα συνολικά 57 δισ. ευρώ που χρωστούν αλλά δεν πληρώνουν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Ουσιαστικά δηλαδή το δημόσιο θα εστιάσει στην είσπραξη κυρίως στα 15 δισ. των νέων φόρων της τελευταίας τριετίας-τετραετίας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι, αντί να αναζητεί «φαντάσματα» του παρελθόντος για τα υπόλοιπα 40-42 δισ. των χρεών.